Παιδίατρος Χαρίτος: «Είμαι υπέρ της μάσκας, αλλά πάρα πολύ αντίθετος στις ηλικίες που αναφέρονται»

Ο Βολιώτης γιατρός τονίζει πως η μάσκα δεν προκαλεί καμία βλάβη, ενώ προστατεύει και απ΄τις άλλες ιώσεις

Καμία βλάβη δεν προκαλεί στην υγεία των παιδιών η χρήση της προστατευτικής μάσκας, ξεκαθάρισε μιλώντας στο «Ράδιο ΕΝΑ 102,5» και στον Ηλία Κουτσερή, ο γνωστός Βολιώτης παιδίατρος κ. Γιώργος Χαρίτος, επισημαίνοντας πως ο ίδιος τίθεται υπέρ της χρήσης της, εξέφρασε όμως την αντίθεσή του, στις ηλικίες των παιδιών που θα πρέπει να τη φορούν, καθώς υπογράμμισε πως παιδιά ηλικίας 6 ετών ή μικρότερα είναι δύσκολο να τη χρησιμοποιούν σωστά.
Παράλληλα, ο κ. Χαρίτος ανέφερε πως η ορθή χρήση της μάσκας θα προστατεύσει τα παιδιά εκτός από τον κορωνοϊό κι από άλλες ιώσεις του αναπνευστικού, αλλά και από την εποχική γρίπη. Προβληματισμένοι είναι οι γονείς κυρίως μικρών παιδιών για τη χρήση προστατευτικής μάσκας στο σχολείο. Τις τελευταίες ημέρες πολλοί γονείς, εκφράζουν την αντίθεσή τους για το μέτρο που αποφάσισε η κυβέρνηση, φοβούμενοι τυχόν προβλήματα που θα δημιουργηθούν στα παιδιά.
Ο γνωστός Βολιώτης παιδίατρος κ. Γιώργος Χαρίτος με επιστημονικά τεκμήρια ξεκαθαρίζει, πως “η μάσκα δεν προκαλεί καμία βλάβη στα παιδιά . Η μάσκα σε συνθήκες ηρεμίας, δεν λέμε σε συνθήκες έντονης άσκησης ή γυμναστικής, δεν μπορεί να προκαλέσει κανένα, μα κανένα αναπνευστικό πρόβλημα σε κανένα παιδί ακόμη και σε εκείνα, που έχουν υποκείμενα νοσήματα και ιστορικό”.

Κακοσυντηρημένα διδακτήρια και μικρές αίθουσες

Ο ίδιος δηλώνει υπέρ της χρήσης μάσκας στα σχολεία, εφόσον δεν υπάρχει άλλη λύση, καθώς τα διδακτήρια της χώρας δεν έχουν τις απαραίτητες προδιαγραφές, εκφράζει όμως την αντίθεσή του στις ηλικίες των παιδιών που θα πρέπει να τη χρησιμοποιήσουν.
” Εγώ είμαι υπέρ της χρήσης μάσκας. Από τη στιγμή που το καλοκαίρι δεν μπορέσαμε να προετοιμαστούμε επαρκώς και να πάρουμε άλλα μέτρα. Ήμουν από την αρχή υπέρ της άποψης να γίνουν δύο βάρδιες στα σχολεία πρωί και απόγευμα, όπως συνέβαινε όταν ήμασταν εμείς μικροί. Αυτό θα μπορούσε να ελαχιστοποιήσει τον αριθμό των παιδιών μέσα στην τάξη, θα μπορούσαν να κρατηθούν επαρκείς αποστάσεις ακόμη και σε κάποιες μικρές αίθουσες και η μάσκα θα ήταν περιττή. Βεβαίως αυτό το μέτρο για να υλοποιηθεί, απαιτούνται προσλήψεις αναπληρωτών. Από τη στιγμή που δεν έγινε τίποτα απ’ όλα αυτά, αναγκαστικά και έχοντας ως προηγούμενο, τη δίχως λογική κατά τη γνώμη μου, αύξηση των μαθητών μέσα στην τάξη, το οποίο ψηφίστηκε τον προηγούμενο Μάιο, πηγαίνουμε στη χρήση μάσκας από τους μαθητές”, υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο κ. Χαρίτος.
Παράλληλα, ο παιδίατρος σχολίασε και την κατάσταση των σχολικών κτηρίων, επισημαίνοντας πως είναι ανεδαφικό να γίνεται σύγκριση των υποδομών της Ελλάδας με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Γαλλία και η Γερμανία.
“Επομένως αναγκαστικά πάμε σε μικρές, κακοσυντηρημένες αίθουσες με αρκετά παιδιά μέσα στην κάθε αίθουσα και δεδομένων αυτών των συνθηκών, η μάσκα είναι πραγματικά η μόνη λύση που μας απομένει για να αναχαιτίσουμε την έξαρση της πανδημίας”, τόνισε ο ίδιος.

Υπέρ της μάσκας, αντίθετος στις ηλικίες

Η αντίρρησή του παιδιάτρου όμως έγκειται στις ηλικίες των παιδιών, καθώς όπως ανέφερε, το Υπουργείο Παιδείας …ξέφυγε εισάγοντας τη μάσκα από τα προνήπια.” Όποιος έχει ασχοληθεί με μικρά παιδιά, καταλαβαίνει το πόσο μη εφαρμόσιμο είναι αυτό”, συμπλήρωσε.
Αν και οι αντιρρήσεις είναι πολλές και η ανησυχία έκδηλη, ο κ. Χαρίτος ξεκαθαρίζει πως βλάβη στην υγεία των παιδιών δεν μπορεί να προκληθεί από τη χρήση μάσκας, ακόμη και σε παιδιά με υποκείμενα νοσήματα και ιστορικό.
“Το μόνο στο οποίο στέκομαι σκεπτικός είναι η ηλικία του παιδιού. Όσο μικρότερο, τόσο λιγότερη ορθή είναι η χρήση της μάσκας και τόσο πιο συχνό είναι το ενδεχόμενο επιμόλυνσης. Η μάσκα δηλαδή πραγματικά σώζει, υπό την προϋπόθεση όμως ότι χρησιμοποιείται σωστά και τα μικρά παιδιά δεν μπορούν να τη χρησιμοποιήσουν σωστά”, επεσήμανε.

Ούτε η Υπουργός Παιδείας δεν ήξερε
να χρησιμοποιήσει σωστά τη μάσκα!

Μάλιστα, θέλοντας ο κ. Χαρίτος δείξει πόσο δύσκολο είναι να χρησιμοποιηθεί σωστά η μάσκα από μικρά παιδιά, μίλησε για την Υπουργό Παιδείας κ. Νίκη Κεραμέως, η οποία αν και ενήλικας στην πρόσφατη τοποθέτησή της για το άνοιγμα των σχολείων ακούμπησε το εξωτερικό μέρος της μάσκας πάνω από δέκα φορές! “Είδαμε ότι η Υπουργός, δεν ήξερε να χρησιμοποιήσει τη μάσκα. Τη φορούσε με χιαστή διχάλα πίσω από τα αυτιά της και ακούμπησε την μπροστινή επιφάνεια δέκα φορές, το οποίο είναι καθαρά λάθος και έχει αναφερθεί και ο Τσιόδρας σ’ αυτό πολλές φορές. Η κ. Κεραμέως το έκανε δέκα φορές κι αυτή η γυναίκα έχει την απαίτηση από παιδιά 4 ετών να φορέσουν τη μάσκα με τρόπο σωστό! Θα μπορούσαμε, για να είμαστε πρακτικοί να ξεκινήσουμε το μέτρο από τις τάξεις του δημοτικού από 6-6,5 ετών και να δούμε τι αποτελέσματα θα είχαμε κι αν βλέπαμε ότι η πανδημία εξελίσσεται αρνητικά, να πάμε πειραματικά σε μικρότερα παιδιά. Πιστεύω ότι από τα μικρά παιδιά δεν θα γίνει σωστά η εφαρμογή της μάσκας”, είπε χαρακτηριστικά ο κ. Χαρίτος.

Η μάσκα θα προφυλάξει και από άλλες ιώσεις

Εκτός όμως από τον κορωνοϊό, υπάρχουν κι άλλες ιώσεις στις οποίες εκτίθεται κάθε χρόνο τα παιδιά, όπως και η εποχική γρίπη. Ο κ. Χαρίτος ανέφερε πως η χρήση μάσκας σίγουρα θα παρέχει προφύλαξη κι από άλλες ιώσεις, επισημαίνοντας πως στην καραντίνα, που δεν υπήρχαν κοινωνικές επαφές, σημειώθηκε μία κατακόρυφη πτώση και της γρίπης και των υπολοίπων αναπνευστικών ιώσεων. Εκείνο όμως που έθεσε ο ίδιος ως προϋπόθεση για την προφύλαξη, είναι η σωστή εφαρμογή της μάσκας.

Οι γονείς θα πρέπει να εκπαιδεύσουν
τα παιδιά για τη χρήση της μάσκας

Ο κ. Χαρίτος ανέφερε πως υπάρχουν αυτή τη στιγμή αρκετοί γονείς που ζητούν πιστοποιητικά από τους παιδιάτρους, για να μην φορέσουν τα παιδιά τους μάσκα στο σχολείο, πράγμα το οποίο τον βρίσκει κάθετα αντίθετο. Εκείνο που ο ίδιος επισημαίνει είναι πως οι γονείς θα πρέπει να αναλάβουν την εκπαίδευση των παιδιών τους για τη σωστή χρήση μάσκας.
“Το μήνυμα στους γονείς , που ζητούν πιστοποιητικά από παιδιάτρους για να μην φορούν τα παιδιά μάσκες, είναι πως κανείς παιδίατρος δεν θα αρχίσει να δίνει χαρτιά για να μην φοράνε μάσκες τα παιδιά στο σχολείο, αυτό δεν έχει καμία επιστημονική προέκταση. Εδώ που φτάσαμε θα πρέπει να είμαστε πρακτικοί και οι γονείς να αρχίσουν από τώρα να εκπαιδεύουν σωστά τα παιδιά τους για τη σωστή χρήση μάσκας και αυτή η εκπαίδευση ξεκινά από το σπίτι. Δεν μπορούμε να ζητήσουμε τα ρέστα ούτε από τα μικρά παιδιά ούτε από τους εκπαιδευτικούς. Δεν είναι ο ρόλος του εκπαιδευτικού να ελέγχει ποιο παιδί δεν φορά τη μάσκα σωστά”, κατέληξε.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.