Σ. Φάμελλος: Μπορούν να αξιοποιούν οι τσιμεντοβιομηχανίες τα εναλλακτικά καύσιμα (συνεχής ενημέρωση)

Ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σωκράτης Φάμελλος. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ
Όπως δήλωσε στην Μόνιμη Επιτροπή Προστασίας Περιβάλλοντος που συνεδριάζει αυτή την ώρα

Ξεκίνησε 15 περίπου λεπτά πριν τις 11 το πρωί, η συνεδρίαση της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Προστασίας Περιβάλλοντος, με θέμα την καύση εναλλακτικών καυσίμων στην Ελληνική Τσιμεντοβιομηχανία. Στην αρχή της συνεδρίασης η πρόεδρος της Επιτροπής Αικατερίνη Ιγγλέζη Θεοδώρου κάνοντας την εισαγωγή για το θέμα, εξήγησε τα ισχύοντα από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τη νομολογία της χώρας μας αναφορικά με την αξιοποίηση των αποβλήτων και τις προϋποθέσεις που την διέπουν. Το λόγο έλαβε ο Αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος κ. Σωκράτης Φάμελλος που αρχικά ανέφερε τις κατευθύνσεις που ακολουθούν οι βιομηχανίες τσιμέντου τονίζοντας ότι από το 2012 μπορούν να αξιοποιούν τα εναλλακτικά καύσιμα για την παραγωγή τσιμέντου.

Όπως σημείωσε ο ίδιος, «οι έλεγχοι που γίνονται είναι αυστηροί από τις αρμόδιες υπηρεσίες. Μάλιστα έχουμε ένα ισχυρό πρωτόκολλο με αυστηρούς όρους λειτουργίας και στο θέμα της συναποτέφρωσης, η χώρα μας, το εφαρμόζει. Υπάρχουν πιστοποιημένα εργαστήρια και υπάρχουν ήδη αποτελέσματα».
Σύμφωνα με όσα υποστήριξε ο κ. Φάμελλος, στην περίπτωση του Βόλου εδώ και αρκετό καιρό, απ΄ το 2014, εκδόθηκε η ΑΕΠΟ που επιτρέπει τη χρήση rdf και βιομάζας, και η οποία τροποποιήθηκε αρχές του 2017.
Μετά τη δημοσιοποίηση της υπόθεσης, προκαλέσαμε συζήτηση από την άνοιξη του 2017, με στόχο να έχουμε περισσότερους ελέγχους ώστε να είμαστε ενημερωμένοι όλοι για να εκτιμήσουμε αν η αυτοδιοίκηση και φορείς, μπορούν να ανταποκριθούν αλλά και εάν τα αποτελέσματα είναι εντός των ορίων . Το κοινό κλιμάκιο συγκροτήθηκε, πήγε και έκανε ελέγχους στην πρώτη ύλη (στο πλοίο) αλλά και στις εκπομπές αερίων που ελέγχθηκαν τέσσερις φορές. Όλα τα στοιχεία δημοσιοποιήθηκαν. Από τα αποτελέσματα προκύπτει ένα συμπέρασμα επάρκειας των μηχανισμών, ενώ και τα αποτελέσματα μας καλύπτουν. Αυτά τα δεδομένα εκτιμούμε ότι πρέπει να γίνουν «κτήμα όλων» για την αποκατάσταση στην κοινή γνώμη, είπε μεταξύ άλλων.
Όπως σημείωσε, «σε λίγο χρονικό διάστημα θα επικαιροποιήσουμε (το περισσότερο σε ένα μήνα) την συμφωνία – πρωτόκολλο με τις τσιμεντοβιομηχανίες» και όπως διευκρίνισε, το θέμα δεν αφορά μόνο τον Βόλο, αλλά όλες τις τσιμεντοβιομηχανίες της χώρας.
Ο κ. Φάμελλος επανέλαβε τις δεσμεύσεις που έδωσε στη δημοσιότητα την προηγούμενη εβδομάδα.

Κ. Αγοραστός: Αν δεν υπήρχαν οι αντιδράσεις
της κοινωνίας ίσως σήμερα να μην βρισκόμασταν εδώ

Αν δεν υπήρχαν οι αντιδράσεις της κοινωνίας ίσως σήμερα να μην βρισκόμασταν εδώ είπε μεταξύ άλλων στην παρέμβασή του ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κ. Αγοραστός. Η Περιφέρεια πρώτο μέλημά της χωρίς να θέλει να κάνει κακό στην επιχειρηματικότητα, έχει την υγεία των πολιτών. Βέβαια υπάρχει μια δυσπιστία για όλα. Αυτή τη δυσπιστία πρέπει να την ξεδιαλύνουμε με σοβαρότητα και χωρίς μυστικά. Πολλές φορές φταίει το κράτος ή και οι επιχειρήσεις. Ίσως γιατί θεωρούν ότι είναι ιδιαίτερα σκληρές για να λογοδοτήσουν στην κοινωνία.
Ο κ. Αγοραστός, συνέχισε, λέγοντας, «Γιατί αντιδρά ο κόσμος; Όταν ο πολίτης ακούει τις φωνές και μάλιστα υπεύθυνων φορέων είναι λογικό να φοβάται. Υπάρχει δυσπιστία στις μετρήσεις, χωρίς να θέλω να πω τίποτα παραπάνω. Λέει ο νόμος και σωστά, να κάνετε τις μετρήσεις σε διαπιστευμένο εργαστήριο. Αλλά ποιος βγάζει από το μυαλό ότι ο ελέγχων και ο ελεγχόμενος είναι το ίδιο πρόσωπο . Χρειάζεται μια διαδικασία σεβασμού και ενδιαφέροντος στον άνθρωπο.

Ο Περιφερειάρχης, αφού έκανε λόγο για έλλειψη προσωπικού, άφησε αιχμές κατά του κ. Φάμελλου, λέγοντας ότι «η κόρη του χρόνου είναι η αλήθεια» αναφέροντας ότι τα προηγούμενα χρόνια είσαστε από αυτούς που ήταν απέξω και φώναζαν…
Ο ίδιος τόνισε παράλληλα, ότι για μπορέσουμε να αλλάξουμε το κλίμα της δυσπιστίας, η περιφέρεια δέσμευσε το υλικό που κατασχέθηκε, συγκροτούμε μια επιτροπή ελέγχου με την συμμετοχή πολιτών, χρηματοδοτούμε μια μελέτη επιδημιολογική εάν πραγματικά υπάρχουν επιπτώσεις στη δημόσια υγεία.
Στον Βόλο υπάρχει μια ιδιαίτερη κατάσταση και να προστατεύσουμε τον άνθρωπο και παράλληλα να γίνονται έλεγχοι.

Δ. Κολυνδρίνη: Η Μαγνησία,
είναι ένα καζάνι που βράζει

Η αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας κα Δωροθέα Κολυνδρίνη, στην τοποθέτησή της, τόνισε ότι ο νομός Μαγνησίας, είναι ένα καζάνι που βράζει. Καλώς κακώς αιτιολογείται αυτό και για να υπάρξει εύρυθμη λειτουργία θα πρέπει να βρούμε τον τρόπο αυτό να κατευναστεί.
Όπως υποστήριξε, «έχουμε επιστήμονες της περιοχής όπως ο Ιατρικός Σύλλογος, ο διοικητής του νοσοκομείου, συνεργάτη σας που αναφέρονται στο θέμα από την άποψη της υγείας. Υπάρχει μια ασάφεια σε σχέση με το ποια είναι τα ποσοστά του rdf
Η κα Κολυνδρίνη αναφέρθηκε στα μέτρα που έχει λάβει η Περιφέρεια, ενώ τόνισε ότι ανατέθηκε στον «ΔΗΜΟΚΡΙΤΟ» να κάνει ελέγχους σε φουράνια, διοξίνες κ.λ.π.

Η Ένωση Τσιμεντοβιομηχανιών Ελλάδας

Ο κ. Αλέξανδρος Κατσιάμπελας μέλος της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Ένωσης Τσιμεντοβιομηχανιών Ελλάδας, τόνισε ότι ο κλάδος έχει μια μεγάλη ιστορία, και στην καρδιά της δραστηριότητας βρίσκεται η παραγωγή τσιμέντου. Χαρακτήρισε ως σημαντική ευκαιρία την συζήτηση, ξεκινώντας από το γεγονός της επεξήγησης των όρων καύσης των συγκεκριμένων καυσίμων.
Όπως εξήγησε στην περίπτωση της τσιμεντοβιομηχανίας, δεν πρόκειται για καύση σκουπιδιών, και μίλησε για τις μεθόδους που εφαρμόζονται και δεν έχουν σχέση με αυτά που πιστεύει ο κόσμος. Αναφερόμενος στα είδη εναλλακτικών καυσίμων είπε ότι είναι υλικά που δεν μπορούν να ανακυκλωθούν άρα ανεβαίνουμε ένα στάδιο από την διαχείριση απορριμμάτων. Για τη χρήση αυτών, υπάρχουν αυστηρότατα όρια και οδηγίες που ακολουθούνται, όπως και υπουργική απόφαση.
Όπως τόνισε είναι μια τεχνολογία διεθνώς αναγνωρισμένη και εφαρμοσμένη. Η Ελλάδα δυστυχώς βρίσκεται στην τελευταία θέση στην αξιοποίηση των εναλλακτικών καυσίμων. «Τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει σημαντικές επενδύσεις πάνω στο θέμα της προστασίας του περιβάλλοντος και των ελέγχων», δήλωσε ο κ. Κατσιάμπελας αναφέροντας τα οφέλη που προκύπτουν, δείχνοντας και δίνοντας παράλληλα στους συμμετέχοντες στοιχεία ερευνών αλλά και γενικότερων δεδομένων, που αφορούν στο θέμα

Την Επιτροπή έχουν κληθεί να ενημερώσουν οι κ.κ.: Σωκράτης Φάμελλος, Αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γεώργιος Μπάκης, Αθηνά Παναγιώτου και Βασίλειος Λιόγκας, Διευθυντής και Συνεργάτες του Γραφείου του Αναπληρωτή Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, αντιστοίχως, Δημήτριος Δερματάς, Ειδικός Γραμματέας Σώματος Επιθεωρητών και Ελεγκτών του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Ευάγγελος Κυρίτσης και Φωτεινή Σταμάτη, Συνεργάτες του Ειδικού Γραμματέα Σώματος Επιθεωρητών και Ελεγκτών, Αναστασία Αρφανάκου, Διευθύντρια της Διεύθυνσης Διαχείρισης Αποβλήτων και Περιβαλλοντικών Πιστοποιήσεων του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Δωροθέα Κολυνδρίνη, Αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας και μέλος της Γενικής Συνέλευσης της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας, Αλέξανδρος Κατσιάμπουλας και Βαρβάρα Γεωργαλή, μέλη της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Ένωσης Τσιμεντοβιομηχανιών Ελλάδας, αντιστοίχως, Αλεξάνδρα Μουσάτου, Δικηγόρος και Άρης Βρούστης, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής του Ειδικού Διαβαθμιδικού Συνδέσμου Νομού Αττικής (ΕΔΣΝΑ).
Πέραν αυτών πάντως, στη συνεδρίαση, συμμετέχουν ακόμη, ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κ. Αγοραστός, ο βουλευτής Μαγνησίας της ΝΔ. Χρήστος Μπουκώρος κ.α.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.