Σε απόγνωση οι καταναλωτές στον Βόλο: Μειώνουν τις ποσότητες- Με λίστα στο σούπερ μάρκετ

Έντονη ανησυχία για τον χειμώνα που είναι προ των πυλών

Γολγοθά ανεβαίνουν καθημερινά οι καταναλωτές, καθώς η ακρίβεια κατακλύζει την καθημερινότητα και κάνει ακόμη και την αγορά των απαραίτητων σχεδόν απαγορευτική. Πολλοί είναι αυτοί που μειώνουν τις ποσότητες των ειδών που επιθυμούν να αγοράσουν, κυνηγούν τις προσφορές και όποιο προϊόν έχει χαμηλότερη τιμή, ενώ φυσικά η λίστα έχει επιστρέψει και μάλιστα ακόμη και από αυτή κάνουν περικοπές για να μπορέσουν να προχωρήσουν στις αγορές τους. Σε συνδυασμό δε με τον επερχόμενο χειμώνα και τις τιμές στην ενέργεια, οι καταναλωτές δεν κρύβουν την έντονη ανησυχία τους, με κάποιους να μην μπορούν καν να ανάψουν τα καλοριφέρ.

Ρεπορτάζ: Δήμητρα Παλαιοδημοπούλου

Δευτέρα πρωί και δειλά- δειλά στα σούπερ μάρκετ καταφθάνουν οι πρώτοι πελάτες. Όσοι εξέρχονται από αυτά κρατούν ελάχιστα προϊόντα τα χέρια τους και πολλοί «μελετούν» τις αποδείξεις για να δουν διαφορές στις τιμές από την προηγούμενη φορά που προμηθεύτηκαν τα προϊόντα. Κάποιοι μονολογούν, κάποιοι δεν διστάζουν να μιλήσουν στο magnesianews.gr για τη δύσκολη καθημερινότητα που αντιμετωπίζουν με συνεχείς αυξήσεις στις τιμές.

«Κυνηγάω τις προσφορές»

Σε σούπερ μάρκετ της πόλης βρέθηκε ο κ. Δημήτρης αγοράζοντας τα απαραίτητα. Μιλώντας στο magnesianews.gr αναφέρθηκε και στις αυξήσεις, στον τρόπο που ο ίδιος προσπαθεί τα βγάλει πέρα, αλλά και στον χειμώνα που έρχεται.

«Υπάρχει μεγάλη ακρίβεια κι αυτό είναι γεγονός και δεν ξέρω τι μπορεί να γίνει. Οι τιμές αυξάνονται αν όχι καθημερινά μέσα στην εβδομάδα όμως αυξάνονται. Εγώ περιορίζω την κατανάλωση. Εκεί που έπαιρνα ένα κιλό, τώρα παίρνω μισό κιλό. Τώρα θέλει πολλή προσοχή. Τώρα κάνω λίστα και πολλές φορές προτιμώ κάποια άλλη μάρκα από αυτή που έπαιρνα και εννοείται κυνηγάω τις προσφορές. Όσο για το χειμώνα, προβλέπω ότι θα είναι πολύ άσχημος και δυστυχώς δεν παίρνονται και μέτρα. Δεν ξέρω τι θα γίνει», επεσήμανε ο κ. Δημήτρης.

 

«Με λίστα στο μάρκετ και μείωση των ποσοτήτων»

Η κ. Δήμητρα, εργαζόμενη, μητέρα και νοικοκυρά επισκέπτεται το μάρκετ αρκετά συχνά για τα απαραίτητα για το σπίτι και την οικογένεια. Η ίδια πάντα έκανε λίστα με όσα επιθυμούσε να αγοράζει, όμως τώρα τα πράγματα είναι πιο δύσκολα, και η λίστα υπάρχει μεν, αλλά με μείωση των ποσοτήτων.

«Έχω δει αυξήσεις σε πολλά πράγματα και σε φαγώσιμα και σε απορρυπαντικά. Πάντα έκανα λίστα, αλλά τώρα την έχω μειώσει. Παίρνω αυτά που μου χρειάζονται και τώρα μειώνω και αυτά που μου χρειάζονται όσο μπορώ περισσότερο. Όποιος πει ότι δεν έχει δει αυξήσεις παντού, δεν είναι αλήθεια», ανέφερε η κ. Δήμητρα, ενώ για τον χειμώνα που είναι προ των πυλών τόνισε ότι «θα κρυώνουμε πάρα πολύ». «Εμείς θερμαινόμαστε μόνο με τζάκι, με ξύλα, αλλά και πάλι το ανάβουμε μόνο το βράδυ, που θα είμαστε στο σπίτι. Κι εγώ να είμαι στο σπίτι όμως μέρες που δεν δουλεύω, πάλι δεν θα το ανάψω. Μακάρι να έχουμε κάποια σταθεροποίηση ή μείωση των τιμών, αλλά δεν νομίζω», συμπλήρωσε.

 

Είμαστε τρεις άνεργοι- Δεν θα έχουμε θέρμανση τον χειμώνα

Πολύ δύσκολη είναι η καθημερινότητα για την κ. Θεοδώρα, η οποία μετά και το τελευταίο ευρώ για να μπορέσει να βγάλει πέρα αυτή και η οικογένειά της, καθώς και τα τρία μέλη της είναι άνεργα. Έρχεται στο μάρκετ για τις αναγκαίες αγορές, προκειμένου να επιβιώσει η οικογένεια, όμως και οι αναγκαίες αγορές περιορίζονται, εξαιτίας της ακρίβειας.

«Είναι πάρα πολύ ακριβά, κάθε μέρα βρίσκεις και παραπάνω τα προϊόντα, πιο ακριβά. Είμαστε τρία άτομα στην οικογένεια και είμαστε άνεργα κι εγώ πηγαίνω από δω κι από κει για να καθαρίσω και να πάρω 10-15 ευρώ για να μπορέσω να κάνω τις καθημερινές αγορές. Όλα έχουν ανέβει. Το γάλα, τα ζαρζαβατικά, τα όσπρια, μακαρόνια, ρύζια, όλα έχουν ανέβει και ο κόσμος υποφέρει. Αλλά οι μεγάλοι, οι μεγαλοκαρχαρίες δεν τα βλέπουν αυτά», είπε χαρακτηριστικά η κ. Θεοδώρα.

Συνέχισε δε, περιγράφοντας την δύσκολη κατάσταση στην οποία ζει και αυτή και η οικογένειά της «Δεν θα έχουμε θέρμανση αυτό τον χειμώνα. Εδώ χρωστάμε το ρεύμα και δεν μπορούμε να το πληρώσουμε. Επειδή εγώ δούλευα στην κόρη μου κόψανε το ΚΕΑ, επειδή δούλεψα και μπήκαν τρία κατοστάρικα στο σπίτι αυτό είναι εισόδημα για να μην πάρει τρόφιμα το κορίτσι και από 100 ευρώ της το κάνεις το ΚΕΑ 70 ευρώ; Και από το ΤΕΒΑ δίνουν δύο φορές τον χρόνο και για τρία άτομα δίνουν τρία μακαρόνια. Βγάλε τώρα εσύ πως θα ζήσεις όλους αυτούς τους μήνες μέχρι να ξαναπάρεις. Πάρα πολύ σοβαρή η κατάσταση. Ο κόσμος υποφέρει κι αν δεν ξεσηκωθούμε δεν γίνεται τίποτα. Έρχομαι μέρα παρά μέρα στο μάρκετ κυνηγάω τις προσφορές, παίρνω λιγότερα. Ήθελα να πάρω κρεμμύδια και πήρα πέντε κρεμμύδια. Ήθελα να πάρω ντομάτες δεν πήρα. Την Παρασκευή τις είχε 1,95 ευρώ και σήμερα είναι 2.05 ευρώ».

 

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.