Σπ. Σιδέρης: “Η Ελλάδα έχει παραδοθεί άνευ όρων σε μια πολιτική που άγεται και φέρεται από τις ΗΠΑ”

ΗΠΑ και ΕΕ δεν άκουγαν εδώ και χρόνια τον Πούτιν

Ως ένα πιόνι που κινείται από τις ΗΠΑ και την ΕΕ χαρακτήρισε ο κ. Σπύρος Σιδέρης, δημοσιογράφος και ιδρυτής του Ανεξάρτητου Βαλκανικού Πρακτορείου Ειδήσεων, την Ελλάδα, επισημαίνοντας στο Ράδιο ΕΝΑ και στον Ηλία Κουτσερή ότι η χώρα μας δεν μπορεί να κάνει πολλά πράγματα και να παίξει ρόλο στις εξελίξεις που υπάρχουν αυτή τη στιγμή. Τόνισε πως υπάρχει ένα εμφανή έλλειμμα ηγεσίας στην ΕΕ και σημείωσε πως τόσο οι ΗΠΑ όσο και η ΕΕ δεν άκουγαν τα τελευταία χρόνια της εκκλήσεις του Πούτιν, ο οποίος τώρα με τις κινήσεις του θέλει να επαναδιαπραγματευτεί τις σχέσεις Ρωσίας με τη Δύση.

“Το πρόβλημα αυτή τη στιγμή είναι ότι υπάρχει ένα πρόβλημα ηγεσίας στη Δύση και φάνηκε περίτρανα στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, που για μέρες προϊδέαζε ο πρόεδρος των ΗΠΑ την κίνηση τελικά έκανε ο Πούτιν αιφνιδιάζοντας όλη τη Δύση. Όλη αυτή η διαδικασία που παρακολουθούμε το τελευταίο διάστημα είναι απότοκος της δυτικής πολιτικής μετά την πρώτη του υπαρκτού Σοσιαλισμού, όταν απαξίωσαν την Ρωσική Ομοσπονδία, τα κατάλοιπα της Σοβιετικής Ένωσης, σε έναν σχεδιασμό ενός κόσμου αποκλειστικά στη σφαίρα επιρροής της Δύσης, δημιουργώντας ένα μονοπολικό κόσμο , που αυτό δεν είναι και το καλύτερο σε ένα τόσο περίπλοκο σύστημα γεωπολιτικής”, είπε χαρακτηριστικά ο έμπειρος δημοσιογράφος, σημειώνοντας πως αυτή τη στιγμή είναι πολύ δύσκολο να γίνει ένας Ψυχρός Πόλεμος, καθώς παίζει μεγάλο ρόλο το οικονομικό σύστημα και μία τέτοια εξέλιξη δεν θα συνέφερε κανέναν.

Αυτό που επιθυμεί ο Πούτιν κατά την γνώμη του, είναι ότι θέλει να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για να μπορέσει να επαναδιαπραγματευτεί τις σχέσεις της χώρας του με τη Δύση.

“Βλέποντας ότι παραπαίουν οι ΗΠΑ, ότι η ΕΕ είναι απλά ένα συνονθύλευμα κρατών χωρίς ενιαία εξωτερική πολιτική ασφάλειας, η οποία περισσότερο συζητάει παρά πράττει, θεώρησε ότι είναι η κατάλληλη στιγμή για να μπει στη διαδικασία επαναδιαπραγμάτευσης. Δυστυχώς τόσο η Δύση όσο και η ΕΕ δεν άκουσαν τις εκκλήσεις του Πούτιν όλα τα τελευταία χρόνια. Έπρεπε ΕΕ και ΗΠΑ και να είχαν βρει μία λύση πριν φτάσουμε σε αυτό τον καταστροφικό πόλεμο, ο οποίος κανείς δεν γνωρίζει στην πραγματικότητα πόσο θα κρατήσει και ποια κατάληξη θα έχει. Το σίγουρο μέχρι στιγμής είναι ότι το ΝΑΤΟ και οι νατοϊκές χώρες δεν πρόκειται να εμπλακούν σε αυτό τον πόλεμο”, υπογράμμισε ο ίδιος.

Σημείωσε πως αυτό που πάντα ήθελε ο Πούτιν ήταν η ασφάλεια απέναντι σε οποιαδήποτε επιβουλή από τη μεριά της Δύσης.

Ιδιαίτερα επικριτικός όμως ήταν ο κ. Σιδέρης για τη στάση της Ελλάδας. Ανέφερε ότι η χώρα έχει παραδοθεί άνευ όρων σε μια πολιτική που άγεται και φέρεται από τις ΗΠΑ η οποία συγχρόνως άγει και φέρει και την εξωτερική πολιτική της ΕΕ . “Η Ελλάδα είναι απλά ένα πιόνι, το οποίο χρησιμοποιείται για τις σκέψεις, την πολιτική, το όραμα των ΗΠΑ ή της ΕΕ”, υποστήριξε.

Στις εξελίξεις δε, η χώρα δεν μπορεί να κάνει πολλά, καθώς σύμφωνα με τον κ. Σιδέρη η Ελλάδα στοχοποιήθηκε και εκτέθηκε ήδη αρκετά ο Υπ Εξωτερικών ο οποίος μετά την επιστροφή του από τη Μόσχα διαβεβαίωνε ότι δεν πρόκειται να γίνει εισβολή ή κάποια κίνηση της Ρωσίας προς την Ουκρανία.

“Καλύτερα να είμαστε πολύ συνετοί στις επόμενες κινήσεις μας. Είμαστε αναγκασμένοι να έχουμε με όλες τις χώρες καλές σχέσεις είτε τη Ρωσία γιατί εξαρτόμαστε από το φυσικό αέριο αλλά και με την ΕΕ γιατί είμαστε εξαρτώμενα μέλη”, κατέληξε ο έμπειρος δημορσιογράφος.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.