Στέφανος Στεφάνου: Ζητάμε αποζημίωση από το κράτος για να συνεχίσουμε τις επιχειρήσεις μας

Ελάχιστη δουλειά στην εστίαση κάνει λόγο ο πρόεδρος του Συλλόγου Καταστηματαρχών Μαγνησίας

Δύσκολες ημέρες περνά η εστίαση και στη μετά- κορωνοϊού εποχή, με τον πρόεδρο του Συλλόγου Καταστηματαρχών Εστίασης Μαγνησίας κ. Στέφανο Στεφάνου, ο οποίος μίλησε στο Ράδιο ΕΝΑ και στον Δημήτρη Καρεκλίδη, να τονίζει πως η κίνηση και η κατανάλωση είναι ελάχιστη, οι μισές επιχειρήσεις κατάφεραν να ανοίξουν και σχεδόν όλες αντιμετωπίζουν προβλήματα. Ο ίδιος επεσήμανε πως το κράτος οφείλει να δώσει αποζημίωση στις επιχειρήσεις, καθώς με δική του εντολή έκλεισαν την περίοδο του lockdown, ειδάλλως το μέλλον της εστίασης είναι αβέβαιο.

Ο κ. Στεφάνου σημείωσε πως η οικονομική κρίση δεν είχε εξαφανιστεί από την αγορά, υπήρχε και πριν τον κορωνοϊό, όπως και τα προβλήματα και η ανεργία. Οι επιχειρηματίες είχαν ήδη έναν προβληματισμό για την επιβίωση των επιχειρήσεων και των οικογενειών τους και ήρθε ο κορωνοϊός και εκτόξευσε τα αρνητικά στοιχεία στον αέρα.

“Μέσα σ’ αυτό το τετράμηνο πολλοί έχασαν τη δουλειά τους απ΄όλους τους κλάδους. Στον τουρισμό, μόνο οι μισοί ή το 1/3 επέστρεψε στις εργασίες του. Όλοι αυτοί αποτελούν και αποτελούσαν πελάτες της εστίασης. Την ίδια στιγμή, στον δικό μας κλάδο το 50% των μαγαζιών άνοιξε, καθώς το υπόλοιπο 50% είχαν περισσότερο κλειστό χώρο και είτε δεν άνοιξαν καθόλου είτε έκαναν ένα βήμα, είδαν ότι δεν μπορούν να λειτουργήσουν κι έκλεισαν”, σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Στεφάνου, τονίζοντας πως η κίνηση και η κατανάλωση είναι σε πτώση ακόμη και σε κεντρικές περιοχές και μαγαζιά του Βόλου.
“Το κέντρο δεν έχει κόσμο, τα εστιατόρια δεν έχουν κόσμο παρά κάποια ελάχιστα μαγαζιά ή beach bars που δουλεύουν μία Κυριακή ή μία δύο ημέρες δεν σημαίνει ότι πηγαίνουν καλά. Οι ημέρες είναι επτά της εβδομάδας”, εξήγησε ο ίδιος.
Κι ενώ οι καταστηματάρχες της εστίασης βρίσκονται σε δεινή θέση, τις προηγούμενες ημέρες έγινε γνωστό πως επιβλήθηκε πρόστιμο σε καφέ- μπαρ της πόλης για μη έκδοση αποδείξεων, με αποτέλεσμα να μπει λουκέτο δύο ημερών.
“Δεν ξέρουμε αν βγήκαν τα κλιμάκια κατόπιν καταγγελίας. Εγώ θα πω ότι καλά έκανα, όλοι οι ελεγκτικοί μηχανισμοί κάνουν τη δουλειά τους. Δεν έχουμε κάτι με αυτούς, ούτε για τους ελέγχους που μας έκαναν για τις μάσκες. Είμαστε υπέρ του ελέγχου και υπέρ του να τηρούνται τα μέτρα. Οι περισσότεροι όμως άνθρωποι που έχουν βγάλει αυτούς τους νόμους, όχι δεν έχουν δουλέψει ποτέ 8 ώρες στον μπουφέ, αλλά έχουν να βγουν δέκα χρόνια για να πιουν ένα κρασί! Καλώς να γίνονται οι έλεγχοι κι όπου πρέπει να υπάρχουν και τα πρόστιμα, γιατί μπροστά στην υγεία δεν βάζουμε τίποτα. Όμως γιατί με ελέγχεις ενώ υπολειτουργώ, δεν έχω δουλειά και δεν φταίω γι’ αυτό. Πρέπει το κράτος να με προστατεύσει”, είπε χαρακτηριστικά ο κ. Στεφάνου.
Σύμφωνα με τον ίδιο οι καταστηματάρχες εστίασης ζητούν από το κράτος την αποζημίωσή τους για όσο διάστημα οι επιχειρήσεις τους ήταν κλειστές αλλά κι ένα ουσιαστικό σχέδιο για το επόμενο διάστημα, για να παύσει η αβεβαιότητα.
“Η εστίαση ζητά την αποζημίωσή της για τους μήνες που ήταν κλειστή. Τα 800 ευρώ δεν είναι βοήθεια και δεν είναι και αποζημίωση. Η μικρότερη επιχείρηση έχει 500-1000 ευρώ ενοίκιο. Αυτό σημαίνει πως τους μήνες που ήμασταν κλειστή η πιο μικρή επιχείρηση με τα ενοίκια και τα πάγια χρωστά 7000 ευρώ το λιγότερο, ενώ άλλες επιχειρήσεις φτάνουν και τις 60.000 ευρώ και η ζημιά συνεχίζεται και τους επόμενους μήνες από την ελάχιστη κατανάλωση. Δεν μπορεί ένα κράτος που εκείνο παίρνει την απόφαση να μας κλείσει, να μην μας αποζημιώσει”, υπογράμμισε ο κ. Στεφάνου μεταφέροντας το κλίμα της αγοράς.
Τέλος, επεσήμανε πως το μέλλον είναι εντελώς αβέβαιο και με τα οικονομικά των πολιτών, ενώ σημείωσε πως τώρα το καλοκαίρι υπάρχει κι άλλη διάθεση και κάποιος μπορεί να ξοδέψει να πιει έναν καφέ. Τον Οκτώβριο όμως, με πολύ στενά οικονομικά, αν συνεχιστούν έτσι τα πράγματα και με χειμωνιάτικο καιρό, τα πράγματα θα είναι ακόμη δυσκολότερα.
“Λένε ότι το 2021 θα πετάξουμε, θα πάμε καλά. Μέχρι το 2021 που θα έχουμε καταστραφεί και θα μας έχουν κοπεί τα φτερά, πως θα πετάξουμε;”, κατέληξε ο ίδιος.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.