Στέλιος Κούλογλου στο magnesianews.gr: Θέλουν να μετατρέψουν το σκάνδαλο Novartis σε Siemens 2

Οι προστατευόμενοι μάρτυρες χρειάζονται υποστήριξη, τονίζει ο Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ

Τον ρόλο των μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος στην αποκάλυψη σκανδάλων πολυεθνικών εταιριών και κυβερνήσεων, ανέλυσαν πολιτικοί, δημοσιογράφοι και ακτιβιστές σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με πρωτοβουλία του Ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Στέλιου Κούλογλου. Στο πλαίσιο της εκδήλωσης έγινε προβολή του ντοκιμαντέρ της ελβετικής τηλεόρασης «La Strategia», που αφορά στην ελληνική πλευρά του σκανδάλου της Novartis παρούσας της δημιουργού, δημοσιογράφου Μαρία Ροσέλι. Όπως τόνισε μιλώντας από τις Βρυξέλλες στο magnesianews.gr και τον Αρχιμήδη –Δημήτρη Καρεκλίδη, ο Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Στέλιος Κούλογλου, υπάρχει ανάγκη αλλαγής πλαισίου για τους προστατευόμενους μάρτυρες σε μεγάλες δικαστικές υποθέσεις που αφορούν σε σκάνδαλα πολυεθνικών εταιριών και κυβερνήσεων. «Το βασικό θέμα που μας απασχολεί είναι η επαρκής προστασία των μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος, οι οποίοι στην Ελλάδα και στην Ευρώπη συνολικά δεν είναι τόσο προχωρημένη όσο είναι στις ΗΠΑ. Έχουμε κάνει βήματα και στην προηγούμενη θητεία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, αλλά απομένουν αρκετά πράγματα να γίνουν, δεδομένου ότι οι μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος, όπως φάνηκε και από τη μαρτυρία της μάρτυρας Στεφανί Ζιμπό (UBS) αντιμετωπίζουν πάρα πολλά προβλήματα και χρειάζονται οικονομική και ψυχολογική υποστήριξη, τόσο αυτοί όσο και η οικογένειά τους. Αυτό το θέμα δεν έχει λήξει και προσπαθούμε να το προωθήσουμε με κάθε ευκαιρία» αναφέρει.
Στο ερώτημα αν το καθεστώς των προστατευόμενων μαρτύρων θα μας προβληματίσει στη συνέχεια στην υπόθεση της Novartis, δεδομένου ότι έχει ζητηθεί η κατάθεσή τους στην προανακριτική επιτροπή της Βουλής που διερευνά τυχόν ποινικές ευθύνες του π. υπουργού δικαιοσύνης Δ.Παπαγγελόπουλου, και η αποκάλυψη της ταυτότητά τους, ο κ. Κούλογλου σχολιάζει ότι «με αυτό τον τρόπο καταργείται στην πράξη ο θεσμός του προστατευόμενου μάρτυρα ο οποίος έχει το δικαίωμα να διατηρεί την ανωνυμία του. Διότι από τη στιγμή που εμφανίζεται, δέχεται πολλαπλές επιθέσεις και απειλές και ο ίδιος και η οικογένειά του. Πρέπει να συνειδητοποιηθεί ότι αυτοί οι άνθρωποι έχουν και μια οικογένεια πίσω, η οποία σύρεται σε μια ιστορία για την οποία δεν έχει αποφασίσει. Επομένως πρέπει να υπάρξουν επαρκείς εγγυήσεις. Στην περίπτωση τη δική μας στην Ελλάδα, έχουμε ευτελίσει τελείως την υπόθεση, διότι βγαίνουν τα ονόματα των προστατευόμενων μαρτύρων κάτι που απαγορεύεται από το νόμο και γίνονται φοβερές επιθέσεις εναντίον τους, χαρακτηρίζοντάς του «κουκουλοφόρους» που θα τους ξεσκεπάσουν, όπως δεν έχουν γίνει σε καμία άλλη χώρα όπου έχουν υπάρξει αντίστοιχες δικαστικές υποθέσεις με τη συμμετοχή προστατευόμενων μαρτύρων. Ιδιαίτερα στις ΗΠΑ όλα αυτά είναι τελείως αδιανόητα».

Για το αν πρέπει να ενισχυθεί το νομικό πλαίσιο για την προστασία τους ο Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι «το βασικό ζήτημα είναι ότι πρέπει να υπάρξει οικονομική και ψυχολογική και σε όλα τα επίπεδα προστασία των μαρτύρων γιατί αυτό που έχουμε κάνει λάθος στην Ευρώπη είναι ότι θεωρούμε ότι όσοι εμπλέκονται σε ένα σκάνδαλο δεν μπορούν να αποτελέσουν προστατευόμενους μάρτυρες δεδομένου ότι έχουν συμμετέχει σε διαδικασίες διαφθοράς. Εάν δεν είχαν όμως κάποια εμπλοκή σε κάποια υπόθεση, οι προστατευόμενοι μάρτυρες και οι μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος δεν θα είχαν κάτι να εισφέρουν στη διαλεύκανσή της. Δεν μπορούμε να προχωρήσουμε έτσι. Πρέπει ξεκαθαρίσουμε ότι οι μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος μπορεί να είναι μέρος ενός προβλήματος, αλλά από τη στιγμή που αποφασίζουν να πουν την αλήθεια μπαίνουν σε καθεστώς προστασίας με ορισμένες πολύ αυστηρές προϋποθέσεις. Πρέπει να πούνε όλη την αλήθεια και να μην αποκρύψουν τίποτα και αν συμβεί αυτό θα καταδικαστούν για ψευδορκία και θα έχουν την ίδια τύχη με αυτούς που κατηγορούνται. Αυτή είναι η πρακτική που ακολουθούν στις ΗΠΑ και είναι πολύ αποτελεσματική, γιατί εκεί αν καταδικαστείς για ψευδορκία την έχεις «πατήσει» πάρα πολύ άσχημα. Σας θυμίζω ότι ο πρόεδρος Κλίντον παραπέμφθηκε για καθαίρεση από τον θώκο του όχι για την πράξη που έκανε (σ.σ. σκάνδαλο Λουίνσκι) αλλά για το ότι είπε ψέματα. Κάτι τέτοιο πρέπει να γίνει και στην Ευρώπη και να υιοθετηθεί και στην Ελλάδα».
Ερωτηθείς για το αν το αποτέλεσμα της προανακριτικής επιτροπής της Βουλής κατά του π.υπουργού Διακιοσύνης Δ.Παπαγγελόπουλου θα γίνει αποδεκτό από όλες τις πολιτικές δυνάμεις, ο Στέλιος Κούλογλου υποστήριξε ότι «το θέμα έχει ξεφύγει από την δικαστική διερεύνηση και έχει πάει στο επίπεδο της πολιτικής αντιπαράθεσης. Αυτό δεν είναι ωστόσο, θα έπρεπε να αφήσουμε τη δικαιοσύνη ανεπηρέαστη να κάνει τη δουλειά της και να βγάλει τα συμπεράσματά της. Έτσι γίνεται σε όλες τις χώρες που σέβονται τη Δικαιοσύνη. Στην Ελλάδα έχουμε τοποθετήσεις, όπως η προχθεσινή του κ. Στουρνάρα (σ.σ. σε συνέντευξη στην ΕΡΤ) που είπε ότι δεν υπάρχει σκάνδαλο, ούτε καν στο επίπεδο των ιατρών, ενώ όπως δείχνουν όλα τα ντοκουμέντα, ανεξάρτητα από την πολιτική διάσταση της υπόθεσης, ότι είχαμε χιλιάδες γιατρούς οι οποίοι συμμετείχαν σε ένα κύκλωμα που συνταγογραφούσε φάρμακα σε ασθενείς οι οποίοι ενδεχομένως να μη τα είχαν ανάγκη. Τα φάρμακα έχουν παρενέργειες και επίσης κοστίζουν πολύ στον ασθενή αλλά και στο ελληνικό δημόσιο. Όταν έχουμε τον διοικητή της ΤτΕ να παρεμβαίνει και να λέει ότι δεν υπάρχει σκάνδαλο στην πραγματικότητα πάμε σε μια Ζιμενς 2, σε μια αντίστοιχη υπόθεση η οποία ενδεχομένως κάποια στιγμή να εκδικαστεί, να βρεθούν κάποιοι ένοχοι ή μπορεί οι μισοί να την έχουν «κοπανήσει» και για τους άλλους θα έχει παραγραφεί η υπόθεση. Νομίζω ότι αυτή η πολιτική ακολουθείται και στη Novartis.
Στην εκδήλωση που διοργανώθηκε την Τετάρτη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μίλησε η γαλλίδα μάρτυρας δημοσίου συμφέροντος Στεφανί Ζιμπό, για τη συμμετοχή της στην αποκάλυψη του σκανδάλου της γαλλικής τράπεζας UBS καθώς επίσης και ο πρόεδρος της επιτροπής για την καταπολέμηση διαφθοράς του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ντάνιελ Φρέιντ, που απάντησαν και σε ερωτήσεις του κοινού.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.