Στέλιος Λημνιός για την αέρια ρύπανση: Να δοθεί ο λόγος στους πολίτες

Η αέρια ρύπανση στο επίκεντρο της έρευνας του Ευρωβαρόμετρου

Αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία της έρευνας του Ευρωβαρόμετρου, τα οποία δημοσιεύει σήμερα η ΜΑΓΝΗΣΙΑ και δείχνουν, μεταξύ άλλων, ότι επτά στους δέκα Ευρωπαίους ζητούν μέτρα κατά της αέριας ρύπανσης, καθιστώντας το επίκαιρο για την κοινωνία του Βόλου ζήτημα, ως κορυφαίο ευρωπαϊκό. Ο κ. Στέλιος Λημνιός, μέλος της Επιτροπής Αγώνα Πολιτών Βόλου, μιλώντας στο Ράδιο ΕΝΑ 102,5 και στον Γιώργο Καρεκλίδη επεσήμανε ότι το αποτέλεσμα της έρευνας δείχνει πως ήρθε η ώρα να δοθεί ο λόγος στους πολίτες και φυσικά επιβεβαιώνει, χωρίς πλέον αμφισβήτηση, την ύπαρξη του προβλήματος.

“Θέλω να βάλω ένα υπαρξιακό δίλλημα που βαραίνει την Ευρώπη, γιατί σ’ αυτή την έρευνα απάντησαν 30.000 πολίτες. Το δίλλημα είναι τι είδους ανάπτυξη θέλουμε. Τι είδους πορεία στο μέλλον θέλουμε. Θέλουμε μία πορεία που θα θυσιάζει στο βωμό της ανάπτυξης και του κέρδους τις ζωές μας; Θέλουμε μια πορεία που οι πόλεις μας θα προσομοιάζουν στο Νέο Δελχί; Γιατί όλοι ξέρουμε ποιο ήταν το επίπεδο της ρύπανσης όλο αυτό το διάστημα στην πόλη αυτή. Ή θέλουμε μία πορεία που θα δώσει αειφορία, θα δώσει πόλεις βιώσιμες, πόλεις που θα κάνουν ευτυχισμένους ανθρώπους και θα υποχρεώσουν όλους όσους ρυπαίνουν να κάνουν νέους σχεδιασμούς, νέες εγκαταστάσεις, νέες επενδύσεις που παρά το κόστος θα οδηγήσουν την κοινωνία σε μία πολύ καλύτερη εικόνα.
Αυτό το δίλλημα εμείς το έχουμε απαντήσει. Ξέρουμε τι είδους πιέσεις δεχόμαστε και έχουν βάσεις οι πιέσεις. Η ανησυχία των ανθρώπων και κυρίως των εργαζομένων που κινδυνεύουν να βρεθούν για ένα μικρό διάστημα χωρίς δουλειά είναι φανερό ότι μας επηρεάζουν. Όμως το κυρίαρχο είναι ότι αυτό αφορά και τους ίδιους. Αφορά και τα παιδιά τους, αφορά και την κοινωνία”, υπογράμμισε ο κ. Λημνιός.

Αυτή η έρευνα, σύμφωνα με τον ίδιο, ήρθε να σφραγίσει με τον καλύτερο τρόπο ότι υπάρχει όντως πρόβλημα με την αέρια ρύπανση και δεν αμφισβητείται το αποτέλεσμά της, καθώς πραγματοποιήθηκε από κορυφαίους ευρωπαϊκούς φορείς και έλαβαν μέρος Ευρωπαίοι πολίτες κι όχι πολίτες μιας άλλης κατηγορίας πολιτισμού και μόρφωσης.
“Είναι η επιβεβαίωση ότι είμαστε σε έναν δρόμο πολύ καλό, έχουμε ανιχνεύσει το πρόβλημα και ζητάμε λύσεις. Η λύση βέβαια δεν ήρθε ακόμη και θα είναι δύσκολη, γιατί δεν θέλω να επαναλάβω περί συμφερόντων και ετερόκλητων δυνάμεων. Τουλάχιστον μπορούν να το συνειδητοποιήσουν οι αρμόδιοι όταν η Ευρωπαϊκή Ένωση και τα Κορυφαία όργανά της, όπως ο Επίτροπος Περιβάλλοντος κ. Βέλα λέει ότι πρέπει να δώσουμε το λόγο στους πολίτες για το πως θέλουν την κοινωνία το επόμενο διάστημα. Αυτό λέει , να γίνει διαβούλευση. Ο Επίτροπος Περιβάλλοντος λέει ότι το αποτέλεσμα της έρευνας μας υποχρεώνει να σκύψουμε να δούμε τι λένε οι πολίτες. Να δώσουμε το λόγο στους πολίτες, να γίνουν διαβουλεύσεις”, τόνισε ο κ. Λημνιός για την ουσία της εν λόγω έρευνας, που καθιστά την αέρια ρύπανση ως ευρωπαϊκό ζήτημα.
Το μέλος της Επιτροπής Αγώνα Πολιτών Βόλου σημείωσε πως σε λίγες ημέρες θα πραγματοποιηθεί μία μεγάλη σύσκεψη στη Μπρατισλάβα, που θα αφορά τη ρύπανση των πόλεων της Ευρώπης κι εκεί να βρεθούν εκπρόσωποι κυβερνήσεων, περιβαλλοντικών οργανώσεων, επιστημονικών φορέων του ΟΗΕ και της Unesco, “οπότε με μεγάλη ελπίδα προσβλέπουμε στο αποτέλεσμα και εδώ στο Βόλο που έχουμε πρόβλημα”, είπε χαρακτηριστικά.
Ο κ. Λημνιός σημείωσε πως η Επιτροπή Πολιτών έχει απευθυνθεί δύο φορές στην Ευρωπαϊκή Ένωση κι έχουν γίνει δύο επερωτήσεις από βουλευτές της Αριστεράς στα τελευταία δύο χρόνια και αφορούν τη βιομηχανική ρύπανση και την καύση αποβλήτων. “Μπορεί να μιλάμε για ρύπανση γενικότερη, αλλά εμείς έχουμε εντοπίσει συγκεκριμένες πηγές που την προκαλούν. Η απαίτησή μας θα πάρει σάρκα και οστά και το δάχτυλο θα δείχνει συγκεκριμένα όταν εγκατασταθεί το δίκτυο μέτρησης αέριας ρύπανσης. Τώρα μπορεί κάποιοι να λένε δεν είμαστε εμείς, είναι οι άλλοι, είναι τα τζάκια κτλ., όμως αυτό θα σταματήσει κάποια στιγμή. Εάν είχε γίνει κάποια πιστοποιημένη έρευνα στο έδαφος σε συγκεκριμένους χώρους, θα είχε καταδείξει και τον ένοχο. Και εκτιμάμε πως αυτός είναι ο λόγος που πάει από αναβολή σε αναβολή το πράγμα”, υπογράμμισε τέλος ο ίδιος.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.