Στέλιος Λημνιός στο Ράδιο ΕΝΑ: Γνωμοδότηση του ΤΕΕ και της Ένωση Χημικών σε κεντρικό επίπεδο

Για τις εκπομπές υδραργύρου από την ΑΓΕΤ (ηχητικό)

Τη δέσμευση ότι το αίτημα της Επιτροπής Αγώνα Πολιτών για γνωμοδότηση σχετικά με νόμο, που αφορά στη χρήση καυσίμων, που προέρχονται από απορρίμματα τσιμεντοβιομηχανιών και στις εκπομπές υδραργύρου αυτών, από τις κεντρικές διοικητής των ΤΕΕ και της Ένωσης Χημικών, έλαβαν τα μέλη της Επιτροπής, σύμφωνα με τον κ. Στέλιο Λημνιό, ο οποίος μίλησε στο Ράδιο ΕΝΑ 102,5 και στον Γιώργο Καρεκλίδη.

“Αναγκαστήκαμε να απευθυνθούμε σε κορυφαίο επιστημονικά επίπεδο στο ΤΕΕ και στην Ένωση Ελλήνων Χημικών και να γνωμοδοτήσουν σχετικά με έναν νόμο που αφορά στην παραλαβή και τη χρήση τέτοιων καυσίμων που έρχονται από απορρίμματα, που ουσιαστικά είναι πλαστικά 100%, όπως έχει πλέον αποδειχθεί”, είπε ο κ. Λημνιός.
Ο ίδιος σημείωσε πως το 2018 τα μέλη της Επιτροπής Πολιτών είχαν μπλοκάρει νταλίκα με υλικό που είχε προορισμό την ΑΓΕΤ και κλιμάκιο της Περιφέρειας έλαβε δείγμα, το οποίο στη διερεύνησή του είναι κριθεί ακατάλληλο, καθώς περιείχε περισσότερη ποσότητα υδραργύρου.
“Ψάξαμε το θέμα αυτό, ανεξάρτητα με τις ευθύνες και διαπιστώσαμε ότι από το 2017 η χώρα μας έχει υπογράψει τη διεθνή σύμβαση της Μιναμάτα, που αφορά στον περιορισμό χρήσης ουσιών, που περιέχουν υδράργυρο και προβλέπεται ειδική, αυστηρή μείωση των εκπομπών υδραργύρου από βιομηχανίες”, σημείωσε ο κ. Λημνιός σχετικά με τη βάση του αιτήματος προς το ΤΕΕ και στην Ένωση Ελλήνων Χημικών.
Το μέλος της Επιτροπής Πολιτών σημείωσε πως η ελάχιστη ποσότητα που εκπέμπεται στην πόλη του Βόλου, με βάση τα στοιχεία που δίνει η ΑΓΕΤ, είναι 30 κιλά υδράργυρος το χρόνο, από μία σειρά παραγωγής τσιμέντου. “Εάν λειτουργήσει και δεύτερη και τρίτη ή τέταρτη σειρά που είναι αδειοδοτημένη, θα γίνει μία κόλαση. Το γεγονός ότι η πόλη μας αποδεκατίζεται από πρόωρους θανάτους μας οδηγεί δια της ατόπου απαγωγής στο τι είναι αυτό που μένει για να μας θερίζει”, σχολίασε ο κ. Λημνιός χαρακτηριστικά.
Για το λόγο αυτό η Επιτροπή απευθύνθηκε στους δύο επιστημονικούς φορείς και τους έκανε γνωστό τον υπολογισμό του υδραργύρου στα καύσιμα αυτά. Ήδη όμως η επιστημονική ομάδα της Επιτροπής έχει διαπιστώσει ότι δεν ελέγχεται ο υδράργυρος για την πραγματική του περιεκτικότητα, ενώ όπως σημείωσε ο κ. Λημνιός ο τρόπος υπολογισμού του μέχρι σήμερα είναι παράδοξος.

“Ζητάμε να γνωμοδοτήσουν, εάν ο νόμος έχει επιστημονικό περιεχόμενο αλλά και για το εάν είναι επιτρεπτό να λειτουργεί μία βιομηχανία μέσα στην πόλη να εκπέμπει κάθε μέρα 13εκ. κυβικά μέτρα καυσαέρια και απαέρια με ένα σωρό ρύπους”, τόνισε ο ίδιος, με την Επιτροπή να έχει λάβει τη δέσμευση των προέδρων των δύο επιστημονικών φορέων της περιοχής μας, της κ. Καπούλα από το ΤΕΕ Μαγνησίας και της κ. Κούρτη, της Ένωσης Χημικών, ότι θα αποστείλουν το αίτημα της Επιτροπής σε κεντρικό επίπεδο για να υπάρχει από εκεί γνωμοδότηση.
Στόχος της ενέργειας αυτής, σύμφωνα με τον κ. Λημνιό, είναι να τεθεί εκ νέου το ζήτημα σε επίπεδο Υπουργείου και να μπορέσει πάλι η Επιτροπή να απευθυνθεί στην κεντρική πολιτεία και στο αρμόδιο Υπουργείο, προκειμένου να αφαιρέσει την άδεια λειτουργίας και χρήσης τέτοιων καυσίμων από ένα τέτοιο εργοστάσιο, επειδή είναι μέσα στην πόλη.
Ενδέχεται, μάλιστα, η Επιτροπή Αγώνα Πολιτών να ζητήσει ακρόαση για το θέμα και από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Στο μεταξύ, ο κ. Λημνιός μίλησε και για τη ρύπανση της πόλης ιδίως το χειμώνα από την χρήση των τζακιών, επισημαίνοντας πως “εάν υπήρχαν μετρητές αέριας ρύπανσης στην πόλη μας, θα έπρεπε κάθε τόσο να υπήρχαν οδηγίες που θα απευθύνονταν στους πολίτες κάθε τόσο, όσο και στις βιομηχανίες. Σταματήστε να καίτε τζάκια κτλ. Επειδή δεν υπήρχαν μέχρι τώρα μετρητές, η πολιτεία έκλεινε τα μάτια. Δεν ήταν τυχαία η έλλειψη μετρητών. Έτσι μπορούσαν να λειτουργούν ανεξέλεγκτα όσοι ρυπαίνουν και τραυματίζουν τη δημόσια υγεία”, κατέληξε ο κ. Λημνιός.

Όλη η συνέντευξη του κ. Λημνιού στο Ράδιο ΕΝΑ:

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.