Στέλλα Βαλαβάνη στο “Ράδιο Ένα”: «Ως γονείς έχουμε θυμό»

«Η Κυβέρνηση βλέπει τα παιδιά μας, την υγεία και την παιδεία, ως κόστος»

Ψέγεται έντονα και κατά τρόπο καταγγελτικό η πρακτική και οι αποφάσεις της Κυβέρνησης για την παιδεία, τα σχολεία και τους μαθητές, με σκοπό την καταπολέμηση της πανδημίας, από την κ. Στέλλα Βαλαβάνη, υπεύθυνη Τύπου της Ανώτατης Συνομοσπονδίας Γονέων Μαθητών Ελλάδας (ΑΣΓΜΕ). Μιλώντας στο Ράδιο ΕΝΑ και στον Ηλία Κουτσερή εκφράζει ότι ως γονείς νιώθουν θυμό, καθώς εκτιμούν ότι Κυβέρνηση και αρμόδιοι επί του θέματος αντιμετωπίζουν τα παιδιά και την παιδεία ως κόστος.
Η κ. Βαλαβάνη ξεκαθάρισε εξαρχής ότι όλοι οι γονείς θέλουν τα σχολεία ανοιχτά για τα παιδιά τους και φυσικά με προϋποθέσεις. Σημείωσε ότι ως Συνομοσπονδία, αλλά και συνολικά η εκπαιδευτική κοινότητα είχαν ζητήσει τα μέτρα που τέθηκαν για την πανδημία ήδη δυόμισι χρόνια πριν. «Ως γονείς έχουμε θυμό», εξέφρασε εντόνως η κ. Βαλαβάνη και συνέχισε εξηγώντας ότι «δεν είμαστε στους δύο μήνες από το ξεκίνημα της πανδημίας, αλλά είμαστε δυόμισι χρόνια. Η Κυβέρνηση έπρεπε να λάβει τα μέτρα τα οποία ζητήσαμε». Συγκεκριμένα, εξηγεί ότι οι ίδιοι από την αρχή ζητούσαν το μέτρο της αραίωσης μαθητών ανά τάξη.

Προσλήψεις προσωπικού και μικρότερα τμήματα

«Είναι πρόκληση και επιβεβαιώνεται καθημερινά ότι για ακόμα μια φορά η Κυβέρνηση βλέπει τα παιδιά μας, την υγεία και την παιδεία, ως κόστος», τονίζει καταγγελτικά η κ. Βαλαβάνη, ενώ συμπληρώνει ότι εάν η Κυβέρνηση και οι αρμόδιοί της ήθελαν να προχωρήσουν στο άνοιγμα των σχολείων με ασφάλεια, θα έπρεπε να προβούν στην πρόσληψη εκπαιδευτικού προσωπικού και να αραιώσουν τις τάξεις. Με αυτόν τον τρόπο, όπως δηλώνει, θα διασφαλιζόταν η υγεία των μαθητών, καθώς θα ήταν μόνο 15 μαθητές ανά τάξη, αλλά εξίσου θα διασφαλίζονταν τα μαθησιακά κενά και η σωστή εκπαιδευτική διαδικασία. «Δυόμιση χρόνια τώρα τα μαθησιακά κενά είναι πολλά, λόγω της τηλεκπαίδευσης , συνδυασμένα, μάλιστα, με πολλά ψυχοκοινωνικά προβλήματα», αναφέρει.

«Είναι πολιτική επιλογή της Κυβέρνησης
να μην δώσει ούτε ένα ευρώ στην Παιδεία»

Η κ. Βαλαβάνη μεταξύ άλλων δηλώνει ότι ως γονείς έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η Κυβέρνηση δεν θέλει να δώσει χρήματα αυτή τη στιγμή για τα παιδιά, τα σχολεία και την παιδεία. «Είναι πολιτική επιλογή να μην δώσει ούτε ένα ευρώ στο πικ της πανδημία για την υγεία των παιδιών», αναφέρει εντόνως η υπεύθυνη Τύπου του ΑΣΓΜΕ.
Πάγιο αίτημα των γονέων μέσω της Συνομοσπονδίας είναι δωρεάν, μαζικά και επαναλαμβανόμενα τεστ στα σχολεία με ευθύνη και επίβλεψη του ΕΟΔΥ, αλλά και δωρεάν μοριακά τεστ για όλους. «Ως γονείς αρκετά βάλαμε το χέρι στην τσέπη και πετάχτηκε το μπαλάκι της ευθύνης σε εμάς. Ζήσαμε τραγελαφικές καταστάσεις με τα email, τα selftest, τα ‘’εξηντάρια’’ που πληρώναμε. Ζητούμε μοριακά τεστ για όλους με ευθύνη του κράτους, καθώς η παιδεία και η εκπαίδευση είναι θέμα του κράτους», αναφέρει η κ. Βαλαβάνη.

«Η μέση ελληνική οικογένεια
πληρώνει πάρα πολλά χρήματα»

Αναφέρει δε, ότι αυτή την περίοδο η μέση ελληνική οικογένεια πληρώνει πάρα πολλά χρήματα σε υπηρεσίες που έπρεπε να παρέχονται δωρεάν από το κράτος, ενώ σημειώνει ιδιαιτέρως ότι για την εκπαίδευση απαιτούνε ως γονείς να υπάρχει χρηματοδότηση. «Καλούμε τις ενώσεις και τους Συλλόγους να διεκδικήσουμε το αυτονόητο γιατί δυστυχώς μας εμπαίζουν και προσπαθούν να μας παρουσιάσουν προκλητικά το άσπρο μαύρο. Δεν υπάρχει προγραμματισμός για τίποτα και αυτό είναι επιλογή τους. Δίνουν χρήματα δεξιά και αριστερά και όχι εκεί που πρέπει. Η παιδεία είναι το μέλλον και, επιτρέψτε μου να πω, η άμυνα της χώρας», λέει η κ.Βαλαβάνη.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.