Συζήτηση για το αύριο της πόλης, προκάλεσε απόφαση μετεγκατάστασης της 32ης Ταξιαρχίας

Τι υποστηρίζουν υποψήφιοι δήμαρχοι, εκπρόσωποι και υποψήφιοι του Κοινοβουλίου

Την άποψή τους για απόδοση στην πόλη και εκμετάλλευση της έκτασης του στρατοπέδου Γεωργούλα, όταν και εάν εκκενωθεί από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, με αφορμή την πιθανότητα που συζητούνταν για την 32η Ταξιαρχία Πεζοναυτών, εξέφρασαν οι υποψήφιοι δήμαρχοι Βόλου Νάνσυ Καπούλα, Απ. Παπαδούλης και Ι. Αποστολάκης, καθώς και ο βουλευτής του ΚΚΕ Κώστας Στεργίου, που δεν κλήθηκε όπως είπε στη χθεσινή ενημέρωση από τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, προς τους άλλους βουλευτές και την αντιπεριφερειάρχη.
Ο βουλευτής και οι υποψήφιοι δήμαρχοι μίλησαν στο «Ράδιο Ένα», πριν την προγραμματισμένη ενημέρωση και εξέφρασαν την άποψή τους, όπως και ο υποψήφιος βουλευτής Μαγνησίας Γ. Αναστασίου και ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Βόλου.

Νάνσυ Καπούλα: Αυτές οι αποφάσεις πρέπει να έχουν ένα προγραμματισμό
Η Νάνσυ Καπούλα υποψήφια δήμαρχος Βόλου, είπε ότι είναι θετικό το γεγονός ότι επιτέλους άνοιξε την πόρτα το υπουργείο και κατάλαβε ότι πρέπει να δώσει τα πραγματικά δεδομένα και είναι ένα πρώτο κέρδος από την πίεση που ασκήθηκε και από την πόλη.
Το θέμα είναι πολεοδομικό, χωροταξικό και αφορά την οικονομία της πόλης και οι σχεδιασμός πρέπει να περιλαμβάνει την τοπική κοινωνία και τους φορείς και να βλέπουμε πως διαμορφώνει την κατάσταση.
Η υποψήφια δήμαρχος είπε ότι το στρατόπεδο έχει σύνδεση με την οικονομία της πόλης και η ξαφνική απώλεια αυτή της πηγής, θα δημιουργήσει κραδασμούς, σε μια ευαίσθητη οικονομία, που έχει πληγεί όσο λίγες πόλεις στα χρόνια της κρίσης.
«Γι’ αυτό και ο συνδυασμός μας είναι αντιδράσει από τις αρχές Ιανουαρίου και το βασικότερο είναι να δούμε πως θα κρατηθεί η οικονομία και δεν έχουμε λουκέτα σε επιχειρήσεις και θα μπορέσουμε να έχουμε αντισταθμιστικά οφέλη», ανέφερε η Νάνσυ Καπούλα.
Η ίδια είπε ότι αυτές οι αποφάσεις πρέπει να έχουν ένα προγραμματισμό ακόμη και σ’ αυτούς που τις υφίστανται, καθώς οι στρατιωτικοί έχουν οικογένειες, παιδιά, συζύγους που εργάζονται, συνεπώς κι αυτό είναι ένας παράγοντας που πρέπει να κριθεί με ευαισθησία και να δοθεί το χρονικό περιθώριο, γιατί προφανώς και δεν σηκώνουμε οικογένειες, εν μέσω της σχολικής περιόδου και δεν ανατρέπουμε τον οικογενειακό προγραμματισμό.
Για το θέμα της χωροθέτησης, γενικού σχεδιασμού και για το αν έπρεπε το στρατόπεδο να βρίσκεται στον ιστό της πόλης, υπήρξαν αποφάσεις του πρώην Δήμου Ν. Ιωνίας, που ζητούσαν την απόδοση του χώρου, ενώ η υποψήφια δήμαρχος εμφανίστηκε αντίθετη στο να υλοποιήσουμε τώρα αποφάσεις που ελήφθησαν 20 χρόνια πριν και το χαρακτήρισε επιστημονικό σφάλμα για το αστικό περιβάλλον.

Απ. Παπαδούλης: Μη μας τρομάζει η απομάκρυνση
Ο Απόστολος Παπαδούλης υποψήφιος δήμαρχος Βόλου, τόνισε ότι το ενδεχόμενο απομάκρυνσης του στρατοπέδου, λόγω σχεδιασμού του υπουργείου Εθνικής Άμυνας δεν πρέπει να μας τρομάζει. Το πλεονέκτημα για το Δήμο Βόλου, είναι το γεγονός ότι υπάρχει ένας ανοιχτός χώρος που έχει εγκαταστάσεις, κτίρια και κατοικίες και μπορεί να αξιοποιηθεί περαιτέρω και με άλλους όρους, τόνισε.
Για το ενδεχόμενο ότι στο σχεδιασμό με το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, περιλαμβάνεται η συνεργασία με Αμερικανούς στρατιωτικούς του ΝΑΤΟ, που θα μένουν οικογενειακώς στο χώρο του στρατοπέδου, ο Απ. Παπαδούλης είπε ότι είναι ένα αντιστάθμισμα, αν και το ερώτημα είναι αν η πόλη συζητάει με το υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Ο ίδιος είπε ότι θα μπορούσε η πόλη να διεκδικήσει ένα κομμάτι για τις χρήσεις της Ν. Ιωνίας.
Ακόμη είπε ότι το Πανεπιστήμιο έχει εκφράσει την επιθυμία του να καταλάβει χώρους για να εγκαταστήσει φοιτητικές εστίες και κατοικίες καθηγητών. «Αυτό σημαίνει ότι ένα πρόβλημα μπορεί να γυρίσει σε ευκαιρία, εφόσον υπάρχουν ενδιαφερόμενοι, αλλά για μένα το ερώτημα είναι αν η πόλη έχει άποψη για το θέμα ή η άποψή της είναι η άποψη του υπουργείου Εθνικής Άμυνας», τόνισε.
Ο Απ. Παπαδούλης είπε ότι γενικώς τα πράγματα στην πόλη έχουν αφεθεί, εκείνο που ενδιαφέρει είναι μόνο κάποιοι εντυπωσιασμοί ακριβού χαρακτήρα και χαμηλού περιεχομένου, αλλά δεν είναι έτσι, γιατί αυτές οι πόλεις που θέλουν να έχουν αναπτυξιακό βηματισμό, κάνουν άλλα πράγματα. «Πριν ακόμη το συζητήσουμε εμείς, θα έπρεπε να έχει βγει ο δήμαρχος της πόλης και να πει αυτό σχεδιάζει το υπουργείο Άμυνας κι εμείς έχουμε αυτόν τον σχεδιασμό. Αυτά τα λύνεις επί τόπου πηγαίνοντας στον υπουργό και δεν περιμένεις τον υπουργό να έρθει εδώ», τόνισε.

Ιάσονας Αποστολάκης: Να αντισταθμιστεί η απώλεια με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας
Ο Ιάσονας Αποστολάκης υποψήφιος δήμαρχος Βόλου επιβεβαίωσε ότι θα δημιουργηθεί ένα μεγάλο πρόβλημα στην πόλη, αν αποχωρήσει η 32 Ταξιαρχία Πεζοναυτών και αν δεν υπάρχουν 20 εκ. € διαφυγόντα από την πόλη, που υποστηρίζει ο Εμπορικός Σύλλογος, αλλά θα είναι πολλά.
Φτάσαμε στο σημείο η οικονομία μιας πόλης, σύμφωνα με κάποιους του Δήμου Βόλου, να εξαρτάται από μερικές εκατοντάδες Πεζοναύτες και το στρατόπεδο, που για εθνικούς λόγους, απ’ ότι φαίνεται, υπάρχει μεγάλο ενδεχόμενο να απομακρυνθεί, τόνισε.
Ο υποψήφιος δήμαρχος τόνισε ότι η πόλη πρέπει να απαιτήσει την απόδοση της μεγάλης αυτής έκτασης και των κτιρίων που βρίσκονται στο στρατόπεδο.
Ο Ι. Αποστολάκης είπε ότι στη συνάντηση που είχε με την Πρυτανική Αρχή του Π.Θ. πολύ ξεκάθαρα, είπε ότι σε ενδεχόμενο απομάκρυνσης και εκκένωσης του στρατοπέδου, το Πανεπιστήμιο θα επιθυμούσε διακαώς τη δομημένη επιφάνεια, που μπορεί να προοριστεί για εστίες φοιτητών ή για εργαστηριακούς σκοπούς.
«Λύσεις υπάρχουν, αιφνιδιασμοί δεν πρέπει να υπάρχουν, ενώ υπάρχει το επικαιροποιημένο Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο, που προβλέπει ότι σε βάθος ετών το ιδανικότερο σενάριο για το στρατόπεδο «Γεωργούλα» είναι να γίνει χώρος μάθησης, άθλησης και μητροπολιτικό πάρκο με ήπιες εμπορικές δραστηριότητες», τόνισε.
Ο υποψήφιος δήμαρχος είπε ότι με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, που με τη νέα του δομή θα έχει 43.000 εγγεγραμμένους φοιτητές, υπάρχουν προοπτικές να αντισταθμίσουμε την απώλεια που υπάρχει σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Κ. Στεργίου: Να φύγουν τα ΝΑΤΟϊκά στρατεύματα
Ο Κώστας Στεργίου, βουλευτής Μαγνησίας του ΚΚΕ ανέφερε ότι είναι βέβαιο ότι ήδη στο στρατόπεδο «Γεωργούλα» φιλοξενούνται αρκετές εκατοντάδες ΝΑΤΟϊκοί στρατιωτικοί. Το ΚΚΕ εξέφρασε την αντίθεσή του και αγωνιστικά γι’ αυτή την αρνητική εξέλιξη που έχει για τη χώρα μας η παρουσία και το Βόλο, ΝΑΤΟϊκών στρατευμάτων.
Ο Κώστας Στεργίου είπε ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις υπάρχουν για να προασπίζουν την εδαφική μας ακεραιότητα, τα σύνορα, για την εγγύηση της ασφάλειας και της ειρήνης. «Δυστυχώς όμως, οι Ένοπλες Δυνάμεις είναι ενταγμένες στον γενικότερο σχεδιασμό του ΝΑΤΟ, στην περιοχή αλλά και παγκοσμίως και μ’ αυτό το ρόλο θεωρούμε ότι σε μια κρίσιμη στιγμή, οι Ένοπλες Δυνάμεις, επειδή ο σχεδιασμός είναι τέτοιος, δεν θα μπορούν να αντιμετωπίσουν αυτό για το οποίο έχουν ιδρυθεί», τόνισε.
Ο βουλευτής είπε ότι το ΚΚΕ ζητά να απομακρυνθούν οι ΝΑΤΟϊκές βάσεις από την Ελλάδα και τόνισε ότι έγινε πρόταση από το κόμμα, ενόψει της Συνταγματικής Αναθεώρησης να μπει άρθρο που να απαγορεύει την εγκατάσταση στη χώρα πυρηνικών, χημικών, βιολογικών και ατομικών όπλων, αλλά και να απαλειφθεί από το Σύνταγμα άρθρο που αναφέρει ότι διευκολύνεται από τη χώρα μας η προσπέλαση ξένων στρατευμάτων, όπως έγινε με τον πόλεμο στην πρώην Γιουγκοσλαβία.

Γιάννης Αναστασίου: Αναβολή τώρα της απόφασης
Την αναβολή της απόφασης απομάκρυνσης της 32ης Ταξιαρχίας από τον Βόλο, ζητά ο υποψήφιος βουλευτής Μαγνησίας του ΚΙΝΑΛ Γιάννης Αναστασίου. Σε δηλώσεις που έκανε στο «Ράδιο-Ένα» αλλά και σε ανακοίνωση που εξέδωσε, αναφέρει μεταξύ άλλων ότι «η ύπνωση της τοπικής κοινωνίας και των εκπροσώπων της με την σαφή δέσμευση του κ. Καμένου και της κυβέρνησης ότι θα υπάρξουν σαφώς οικονομικά αντισταθμίσματα για την πόλη εάν κριθεί απαραίτητη η μεταφορά της μονάδας, συνεχίστηκε μέχρι χθες. Η μονάδα φεύγει μέχρι το καλοκαίρι και ο κ. Καμένος με τον νυν Υπουργό προσπαθούν αν μας πείσουν ότι οι 300 αξιωματικοί και υπαξιωματικοί των ΗΠΑ που σταθμεύουν στη βάση του Στεφανοβικείου και διαμένουν ως φαντάροι στο Στρατόπεδο Γεωργούλα σήμερα θα έρθουν σύντομα για διαμονή στη Ν. Ιωνία με τις οικογένειές τους. Άραγε τί εννοούν, τα 8 σπίτια στα οποία διαμένουν σήμερα οι Έλληνες αξιωματικοί της Ταξιαρχίας, ή τους στρατώνες που διαμένουν οι κληρωτοί φαντάροι που πλέον δεν θα έρχονται στην πόλη μας και ο οποίοι προφανώς δεν προσφέρονται για διαμονή οικογενειών Αμερικανών αξιωματικών. Η λύση της αναβολής υλοποίησης της απόφασης απομάκρυνσης για όσο χρόνο απαιτηθεί είναι μονόδρομος”.

Απ. Οντόπουλος: Αν υπάρξει αντίβαρο, εμείς δεν έχουμε κανένα πρόβλημα
Μιλώντας στο Ράδιο Ένα 102,5, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Βόλου, κ. Απόστολος Οντόπουλος, τόνισε μεταξύ άλλων, ότι «Μιλάμε για ένα πολύ μεγάλο ποσό, το οποίο ενισχύει σημαντικά μια περιοχή όπως είναι η Νέα Ιωνία και κατ΄ επέκταση όλη την πόλη του Βόλου, καθώς αυτές οι οικογένειες ξοδεύουν αυτά τα χρήματα τα οποία εισπράττουν από τις μισθοδοσίες στις αγορές στην τοπική αγορά. Από την στιγμή που υπάρξει αντίβαρο, εμείς δεν έχουμε κανένα πρόβλημα. Απλά, κάποια στιγμή, θα πρέπει σε αυτή την πόλη να μάθουμε να σχεδιάζουμε και γενικότερα για κάθε για κάθε δράση να υπάρχει μια αντίδραση. Για να μην παρεξηγηθούμε, εμείς δεν παρεμβαίνουμε σαν Εμπορικός Σύλλογος, όσον αφορά το επιχειρησιακό κομμάτι και δεν κρίνουμε αν πρέπει να φύγει το στρατόπεδο ή όχι, επιχειρησιακά. Αυτό είναι αρμοδιότητα άλλων. Εμείς αυτό που ζητάμε σαν Εμπορικός Σύλλογος είναι να μην διαταραχθεί η ήδη υποβαθμισμένη και συρρικνωμένη οικονομία της περιοχής».

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.