«Τα χωράφια έχουν αλλάξει …μορφή, έχουν μετατραπεί σε ρέματα, δεν θα μπορέσουμε να τα καλλιεργήσουμε»

Φωτογραφία αρχείου
Υπάρχει εξαθλίωση όλου του κόσμου, των αγροτών και των εργαζομένων», είπε ο αγροτοσυνδικαλιστής Ν. Αγγελής

Ο αγροτικός κόσμος και στην περιοχή της Μαγνησίας, ιδίως στον Αλμυρό βρίσκεται σε απόγνωση μετά και τις καταστροφικές πλημμύρες. Ο γνωστός αγροτοσυνδικαλιστής, Νίκος Αγγελής μιλώντας στο «Ράδιο-Ένα 102,5» ανέφερε, πως στα Φάρσαλα, την Καρδίτσα αλλά και στον Αλμυρό έγιναν τεράστιες ζημιές και χωράφια έχουν αλλάξει τη μορφή τους κι έχουν μετατραπεί σε ρέματα. Τόνισε, πως του χρόνου θα υπάρχουν αγρότες στη Θεσσαλία, την Πελοπόννησο και σε άλλες περιοχές που δεν θα μπορέσουν να καλλιεργήσουν τα χωράφια τους.
«Οι συνάδελφοι ζητούν άμεση στήριξη , γρήγορη καταγραφή των ζημιών. Δεν θέλουμε πολλές κουβέντες. Ο κόσμος θέλει πράξεις. Τα σπίτια τους είναι διαλυμένα, οι επιχειρήσεις το ίδιο. Εμείς στην περιοχή του Δήμου Ρήγα Φεραίου δεν είχαμε τόσες ζημιές, αλλά υπάρχουν σε Ν. Αγχίαλο και Αλμυρό που πρέπει να γίνουν καταγραφές . Στη Ζαγορά είχαμε κάποια προβλήματα με τα μήλα που από τον αέρα έπεσαν κάτω. Ο κόσμος έχει πάθει πανωλεθρία», υπογράμμισε ο ίδιος.

Μεγάλα και πολλά τα προβλήματα του αγροτικού κόσμου

Εξάλλου, δεν είναι τα μόνο τα προβλήματα που απασχολούν τους αγρότες, μιας και υπάρχουν χρόνια αιτήματα και ζητήματα που δεν έχουν επιλυθεί. Σύμφωνα με τον κ. Αγγελή το κόστος παραγωγής είναι μεγάλο, με ακριβό πετρέλαιο, ακριβό ρεύμα και υψηλή φορολογία, ενώ την ίδια στην ίδια στιγμή, οι τιμές πώλησης των προϊόντων είναι μηδαμινές. «Φέτος πουλάμε καλαμπόκι 0,16 ευρώ το κιλό, πουλήσαμε κριθάρι 0,12-0,13 ευρώ , σιτάρια αυτή τη στιγμή είναι στα 0,20-0,22 ευρώ , στα βαμβάκια ακόμη δεν ξέρουμε τις τιμές. Υπάρχει εξαθλίωση όλου του κοσμου και των αγροτών και των εργαζομένων. Δεν θα μπορέσει να λειτουργήσει τον χειμώνα η κοινωνία με τα υψηλά κόστη. Σε μας άμεσα μπορούσαν να δώσουν τις ενισχύσεις, μπορούσαν και σήμερα να τις δώσουν, αλλά μας λένε τέλος Οκτωβρίου. Εφόσον βλέπουν ότι υπάρχει θέμα ρευστότητας του αγροτικού κόσμου, μπορούν να τις δώσουν και σήμερα.
Πριν από ένα μήνα μας έδωσαν λεφτά από τον ΕΛΓΑ για ζημιές του 2019 , έχουμε ζημιές του 2020, έγιναν και αυτές οι καταστροφές τώρα . Υπάρχουν τεράστια προβλήματα σε όλες τις κοινωνικές ομάδες. Η απόγνωση είναι μεγάλη», τόνισε ο αγροτοσυνδικαλιστής.
Παράλληλα χαρακτήρισε ως ντροπή το γεγονός ότι η Ελλάδα εισάγει όλα τα αγροτικά της προϊόντα και δεν στηρίζει το κράτος την εγχώρια παραγωγή και επεσήμανε πως θα πρέπει να υπάρξει συλλογική αντίδραση. Τέλος δεν ξέχασε τον αείμνηστο αγροτοσυνδικαλιστή Βαγγέλη Μπούτα, ο οποίος «έφυγε» από τη ζωή πριν λίγες ημέρες. «Ο Βαγγέλης Μπούτας αγωνίστηκε για τον μικρομεσαίο αγρότη μέχρι την τελευταία ώρα του» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Νίκος Αγγελής.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.