Τα πλημμυρισμένα χωράφια χάνουν την παραγωγή, κατάλληλες για καλλιέργειες οι άλλες εκτάσεις…

Όπως διαπίστωσαν καθηγητές του Εργαστηρίου Γεωργίας της Γεωπονικής Σχολής του Π.Θ.

Τα πλημμυρισμένα χωράφια, υπάρχει ενδεχόμενο να χάσουν την παραγωγή τους, λόγω του ότι οι ρίζες των πολυετών καλλιεργειών (δένδρα και αρωματικά) δεν οξυγονώνονται, ενώ οι υπόλοιπες εκτάσεις του Θεσσαλικού κάμπου, από τις οποίες τα νερά υποχώρησαν δεν θα έχουν πρόβλημα να καλλιεργηθούν, όπως προκύπτει από αυτοψίες πεδίου και δειγματοληψίες εδαφών, από καθηγητές του Εργαστηρίου Γεωργίας της Γεωπονικής Σχολής του Π.Θ.
Για το θέμα μίλησε πρόσφατα στο Ράδιο ΕΝΑ και τον Ηλία Κουτσερή, ο Κυριάκος Γιαννούλης, μέλoς ΔΕΠ του Εργαστηρίου Γεωργίας, του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, ο οποίος τόνισε ότι τα εδάφη που έχουν κύριο πρόβλημα είναι αυτά δίπλα στους χειμάρρους ή σε μεγαλύτερα ποτάμια όπως στον Ενιπέα και στον Πηνειό και ανάντι μέχρι και 300 μ. υπάρχουν μεγαλύτερα προβλήματα, που όμως δεν θα καταστήσουν ακατάλληλα τα εδάφη για καλλιέργεια.

«Συναντήσαμε αρκετούς παραγωγούς να κάνουν οργώματα και καλλιέργειες και είδαμε ότι επιφανειακά είναι τα ιζήματα που έχουν μεταφερθεί και δεν υπάρχει σοβαρό πρόβλημα σ’ αυτές τις περιοχές, πέραν αυτών δίπλα σε ποτάμια και χειμάρρους», ανέφερε για τις αυτοψίες στα χωράφια της Θεσσαλίας με τον διευθυντή του Εργαστηρίου κ. Δαναλάτο.

Επειδή είδαν το φως της δημοσιότητες πληροφορίες ότι τα χωράφια που πλημμύρισαν μπορούν να καλλιεργηθούν μετά από 5 χρόνια, αποφασίστηκε, τουλάχιστον σε όσες περιοχές τα μέλη του Εργαστηρίου Γεωργίας μπόρεσαν να παραβρεθούν, να κάνουν αυτοψία και επιτόπιες αναλύσεις, τόνισε ο κ. Γιαννούλης.

Κυριότερο πρόβλημα ότι καταστράφηκε ο εξοπλισμός τους

Ο ίδιος είπε ότι όταν τα στελέχη του Εργαστηρίου είναι σε θέση να βγουν στην αγρό ξανά, θα κάνουν την αντίστοιχη μελέτη, για να αποφανθούν για τα εδάφη, ωστόσο ανέφερε ότι το κυριότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι αγρότες είναι ότι καταστράφηκε ο εξοπλισμός τους, που υπολογίζεται ότι μόνο για τα λάστιχα των σωλήνων στάγδην άρδευσης, στα 200 €/στρέμμα.
Επίσης είπε ότι ζημιές σημειώθηκαν στις πολυετείς καλλιέργειες, αν κάποιος παραγωγός είχε καρυδιές στον 8ο χρόνο, που τώρα θα άρχιζε να παίρνει κάποια παραγωγή, εάν χαθούν θα πρέπει για τα επόμενα οκτώ χρόνια, αν αποφασίσει να βάλει ξανά καρυδιές να περιμένει και η αποζημίωση να είναι αντίστοιχη.
Για τις βαμβακοκαλλιέργειες, ο καθηγητής είπε ότι όσοι καταφέρουν να συγκομίσουν θα έχουν ένα υποβαθμισμένο προϊόν, ενώ το καλαμπόκι φαίνεται ότι μπορούν να συγκομιστεί η παραγωγή, αλλά πρέπει αν γίνουν έλεγχοι για τοξίνες.
Οι επιτόπιες αυτοψίες πεδίου και δειγματοληψίες εδαφών για τα χωράφια που πλημμύρισαν, ώστε να διαπιστωθεί αν μπορούν να καλλιεργηθούν, ήταν πρωτοβουλία γιατί το Εργαστήριο Γεωργίας θέλει να είναι κοντά στους παραγωγούς, προσφέρει αφιλοκερδώς όποια υπηρεσία και πληροφορία χρειάζονται, επισήμανε ο καθηγητής.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.