Θοδωρής Μαντάς στο Ράδιο ΕΝΑ : Ουδέποτε ο γιατρός απέτρεψε ασθενή να προσέλθει σε δομές υγείας

Τι λέει ο δικηγόρος του εγκαλούμενου από τον Ιατρικό Σύλλογο και τη Δικαιοσύνη Βολιώτη παθολόγου

“Η απάντηση είναι απόλυτη και κατηγορηματικά αρνητική. Προφανώς και δεν απέτρεψε οποιοδήποτε από ασθενή από το να προσέλθει σε δομές υγείας, σε Κέντρο Υγείας ή σε Νοσοκομείο, αντίθετα όπως εισφέρεται με τρόπο που δεν επιδέχεται παρερμηνεία κατά γεγονότα και αποδεικτικά στοιχεία, προκύπτει αβίαστα ότι όταν δημιουργήθηκε η ανάγκη ή πιθανολόγηση για νοσηλεία ο συγκεκριμένος γιατρός με δική του πρωτοβουλία μερίμνησε και εξασφάλισε την έγκαιρη μετάβαση και εισαγωγή στο Νοσοκομείο”, είπε χαρακτηριστικά μιλώντας αποκλειστικά στο Ράδιο ΕΝΑ και στον Δημήτρη Καρεκλίδη ο δικηγόρος του Βολιώτη παθολόγου, που είναι εγκαλούμενος τόσο από τη δικαιοσύνη όσο και από τον Ιατρικό Σύλλογο Μαγνησία,  αφενός για τις φερόμενες αντιεπιστημονικές του απόψεις περί του εμβολιασμού, αφετέρου για το γεγονός της φερόμενης αποτροπής ασθενών με κορωνοϊό από τη μετάβασή τους σε Νοσοκομείο.

Ο γνωστός ποινικολόγος κ. Θοδωρής Μαντάς εκπροσωπεί τον Βολιώτη γιατρό, σε βάρος του οποίου υπάρχει καταγγελία πολίτη, συζύγου 60χρονης θανούσης, ότι την απέτρεπε να μεταβεί στο Νοσοκομείο, αν και λόγω του κορωνοϊού η κατάστασή της ήταν εξαιρετικά σοβαρή, με αποτέλεσμα εκείνη να αργήσει να νοσηλευτεί και τελικά να καταλήξει.

Επιπλέον,  ο εν λόγω γιατρός έχει κληθεί από τον Ιατρικό Σύλλογο με την πειθαρχική διαδικασία να βρίσκεται σε εξέλιξη και για τις φερόμενες αντιεπιστημονικές του δημόσιες δηλώσεις και τοποθετήσεις για τον εμβολιασμό κατά του κορωνοϊού.

Για πρώτη φορά ο κ. Μαντάς επέλεξε το Ράδιο ΕΝΑ για να μιλήσει και να μεταφέρει τη θέση του Βολιώτη παθολόγου.

Αναφερόμενος στο πρόστιμο των 4.500 ευρώ που επέβαλε ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Μαγνησίας στον εν λόγω γιατρό για την προσβλητική συμπεριφορά του, ο κ. Μαντάς επιβεβαίωσε το ρεπορτάζ του magnesianews.gr επισημαίνοντας πως “η πειθαρχική αυτή ποινή δεν έχει απολύτως καμία σχέση με τα θέματα της παροχής των ιατρικών υπηρεσιών, του αντιεμβολιασμού, της προτροπής ασθενών να πάνε σε δομές υγείας ή οτιδήποτε συνδέεται με την παροχή ιατρικών υπηρεσιών. Είναι ένα τελείως διαφορετικό θέμα που έχει να κάνει με συμπεριφορές και δεοντολογίες”.

Ο ποινικολόγος έκανε λόγο και για τις διαδικασίες που βρίσκονται σε εξέλιξη επισημαίνοντας χαρακτηριστικά πως ο γιατρός αρνείται σθεναρά αρνείται κάθε κατηγορία που του έχει αποδοθεί, κάθε υποψία που μπορεί να συνδέεται με κίνδυνο για την ανθρώπινη ζωή.

“Πράγματι μετά από εισαγγελική παραγγελία είναι σε εξέλιξη προκαταρκτική εξέταση που ερευνά τις συνθήκες, τα αίτια, τις συμπεριφορές, τις θέσεις της επιστημονικές , τις ιατρικές. Έχουμε καταθέσει πληρέστατα υπομνήματα στα οποία αποτυπώνεται η θέση η υπερασπιστική, η άποψη η επιστημονική. Δεν θα μπω στη λογική εμβολιαστές – αντιεμβολιαστες. Είναι γνωστές οι δημόσιες θέσεις μου για την αναγκαιότητα του εμβολιασμού .

Είναι τελείως διαφορετικό πράγμα η απόπειρα μίας γενίκευσης και η απόπειρα ενός διαχωρισμού εμβολιαστές- αντιεμβολιαστές και είναι τελείως διαφορετικό πράγμα, όπως έτσι κρίνεται κάθε φορά με το ποινικό δίκαιο και την ποινική δικονομία ανά περίπτωση, ανά πρόσωπο, ανά συγκυρία που αφορά στην μορφή της ασθένειας στην έκταση, την ένταση των συμπτωμάτων πως ο κάθε γιατρός επιλέγει με βάση τις γνώσεις και την εμπειρία του να παρέχει ιατρικές υπηρεσίες και συνδρομή νοσηλευτική.

Ο γιατρός σθεναρά αρνείται κάθε κατηγορία που του έχει αποδοθεί, κάθε υποψία που μπορεί να συνδέεται με κίνδυνο για την ανθρώπινη ζωή. Για δεκαετίες ολόκληρες έχει προσφέρει ανυπολόγιστες ιατρικές υπηρεσίες και στην τοπική κοινωνία και στην ιατρική επιστήμη. Αν μη τι άλλο ας μην βιαστούμε να σβήσουμε μία ανεπίληπτη επιστημονική, κοινωνική, προσωπική ζωή δεκαετιών με κάποια περιστατικά που συχνά χαρακτηρίζονται από υπερβολή”, σημείωσε.

Τόνισε πως ο γιατρός δια του συνηγόρου του θα συμμετέχει σε όλες τις διαδικασίες δηλαδή στην προκαταρκτική εξέταση, το Πταισματοδικείο, στην πειθαρχική διαδικασία του Ιατρικού Συλλόγου Μαγνησίας.

Δεν απέτρεψε κανέναν ασθενή από το να προσέλθει σε δομές υγείας”

Ο κ. Μαντάς όμως, αν και δεν θέλησε να δώσει πολλά στοιχεία για την υπερασπιστική γραμμή και τη θέση του γιατρού, αναφέρθηκε στην κατηγορία ότι φέρεται να απέτρεπε ασθενείς από τη νοσοκομειακή περίθαλψη. Μάλιστα αυτό είναι και ένα μέρος της καταγγελίας που έχει κάνει ο σύζυγος της 60χρονης Βολιώτισσας, που πέθανε καθώς νοσούσε από κορωνοϊό.

Ο ποινικολόγος υπογράμμισε πως η απάντηση στο εάν απέτρεπε ασθενείς από την μετάβασή τους στο Νοσοκομείο είναι απόλυτη και κατηγορηματικά αρνητική.

“Προφανώς και δεν απέτρεψε οποιοδήποτε από ασθενή από το να προσέλθει σε δομές υγείας, σε Κέντρο Υγείας ή σε Νοσοκομείο, αντίθετα όπως εισφέρεται με τρόπο που δεν επιδέχεται παρερμηνεία κατά γεγονότα και αποδεικτικά στοιχεία, προκύπτει αβίαστα ότι όταν δημιουργήθηκε η ανάγκη ή πιθανολόγηση για νοσηλεία ο συγκεκριμένος γιατρός με δική του πρωτοβουλία μερίμνησε και εξασφάλισε την έγκαιρη μετάβαση και εισαγωγή στο Νοσοκομείο”, τόνισε.

Τέλος, ζήτησε να υπάρξει νηφαλιότητα και ψυχραιμία, αλλά και στάθμιση των γεγονότων, ενώ εξέφρασε την απόλυτη βεβαιότητά του πως όπου υπάρχει ευθύνη, το σύστημα απονομής δικαιοσύνης την ευθύνη αυτή θα τη διαπιστώσει και θα τη στηλιτεύσει.

“Μην με υπερβολές , με διατυπώσεις, με αστοχίες δημιουργούμε έναν θόρυβο ο οποίος απέχει και από τα γεγονότα αυτά καθεαυτά, τα οποία αποδίδονται καταρχήν στο επίπεδο της προκαταρκτικής έρευνας των γιατρών”, κατέληξε.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.