Βάγια Μανωλοπούλου: «Ζούμε έξαρση της φυματίωσης»

Μετανάστευση και οικονομική κρίση "φέρνουν" παλιές ασθένειες

Μπορεί ο κορωνοϊός τον τελευταία ενάμιση χρόνο να έχει μονοπωλήσει το ενδιαφέρον όλων, ακόμη και της επιστημονικής κοινότητας ωστόσο υπάρχουν κι άλλες ασθένειες, μεταδοτικές που δεν χάθηκαν ποτέ, όμως δεν είχαμε συνηθίσει να μιλάμε γι’ αυτές τα τελευταία πολλά χρόνια. Μια από αυτές είναι και η φυματίωση, για την οποία μίλησε στο επιστημονικό συνέδριο “Ημέρες Πνευμονολογίας” η κ. Βάγια Μανωλοπούλου, νοσηλεύτρια και προϊσταμένη στην Πνευμονολογική Κλινική του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας.
“Η φυματίωση έχει επανέλθει και όχι μόνο αυτό, αλλά σημειώνει και έξαρση. Βασικά δεν εξέλειψε ποτέ από τον πλανήτη και θεωρείται το πιο αρχαίο νόσημα, καθώς ανακαλύφθηκε σε μούμιες από τα προϊστορικά χρόνια. Από το 2008 και νωρίτερα έχει πια επανέλθει με την οικονομική κρίση και τη μετανάστευση να παίζουν τον κύριο λόγο”, επεσήμανε η κ. Μανωλοπούλου μιλώντας στη ΜΑΓΝΗΣΙΑ.
Η ίδια σημείωσε πως η φυματίωση έχει άρρηκτη σχέση με τη φτώχεια, τους πρόσφυγες, τη μετακίνηση πληθυσμών, με την πτώση του βιοτικού επιπέδου λόγω οικονομικής κρίσης και με κακές συνθήκες ζωής γενικότερα, κακή θρέψη και να μη ζει κανείς σε ένα περιβάλλον με ήλιο, με καλή διατροφή, με θέρμανση. Τα συμπτώματα είναι απώλεια βάρους, κακουχία, νυχτερινός ιδρώτας, πυρετός, αιμόπτυση και βήχας.

Στις αρχές του αιώνα η φυματίωση ήταν η πρώτη αιτία θανάτου και, όπως σημείωσε η κ. Μανωλοπούλου παραμένει έως και σήμερα, μιας και παγκοσμίως το 1/3 του πληθυσμού έχει έρθει σε επαφή με τη φυματίωση, απλά είναι σε μια λανθάνουσα μορφή, ενώ κάθε χρόνο καταγράφονται 1,3 εκατομμύρια νεκροί, με τη φυματίωση να παραμένει η πιο θανατηφόρα λοιμώδη ασθένεια.
“Στην Ελλάδα το 2018 είχαμε 432 περιστατικά καταγεγραμμένα, υπάρχει όμως και υποδήλωση, δηλαδή ενώ υπάρχουν διαδικασίες, τα περιστατικά δεν αναφέρονται στους φορείς που πρέπει για να γίνει η ανίχνευση”, είπε η κ. Μανωλοπούλου.

«Λόγω μεταναστευτικών ροών
η φυματίωση επανήλθε»

Μιλώντας για την Πνευμονολογική Κλινική του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας, η προϊσταμένη νοσηλεύτρια υπογράμμισε ότι νοσηλεύονται συνεχώς ασθενείς με φυματίωση στο Τμήμα Λοιμωδών. Λόγω του covid όμως το εν λόγω τμήμα “δόθηκε” προς χρήση σε ασθενείς με κορωνοϊό, όμως στην Κλινική υπάρχουν ειδικοί θάλαμοι για τη νοσηλεία ασθενών με φυματίωση.
“Λόγω μεταναστευτικών ροών η φυματίωση επανήλθε. Έχουμε ήδη έξαρση από τους μετακινούμενους πληθυσμούς. Το 60% των περιπτώσεων παγκοσμίως αφορά έξι χώρες, Κίνα, Νιγηρία, Ινδία, Πακιστάν, Ν. Αφρική έχουν το 60% των περιστατικών φυματίωσης παγκοσμίως. Με τη μετακίνηση των πληθυσμών, ειδικά στα νησιά υποδοχής έχουμε πάρα πολλά κρούσματα και προσπαθώντας να κάνουμε διάγνωση, αναφέρουμε τη χώρα προέλευσης. Είναι σημαντικός δείκτης για την επίπτωση”, επεσήμανε η κ. Μανωλοπούλου.
Η ίδια κατέληξε με την ελπίδα πως τα πράγματα δεν θα διογκωθούν και η οικονομική κρίση που έχει περιέλθει η χώρα θα περάσει γρήγορα, όπως και ο κορωνοϊός και η έξαρση των άλλων λοιμωδών ασθενειών.

Δήμητρα Παλαιοδημοπούλου

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.