Βολιώτικη επιτυχία στον 26ο Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό Αστρονομίας

Ο μαθητής Απόστολος Σαρακατσάνος
Λουκάς Ζαχείλας: Τα παιδιά του Βόλου ενδιαφέρονται και συμμετέχουν

Το 3ο βραβείο κατάφερε και πήρε ο νεαρός Βολιώτης, Απόστολος Σαρακατσάνος του Μουσικού Σχολείου Βόλου στον 26ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Αστρονομίας και Διαστημικής 2021, που διοργανώνει κάθε χρόνο η Εταιρεία Αστρονομίας και Διαστήματος, με έδρα το Βόλο. Μάλιστα, τα μέλη της πρώτης πεντάδας των επιτυχόντων της τρίτης φάσης του διαγωνισμού με την ονομασία «Πτολεμαίος» θα στελεχώσουν την Ολυμπιακή Ομάδα Νέων που θα συμμετάσχει, όχι στην 1η Διεθνή Ολυμπιάδα του 2021 που ακυρώθηκε λόγω πανδημίας, αλλά στη 2η Διεθνή Ολυμπιάδα Νέων του 2022.

Το 3ο βραβείο στην κατηγορία Γυμνασίου, έλαβε ο Απ. Σαρακατσάνος και την 10η θέση στα Λύκεια ο Β. Μηλαράς

Ο Πανελλήνιος Μαθητικός Διαγωνισμός απευθύνεται σε παιδιά των τάξεων του Λυκείου και του Γυμνασίου και πραγματοποιείται σε τρεις διαφορετικές φάσεις. Η πρώτη φάση με το όνομα «ΑΡΙΣΤΑΡΧΟΣ», η δεύτερη φάση με το όνομα «ΙΠΠΑΡΧΟΣ» και η τρίτη φάση με το όνομα «ΠΤΟΛΕΜΑΙΟΣ». Τα πέντε πρώτα παιδιά του Λυκείου που πέτυχαν και κατάφεραν να διακριθούν , θα αποτελέσουν την Ολυμπιακή Ομάδα Αστρονομίας και Αστροφυσικής που θα πάρει μέρος στην 14η Διεθνή Ολυμπιάδα Αστρονομίας και Αστροφυσικής 2021 στην Κολομβία, από τις 10 έως τις 25 Νοεμβρίου, και η οποία θα γίνει διαδικτυακά. Τον 7ο έπαινο και την 10η θέση σε αυτή την κατηγορία, έλαβε ένας ακόμη Βολιώτης, ο Βασίλης Μηλαράς, απ΄το 2ο ΓΕΛ Ν. Ιωνίας.
Οι επιτυχόντες του Γυμνασίου, μέσα στην οποία ανήκει και ο Απόστολος Σαρακατσάνος, αποτελούν την πεντάδα που στελεχώνει την Ολυμπιακή Ομάδα Νέων και η οποία θα μας εκπροσωπήσει στην Ολυμπιάδα Αστρονομίας του 2022 που θα διοργανωθεί για την συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα. Η φετινή και η οποία θα γινόταν στη Ρουμανία δεν θα διεξαχθεί λόγω της πανδημίας, όπως ενημέρωσε την εφημερίδα «ΜΑΓΝΗΣΙΑ» ο πρόεδρος της Εταιρείας Αστρονομίας και Διαστήματος, Λουκάς Ζαχείλας.

Στη χώρα μας η Ολυμπιάδα Νέων;

Αναφορικά με την Ολυμπιακή Ομάδα Νέων, την πεντάδα των επιτυχόντων και την επερχόμενη διοργάνωση, ανέφερε τη σκέψη της Εταιρείας να αναλάβει την Ολυμπιάδα η Ελλάδα και να πραγματοποιηθεί στη χώρα μας το 2022. Ο κ. Ζαχείλας δήλωσε στην εφημερίδα ότι έχει κάνει γνωστή την επιθυμία στη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή με την απάντηση να είναι θετικά προσκείμενη στην ιδέα, ώστε το επόμενο βήμα της Εταιρείας, όπως ανέφερε, θα είναι να απευθυνθούν στο Υπουργείο Παιδείας για να εγκριθεί επισήμως.
Ο πρόεδρος της Εταιρείας, αναφέρθηκε και σε τοπικό πλαίσιο δηλώνοντας ότι οι νέοι του Βόλου ενδιαφέρονται για την επιστήμη της Αστρολογίας και συμμετέχουν στο διαγωνισμό. «Δυστυχώς, ενώ το μάθημα δεν διδάσκεται στα σχολεία, οι ενδιαφερόμενοι διδάσκονται, ενημερώνονται και εξασκούνται μόνοι τους», τόνισε ο κ. Ζαχείλας. Τέλος, αναφέρθηκε και στο αίτημα οι επιτυχόντες της Ολυμπιάδας και τα παιδιά που βραβεύονται να έχουν την επιλογή και το δικαίωμα να εισάγονται στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, όπως υφίσταται και στις άλλες Ολυμπιάδες σε άλλες ειδικότητες. Υπογράμμισε ότι το αίτημα της Εταιρείας δεν έχει γίνει δεκτό ακόμα.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.