Βόλος: Καταφύγιο αστέγων οι είσοδοι των εκκλησιών

Φωτό αρχείου
Κοιμούνται εκεί το βράδυ και σιτίζονται από τα γεύματα των Ναών

Ο Οίκος του Θεού είναι ανοιχτός για όλα τα πλάσματά του. Είναι το “σπίτι” που ο καθένας μπορεί να βρει παρηγοριά, κατανόηση και αγάπη. Όμως οι εικόνες που καταγράφονται σε πολλούς Ναούς της πόλης του Βόλου είναι σπαρακτικές.
Άστεγοι, τυλιγμένοι με ρούχα, μέσα σε χαρτόκουτα ακόμη και χαλιά που αποσύρονται από σκουπίδια, βρίσκουν απάγκιο στις εισόδους των Ναών, περνώντας εκεί τα βράδια τους, ενώ την ημέρα σιτίζονται από τα γεύματα που τους προσφέρουν οι εθελόντριες των ναών στα «Γεύματα Αγάπης».
Μάρτυρας ενός ανθρώπου, που δεν έχει ούτε τα απαραίτητα για να ζήσει, κουλουριασμένος σε ένα χαλί που βρήκε σε κάδο απορριμμάτων, ήταν εθελοντής του Εσταυρωμένου, να κοιμάται στην είσοδο κεντρικού ναού της πόλης.
Ο ίδιος γράφοντας στο blog του Εσταυρωμένου ανέφερε πως “σε μια γωνιά του νάρθηκα κεντρικής εκκλησίας, συνάντησα κάποιον να κοιμάται τυλιγμένος σ’ ένα βρώμικο χαλί που βρήκε στα σκουπίδια… Ευτυχώς που υπάρχει το “ΔΟΣ ΗΜΙΝ ΣΗΜΕΡΟΝ” για το καθημερινό φαγητό τους και το Κέντρο Διαχείρισης Ανθρωπιστικής Βοήθειας της Ι. Μ. Δημητριάδος – παράρτημα του “Εσταυρωμένου” για ζεστά ρούχα και παπούτσια”, περιγράφοντας την πραγματική εικόνα που επικρατεί στην πόλη μας.

Σημαντικό το έργο και οι παρεμβάσεις του «Εσταυρωμένου»

Στην υπηρεσία συνανθρώπων το Κέντρο
Διαχείρισης Ανθρωπιστικής Βοήθειας

Στο μεταξύ, καθημερινά το Κέντρο Διαχείρισης Ανθρωπιστικής Βοήθειας (ΚΕ.Δ.Α.Β.) της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος -παράρτημα του “Εσταυρωμένου”- υποδέχεται δεκάδες συνανθρώπους και εκπροσώπους κοινωνικών υπηρεσιών της περιοχής με διάφορα αιτήματα για στήριξη. Οι άνθρωποι του “Εσταυρωμένου” -με απόφαση του Δ.Σ.- ανταποκρίνονται άμεσα και πρακτικά σκορπίζοντας την αγάπη της τοπικής Εκκλησίας χωρίς διάκριση.
Καθημερινά οι εθελοντές έρχονται αντιμέτωποι με πολλά περιστατικά, ενώ μόλις τα προηγούμενα 24ωρα, αντιμετώπισαν τρία που έχριζαν άμεσης βοήθειας.
Αρχικά, όπως επισημαίνεται στο blog του Εσταυρωμένου , μία νέα κυρία βρέθηκε σε μεγάλη δυσχέρεια. Νοίκιασε -με τα ελάχιστα έσοδά της- ένα μικρό διαμέρισμα, αλλά αδυνατούσε να το εξοπλίσει με τα απαραίτητα έπιπλα, σκεύη, ηλεκτρικές συσκευές κ.α. Άμεσα κινητοποιήθηκε το ΚΕ.Δ.Α.Β. και προσέφερε ένα ικανό μέρος των αναγκών της. Ακόμη, ένας νέος καρκινοπαθής, άνεργος και άπορος, είχε άμεση ανάγκη από ένα αναπηρικό καροτσάκι. Ο “Εσταυρωμένος”, ανταποκρίθηκε άμεσα στο αίτημα της γειτόνισσάς του -που ενημέρωσε τον πρόεδρο του Συλλόγου- και την ίδια ημέρα ο ασθενής παρέλαβε το αναπηρικό καροτσάκι στην οικεία του.
Τέλος, ένας ηλικιωμένος μοναχικός ασθενής, βρήκε φιλοξενία σε μια παλιά οικοδομή που ευγενώς του προσέφερε -για ένα μικρό χρονικό διάστημα- μια κυρία. Το σπίτι είναι άδειο από έπιπλα. Αντί για κρεβάτι βρήκε μόνο δύο παλαιά στρώματα. Τα τοποθέτησε το ένα πάνω στο άλλο κι εκεί κοιμάται. Απουσίαζαν από την καθημερινότητά του: χρήματα, τροφή, ενδύματα, θέρμανση, κουβέρτες, σεντόνια, παπούτσια, είδη καθαριότητος, κουζίνα για να μαγειρεύει το καθημερινό του φαγητό, νερό για να πλυθεί κ.α. Επισκέφθηκε το ΚΕ.Δ.Α.Β. -μετά από παρότρυνση του προέδρου του “Ε”- και παρέλαβε μέρος των αναγκαίων ειδών.

Διανομή της Καινής Διαθήκης
σε 7 ξένες γλώσσες στους χώρους κράτησης

Στο μεταξύ, μια σπουδαία πράξη με έντονο συμβολισμό πραγματοποίησε ο Εσταυρωμένος καθώς προσέφερε σε φυλακές και κρατητήρια την Καινή Διαθήκη σε αρκετά αντίτυπα μεταφρασμένη σε πολλές ξένες γλώσσες. Ήδη, έχει ετοιμαστεί μια ακόμη αποστολή, προς τις δύο τοπικές φυλακές, που θα παραδοθεί άμεσα. Επίσης, για όσους γνωρίζουν την Ρωσική γλώσσα (Ρώσοι, Ουκρανοί, Γεωργιανοί κ.α.), ο Σύλλογος προσέφερε στις βιβλιοθήκες των Ειδικών Καταστημάτων και αρκετούς τόμους βιβλίων, για να δοθεί η δυνατότητα και σ’ αυτούς τους κρατούμενους να διαχειρίζονται το χρόνο τους εποικοδομητικά.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.