Ξεσηκωμός δασκάλων- νηπιαγωγών για τη γενική απεργία στις 9 Νοεμβρίου

Πολλά τα προβλήματα στα νηπιαγωγεία και τα δημοτικά σχολεία του Βόλου

Σε απεργιακό ρυθμό κινούνται οι εκπαιδευτικοί της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, οι οποίοι συμμετέχουν στην γενική απεργία της 9ης Νοέμβρη,  διεκδικώντας την οικονομική τους αναβάθμιση και το δικαίωμα να μπορούν να ζήσουν με τον μισθό τους αξιοπρεπώς.

Με αφορμή την απεργιακή κινητοποίηση και την προσπάθεια που καταβάλλεται ώστε να υπάρξει μεγάλη συμμετοχή, πραγματοποιήθηκε συνέντευξη Τύπου στο Εργατικό Κέντρο Βόλου από τον Σύλλογο Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας με προσκεκλημένα στελέχη της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας.

Αρχικά, ο πρόεδρος του Συλλόγου Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας κ. Απόστολος Μούσιος αναφέρθηκε στα προβλήματα που έχουν εντοπιστεί στον Βόλο και ευρύτερα στη Μαγνησία, σημειώνοντας ότι σε 140 τμήματα, δηλαδή το 20% του συνόλου της ΠΕ Μαγνησίας, οι μαθητές υπερβαίνουν τον αριθμό των 20 ανά τμήμα, με την πλειονότητα αυτών να εντοπίζεται σε Βόλο και Ν. Ιωνία. Το ζήτημα αυτό σχετίζεται με το τεράστιο κτηριακό πρόβλημα που υπάρχει κυρίως στην προσχολική εκπαίδευση. Ο κ. Μούσιος τόνισε πως από τα 68 νηπιαγωγεία στον Δήμο Βόλου τα 19 λειτουργούν σε ενοικιαζόμενα κτήρια, με τα περισσότερα από αυτά να μην πληρούν τις προδιαγραφές υγιεινής και ασφάλειας.

Ακόμη, επεσήμανε πως ένα πλήθος αναπληρωτών, 370 στη Μαγνησία κάθε χρόνο δεν γνωρίζουν που θα διδάξουν και μετακινούνται από σχολείο σε σχολείο ή και σε άλλη πόλη με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την οικονομική τους επιβάρυνση.

Σε ότι αφορά δε στο νέο διευρυμένου ωραρίου σχολείο ο κ. Μούσιος έδωσε στοιχεία που αφορούν στον Νομό, σημειώνοντας ότι προτάθηκαν 82 σχολικές μονάδες να ενταχθούν στο διευρυμένο ωράριο -57 Δημοτικά και 27 νηπιαγωγεία – και από αυτές λειτουργούν μόλις 21 σχολικές μονάδες , με 274 μαθητές, καθώς δεν υπήρξε ενδιαφέρον από τους γονείς.

Για το διακύβευμα και τις διεκδικήσεις των εκπαιδευτικών μίλησε ο κ. Σπύρος Μαρίνης, γραμματέας της ΔΟΕ ο οποίος ανέφερε μεταξύ άλλων πως τα τελευταία χρόνια έχει χαθεί το 60% της πραγματικής αγοραστικής δύναμης των εκπαιδευτικών και τόνισε πως οι εκπαιδευτικοί θα πρέπει να ενωθούν μαζί με όλους τους εργαζόμενους, τους επαγγελματίες και τους αγρότες για να διεκδικήσουν ένα καλύτερο μέλλον. “Δεν έχουμε σκοπό να προσαρμοστούμε, αλλά να αγωνιστούμε για να ζήσουμε με αξιοπρέπεια με τον μισθό μας”, είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μαρίνης ο οποίος άσκησε δριμεία κριτική στην Υπουργό Παιδείας κ. Κεραμέως κατηγορώντας τη για αυταρχισμό και για σκληρή ταξική πολιτική, που απαξιώνει το δημόσιο σχολείο.

Από την πλευρά του ο κ. Ζήσης Καπράνος, μέλος της ΔΟΕ αναφέρθηκε στις οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι εκπαιδευτικοί υποστηρίζοντας πως ιδίως για τους αναπληρωτές και τους νεοδιόριστους ο μισθός επαρκεί μόνο για τη στέγη και τις μετακινήσεις τους. “Τα μνημόνια τελείωσαν, οι μισθοί όμως παραμένουν μνημονιακοί”, είπε χαρακτηριστικά και επεσήμανε πως 430 αναπληρωτές της β’ φάσης αρνήθηκαν να εργαστούν γιατί το εισόδημά τους ήταν λιγότερο απ’ όσα χρειάζονταν για στέγη και για τις μετακινήσεις.

“Μέχρι εδώ. Δώσαμε, έφαγαν. Όλοι στον δρόμο του αγώνα”, ανέφερε ο ίδιος δίνοντας το σύνθημα και τον παλμό για την απεργιακή κινητοποίηση του επόμενου μήνα, εκφράζοντας την πεποίθηση πως θα υπάρξει γενικός ξεσηκωμός.

Δ. Παλαιοδημοπούλου

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.