«Ζούγκλα» η Νέα Ιωνία- Γέμισαν χόρτα γειτονιές της πόλης

Φωτορεπορτάζ του μέλους της Διοικούσας Επιτροπής του ΤΕΕ, Κώστα Γαργάλα

Πλούσιο φωτορεπορτάζ που αναδεικνύει την εγκατάλειψη της Νέας Ιωνίας, έκανε το μέλος της διοικούσας Επιτροπής του ΤΕΕ Μαγνησίας, κ. Κώστας Γαργάλας. Όπως αναφέρει μάλιστα ο ίδιος « Έχει και η εργασία τα δικά της καλά πάντως. Και μπορεί να ξεκινάς προς κάποιες κατευθύνσεις προς διεκπεραίωση υποθέσεων αλλά στην πορεία διαπιστώνεις πως μπορεί να χωρέσουν κι άλλες δραστηριότητες από τις προκαθορισμένες. Αφού λοιπόν ,δοθείσης ευκαιρίας , την είδα σήμερα κάπως διαφορετικά και με δεδομένο πως λείπουν τα ρεπορτάζ από τα ακριβοπληρωμένα (τρόπος του λέγειν) και λαοπρόβλητα μέσω TV «μεγαλοδημοσιογραφικά» ονόματα είπα να συνδυάσω. Διακινδυνεύοντας βέβαια πάντα την ακεραιότητα του οχήματος, κι όχι μόνο, αλλά και τιμωρώντας τα ελαστικά και τις αναρτήσεις του αυτοκινήτου αφού οι δρόμοι της Νέας Ιωνίας και γενικότερα του Βόλου είναι βομβαρδισμένοι. Όχι σαν βομβαρδισμένοι. Κυριολεκτικά βομβαρδισμένοι.

1. Μπαίνοντας λοιπόν στην πόλη της Νέας Ιωνίας από τον Περιφερειακό και από την οδό ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΙΩΑΚΕΙΜ συναντάς την κατάσταση όπως φαίνεται στην πρώτη πεντάδα φωτογραφιών (1-2-3-4-5). Να σημειωθεί πως στο μεγαλύτερο μέρος των παρόχθιων πεζοδρομίων (πριν να μετατραπούν σε ζούγκλα) υπάρχει ,όπως θα διαπιστωθεί από τις φωτογραφίες, διάστρωση με κόκκινους κυβόλιθους. Το έργο φυσικά έγινε επί των προηγούμενων άχρηστων πολιτικών κατεστημένων και επιτέλους επαναπροσδιορίστηκε οικολογικά με το να μετατραπούν τα πεζοδρόμια σε ζούγκλα αδιάβατη ,από την σημερινή «ευαίσθητη» Δημοτική Αρχή Μπέου και Σια -ΝΔ κλπ.

2. Φτάνουμε στην διασταύρωση Θείρων με Σινώπης και συναντάμε ένα τυπικό πεζοδρόμιο , αδιάβατο φυσικά , της πόλης.

3. Περνάμε από την Πλατεία της Πρόνοιας , στο κέντρο της πόλης της Νέας Ιωνίας , αυτής της πόλης που υπεραγαπά ο σημερινός πρώτος πολίτης της πόλης (τρομάρα μας).

4. Προχωράμε και σταματάμε για λίγο στο άλλο εξαιρετικό πάρκο του κέντρου της πόλης μας, το πρώην Τουριστικό Περίπτερο, όπου μόνο ο Ταρζάν λείπει.

5. Φτάνουμε διανύοντας την πολύπαθη Βυζαντίου που κάποτε ευωδίαζε αυτή την εποχή από τα ανθοφόρα δένδρα. Σήμερα τα κομμένα και μη αντικαταστημένα δένδρα ,επί της σημερινής Δημοτικής Αρχής (τρόπος του λέγειν φυσικά), έδωσαν το περιθώριο ζωής σε μια άναρχη και αυτοφυή βλάστηση, που με την σειρά της απέκρυψε στην κυριολεξία και τα πεζοδρόμια. Από μια άποψη βέβαια καλώς έγινε έτσι γιατί κρύφτηκαν τα αποξηλωμένα και από την μάνα τους αδιάβατα σχεδόν από το 1960 πεζοδρόμια, που βρίσκονται παραλλήλως των σιδηροδρομικών γραμμών.

6. Και προχωρώντας σταματάμε για έναν ίσκιο στο παρκάκι που βρίσκεται στην διασταύρωση της Μ. Παπαρήγα με την Βυζαντίου, στις εργατικές πολυκατοικίες του Κουφόβουνου. Μόνο για έναν ίσκιο; Όχι βέβαια . Για έναν ίσκιο και μια περιήγηση στον κόσμο των ερπετών που κρύβονται στην οργιώδη βλάστηση του ,κατά τα άλλα ,εξαιρετικού χώρου αναψυχής.

7. Ξαναπαίρνουμε την Βυζαντίου ,στρίβουμε προς ΜΕΤΚΑ, αφού αφήνουμε το ΚΑΠΗ με την έξω από αυτό οργιώδη βλάστηση στο μπροστά πεζοδρόμιο στα δεξιά μας και συναντάμε την υπέροχη κατάσταση του πάρκου στο Νέο Δέλτα. Και λίγο πιο πέρα σκοντάφτουμε στα πεζοδρόμια γύρω από το παρακείμενο σχολείο που διασφαλίζουν τη ασφαλέστατη και ανεμπόδιστη κίνηση των μαθητών , των γονέων και των περιοίκων φυσικά.

8. Κυκλώνουμε την Βαμβακουργία , εκεί που οσονούπω ξεκινούν τα έργα των εγκαταστάσεων του Πανεπιστημίου και συναντάμε το ομώνυμο Πάρκο. Εδώ η βλάστηση είναι ποώδης αλλά ούτε ένα πράσινο φυλλαράκι στις υπάρχουσες πέργκολες, που φαντάζομαι πως αν δεν πρόκειται για έργο των Μόντυ Πάϊθονς , έγινε γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο. Για να φέρει φύλλωμα προς σκίαση των περιπατητών. Αλλά και λίγο πιο πέρα , στο Παρκάκι, στο τέλος του δρόμου της Αγ. Φωτεινής μόνο ο Μόγλης έλειπε από το τοπίο.

9. Και επιστρέφουμε από το Πάρκο Βαλαχή , το καμάρι κάποτε των Πάρκων της πόλης. Εκεί για να ειπωθεί η αλήθεια υπήρχε ένας εργαζόμενος για όλο τον χώρο. Ίσως και κάποιοι άλλοι που δεν φαινόταν αλλά η κατάσταση όπως θα δείτε δεν διέφερε σε τίποτα από την «ονειρική» κατάσταση των προηγούμενων. Γιατί εξάλλου θα έπρεπε να είναι διαφορετικά ; Επειδή έχει ωραίο όνομα; Και με παραπομπές στο σάπιο παρελθόν, το κομμουνιστικό , το αριστερό της περιοχής , κατά πως ισχυρίζεται η εξαφανισμένη Δημοτική Αρχή;

10. Και σταματάμε στο πάρκο, παραλείποντας είναι αλήθεια κάποια από τα ενδιάμεσα, της Αγίας Βαρβάρας στα Βορειοανατολικά της πόλης. Κατάσταση; Ίδια και απαράλλακτη.Ζωντανά και βλάστηση ,όλα έχουν το ίδιο ύψος. Έως καλή κρυψώνα για αυτοκίνητα.

Και τελειώνοντας την βόλτα και τον γύρο της πόλης μου ,αναρωτιέμαι, δικαίως φαντάζομαι , όπως και πάρα πολλοί άλλοι.

Πώς στην ευχή η Νέα Ιωνία έδωσε σ’ αυτούς τους ά(χ)ριστους αυτό το τεράστιο ποσοστό για να συνεχίσουν το καταστροφικό τους έργο;

Τι στο καλό έγινε και κέρδισε το τίποτα και το μηδέν ;

Απαντήσεις υπάρχουν και είναι πολλές. Πολυπαραμετρικό το αποτέλεσμα για να θυμηθούμε κι έναν όρο της επιστήμης και της πολιτικής. Προς το παρόν και μέχρι να αλλάξουν τα πράγματα προσοχή στις αναρτήσεις των αυτοκινήτων. Και στα ερπετά της Ζούγκλας της Νέας Ιωνίας. Δηλώνω φυσικά εξαιρετικά «υπερήφανος» για την Δημοτική Αρχή Μπέου και Σια. Όπως και γι’ αυτούς που την ανέδειξαν. Και για αρκετούς άλλους που με τον τρόπο τους βοήθησαν».

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.