Γιάννης Παπαδόπουλος: «Νιώθουμε δικαιωμένοι και δεμένοι με τον κόσμο του Ολυμπιακού Βόλου»

Τονίζει ο ισχυρός άνδρας των ερυθρόλευκων σε συνέντευξη εφ' όλης της ύλης

Ως ένα τεράστιο κατόρθωμα χαρακτηρίζει την κατάκτηση του πρωταθλήματος της Α’ ΕΠΣΘ, που θα επιβεβαιωθεί μαθηματικά και την προσεχή Κυριακή στο ματς με τον Σαρακηνό, ο ισχυρός άνδρας του Ολυμπιακού Βόλου, Γιάννης Παπαδόπουλος.

Σε συνέντευξη που μας παραχώρησε αποδίδει πρώτα τα εύσημα στον προπονητή Στέλιο Αρσένο και στους ποδοσφαιριστές για την επιτυχία, και τονίζει ότι νιώθει δικαίωση, καθώς έπρεπε η ομάδα να περάσει πολλούς σκοπέλους και να ανακοπεί μία πορεία συρρίκνωσή της.

Συνέντευξη στον Χρήστο Θανασούλη

Ακόμη, πλέκει και το εγκώμιο του κόσμου, επισημαίνοντας ότι ήταν η αιτία που ήρθε ν’ αναλάβει την ομάδα και πως χάρη σ’ αυτόν άντεξαν όλοι τους μέσα στον Ολυμπιακό και τον καλεί να πάει την Κυριακή στο ΕΑΚ, για να επιβραβεύσει μία αγνή προσπάθεια, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, κάνοντας ξεκάθαρο ότι δεν περισσεύει κανείς.

Παράλληλα, κληθείς να σχολιάσει την κλήρωση στα μπαράζ ανόδου, παραδέχεται ότι είναι δύσκολη, δηλώνοντας ότι η κληρωτίδα τους φέρθηκε με σκληρό τρόπο, αλλά προσθέτει ότι, αν τα καταφέρει και πάρει την άνοδο η ομάδα, θα έχει σφυρηλατηθεί ακόμη περισσότερο και θα έχει δοκιμαστεί ενόψει του δύσκολου πρωταθλήματος της Γ’ Εθνικής.

Δεν παραλείπει, δε, να κάνει λόγο για ποδοσφαιρικό πόλεμο σε ό,τι αφορά τα μπαράζ, στον οποίον πρέπει οι ποδοσφαιριστές να τα δώσουν όλα ως άνδρες για να τον κερδίσουν, όπως υπογραμμίζει.

Αναλυτικά η συνέντευξη του Γιάννη Παπαδόπουλου:

Ο Ολυμπιακός Βόλου πανηγυρίζει τον πρώτο τίτλο της νέας εποχής την Κυριακή, τον πρώτο τίτλο με τη δική σας διοίκηση. Με ποια συναισθήματα υποδέχεστε την κατάκτηση του πρωταθλήματος, που επισφραγίζεται και μαθηματικά στο ματς με τον Σαρακηνό, και πόσο σημαντική τη θεωρείτε;

«Υποκειμενικά είναι ένα τεράστιο κατόρθωμα. Μόνο ένας «τρελός» θα ερχόταν να αναλάβει τον Ολυμπιακό Βόλου στη χρονική στιγμή που ήρθαμε και το κάναμε εμείς. Ήρθαμε κοντά στον σύλλογο, τον αφουγκραστήκαμε και τον νιώσαμε ως οργανισμό, με ψυχραιμία, προσπάθεια και υπομονή. Εξηγήσαμε ότι εμάς μας ενδιαφέρει το ποδόσφαιρο και όχι τα πέριξ αυτού. Τότε κάποιος κόσμος δεν το καταλάβαινε, αλλά με όλη τη στάση μας όλη τη χρονιά, μας παραδέχθηκε. Για μας η κατηγορία δεν είναι αυτοσκοπός, αλλά η περηφάνια για την ομάδα. Βάλαμε τεράστια δύναμη ακόμα και ψυχική.

Βάλαμε ένα τέλος σε κόντρες και παρελθοντικές κουβέντες που μας άφηναν πίσω. Παραμείναμε ψύχραιμοι και παρότι «rookies» στα ποδοσφαιρικά δρώμενα, καταφέραμε να ανακόψουμε μέσα σε λίγους μήνες μια πορεία συρρίκνωσης του Ολυμπιακού Βόλου, που ήταν και ο νούμερο 1 στόχος μας. Νιώσαμε και νιώθουμε μια μεγάλη δικαίωση, γιατί κάτι είδαμε σε αυτή την ομάδα και σε αυτόν τον κόσμο, τη στιγμή που όλοι έβλεπαν μια μεγάλη καταστροφή.

Οπότε τα συναισθήματα είναι ένα μεγάλο ξέσπασμα και δέσιμο με τον κόσμο της ομάδας. Γιατί όσα νιώθουν και περάσαμε φέτος, τα νιώσαμε και τα περάσαμε και τα νιώθουμε κάθε Σαββατοκύριακο μαζί».

Λένε ότι η διοίκηση μίας ομάδας έχει την πρωταρχική ευθύνη και για τα άσχημα και για τα καλά και στη συνέχεια ο προπονητής και οι παίκτες. Με βάση αυτό η πρώτη που παίρνει τα μπράβο για τον τίτλο του πρωταθλητή είναι η διοίκηση;

«Ό,τι και να κάνει μια διοίκηση, από τη στιγμή που θα μπει να παίξει η ομάδα στο γήπεδο, οι πρωταγωνιστές είναι οι παίκτες και ο προπονητής. Εσύ είσαι υποχρεωμένος να κάνεις τα πάντα, αν αγαπάς την ομάδα, για να παρέχεις τις καλύτερες δυνατές συνθήκες, για να μπουν μέσα στο γήπεδο και να πάρουν τον λόγο οι πρωταγωνιστές. Τα μπράβο ανήκουν πρώτα στα παιδιά και στον κόουτς».

Θα μπορούσατε να πείτε ότι η κατάκτηση ήταν το αυτονόητο που έπρεπε να κάνει ο Ολυμπιακός Βόλου ή τελικά δεν ήταν και τόσο αυτονόητο;

«Προφανώς και δεν ήταν αυτονόητο. Ως όνομα προφανώς νιώθουμε πάντα ότι είμαστε η νούμερο ένα ομάδα. Αλλά αν τα ονόματα παίζανε ποδόσφαιρο, τότε δεν θα είχαμε βρεθεί στην ερασιτεχνική.  Είδατε τι έγινε με τον περσινό Κεραυνό Αγγελοχωρίου που διαλύθηκε φέτος. Με την περσινή ΑΕΠ Ποντίων Κοζάνης που όχι μόνο διαλύθηκε, αλλά δεν κατέβηκε καν στο τοπικό της Κοζάνης. Είδατε τι έγινε στον περσινό τελικό ΕΠΣΘ με τον Θησέα Αγριάς. Για να μη γυρίσω στα προηγούμενα χρόνια.

Μιλώντας πάντα ειλικρινά στον κόσμο, γιατί είναι οι ίδιες κουβέντες που λέμε και στο γήπεδο, αν εκείνη τη χρονική στιγμή δεν είχαμε βρεθεί εμείς, η ομάδα δεν θα μπορούσε να βγει πρώτη φέτος. Η πορεία πτώσης εκείνη τη στιγμή ήταν τέτοια που η ατάκα πολλών Βολιωτών ήταν ότι «αν δεν είχατε βρεθεί εσείς, ο Ολυμπιακός θα είχε πέσει όχι στη Γ’ αλλά στη …Δ’ ΕΠΣΘ», όπως ήταν τα πράγματα εκείνη τη στιγμή.

Και για να το δομήσουμε περισσότερο, μιλώντας με επιχειρήματα. Το καλοκαίρι ενισχύθηκαν πολλές ομάδες και έπρεπε ο Ολυμπιακός να φθάσει σταθερός και δυνατός ως τον Γενάρη, για να αποδείξει στην πράξη ότι έχει αλλάξει σελίδα και να αποθαρρύνει κάποιους αντιπάλους του.

Το καλοκαίρι εμείς ξέραμε τη δυναμική μας, αλλά στερεότυπα και κουβέντες καφενείου ώθησαν εκτός από δημοσιογράφους και ανθρώπους του ποδοσφαίρου στην κατηγορία να εκτεθούν. Αυτό ήταν και θα είναι το κρυφό μας χαρτί.

Έπρεπε να περάσουμε πολλούς σκοπέλους, απ’ τα πρώτα δευτερόλεπτα και να βάλουμε μεγάλη «πλάτη» σε πολλά ζητήματα που ταλαιπωρούσαν τον σύλλογο. Συχνά απορώ με την ψυχραιμία και την υπομονή κι επιμονή που χρειάστηκε να δείξουμε. Αλλά στο τέλος της ημέρας το μόνο που νιώθουμε είναι μια δικαίωση και παρότι δεν είμαι «θρησκόληπτος», ο Θεός είναι μεγάλος και βλέπει».

Τι περιμένετε την Κυριακή από τον κόσμο και πώς κρίνετε την παρουσία του όλη τη χρονιά;

«Τι ήταν αυτό που μας ώθησε να πάρουμε το αυτοκίνητο και να κάνουμε 350 χιλιόμετρα και να έρθουμε σε αυτό τον σύλλογο; Οι ιδιόκτητες γηπεδικές εγκαταστάσεις του; Η πιστοληπτική του ικανότητα; Η εμπιστοσύνη της βολιώτικης κοινωνίας και οικονομίας στο πρότζεκτ μας; Οι καλές σχέσεις με τους θεσμικούς παράγοντες και τον Δήμο; Η «κληρονομιά» που άφησε στην ομάδα αυτή η κόντρα; Η «σίγουρη» επένδυση; Το κέρδος;

Ο κόσμος ήταν αυτός που μας έφερε εδώ, εκτός απ’ το όνομα της ομάδας. Αλλά μπορώ να σας πω πολλά μεγάλα ονόματα στο ελληνικό ποδόσφαιρο που επειδή οι επιτυχίες τους είναι μακρινές έχει χάσει η ομάδα τη σχέση με τον κόσμο. Ο κόσμος μας έφερε και για τον κόσμο μείναμε, αντέξαμε και είμαστε εδώ. Και για τον κόσμο κάνουμε ό,τι κάνουμε και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε. Όσο ο κόσμος αγαπάει και αγκαλιάζει αυτή την ομάδα, εμείς θα είμαστε εδώ».

Σ’ αυτήν την πορεία τίτλου, υπήρξε κάποια στιγμή που φοβηθήκατε; Ήταν πιο δύσκολη απ’ όσο την περιμένατε ή αναμενόμενη;

«Τίποτα δεν μας χαρίστηκε. Να είναι καλά η Αγία Άννα γι’ αυτό. Φθάσαμε να παίζουμε την πρώτη θέση τέσσερις αγωνιστικές πριν το τέλος στο 76ο λεπτό. Χάναμε 0-1 και κινδυνεύαμε να τερματίσουμε δεύτεροι. Για τους δικούς της λόγους η Αγία Άννα έκρινε, τη στιγμή που όλες οι άλλες ομάδες καταλάβανε στην πράξη ότι ο Ολυμπιακός φέτος είναι κάτι διαφορετικό από αυτό που ακουγόταν στα καφενεία στην αρχή, ότι πρέπει να συνεχίσει με μεταγραφές και σοβαρό βαθμολογικό κυνήγι του Ολυμπιακού ως το τελευταίο λεπτό».

Θα θέλατε να αποδώσετε κάπου ιδιαίτερα τα εύσημα για την κατάκτηση του πρωταθλήματος;

«Στον προπονητή, που ήταν ο πρώτος που πίστεψε στο όραμά μας και με την εργατικότητά του είναι το πρώτο «λιθαράκι» σε αυτή την προσπάθεια, στους παίκτες που κατάλαβαν κι αυτοί στην πράξη ότι ξεκινάει κάτι διαφορετικό, και στον κόσμο. Και ιδιαίτερα σε συγκεκριμένα άτομα μέσα στον κόσμο του Ολυμπιακού Βόλου, που ενώ άκουγαν ένα σωρό «ράδιο αρβύλα», είδαν κι αυτοί κάτι σε εμάς και μέσα από μεγάλη αμφισβήτηση ακόμα κι εντός του κύκλου της ομάδας, πιστέψανε απ’  την πρώτη στιγμή, έδειξαν τεράστια ωριμότητα ως φίλαθλοι και οπαδοί και δεν μας άφησαν μόνους μας, χωρίς να σταματήσουν να τραγουδάνε ούτε λεπτό».

Ένα από τα πράγματα που συζητήθηκε μέσα στη χρονιά ήταν και η κόντρα με την ΕΠΣΘ με αφορμή την τιμωρία έδρας, για την οποία δικαιωθήκατε στην Εφέσεων της ΕΠΟ. Η αίσθηση που σας άφησε αυτή η ιστορία ποια είναι; Ίσως ότι υπήρξε «πόλεμος» από τη διοργανώτρια αρχή προς το μέρος σας, όπως ήταν και η άποψη των οργανωμένων φιλάθλων;

«Είναι μια μεγάλη κουβέντα που δεν είναι η κατάλληλη στιγμή, για να δώσω μια ολοκληρωμένη απάντηση, γιατί εκκρεμούν τα μπαράζ, όπου η ΕΠΣΘ πρέπει να έχει ισχυρή παρουσία και να αναδειχθεί και η ίδια μέσα από το βολιώτικο ποδόσφαιρο. Δεν έχω χάσει ακόμα την πίστη μου στα αγνά συναισθήματα κάποιων ανθρώπων, τα οποία ακόμα και στις δύσκολες αυτές συγκυρίες υπάρχουν κάπου εκεί, βαθιά μέσα τους. Και θα βρουν τη «χρυσή τομή», για να διατηρήσουν κάποιες ισορροπίες».

Πλέον και με τη μαθηματική εξασφάλιση του πρωταθλήματος την Κυριακή, τα βλέμματα στρέφονται στα μπαράζ ανόδου. Πώς υποδεχτήκατε την κλήρωση; Συμμερίζεστε την άποψη ότι θα μπορούσε να είναι ευνοϊκότερη και ότι η ομάδα σας έχει δύσκολο πρόγραμμα;

«Έκανα μια προσπάθεια να δω αν κάποια άλλη ομάδα από άλλη ΕΠΣ είχε κάποιο φανερά ευνοϊκό πρόγραμμα, όπως αυτό που είχε πέρσι ο Μαγνησιακός. Και δεν έχει καμία. Οι μέχρι τώρα ενδείξεις δεν μου επιτρέπουν να πω ότι κάποιος άλλος ήταν «σκληρός» μαζί μας εκτός απ’ την κληρωτίδα.

Αυτό που είπαμε με τους παίκτες στα αποδυτήρια, είναι ότι πρώτον αυτή η ομάδα σφυρηλατήθηκε φέτος μέσα από τις αντιξοότητες και δεύτερον ότι έτσι, όπως είναι δομημένο το όραμά μας για την ομάδα, αυτή η κλήρωση, αν τα καταφέρουμε, θα σφυρηλατήσει ακόμα περισσότερο την ομάδα και τα αποδυτήρια. Θέλουμε 15-18 άνδρες, για να πάμε στον «πόλεμο» και να τα δώσουμε όλα ως άνδρες απ’ το πρώτο ως το τελευταίο λεπτό. Και μιλάω καθαρά ποδοσφαιρικά με καθαρές αλληγορίες. Αυτή η κλήρωση δίνει το δικαίωμα σε αυτή την ομάδα να «λάμψει».

Κι αν το θέλει η τύχη και ο Θεός ή οποιαδήποτε ανώτερη δύναμη επιβράβευσε την τεράστια προσπάθειά μας φέτος, η κλήρωση εξυπηρετεί το όραμά μας να έχουμε μια ομάδα δοκιμασμένη στα δύσκολα και έτοιμη για τη Γ’ Εθνική».

Η χρονική απόσταση ανάμεσα από το τελευταίο επίσημο παιχνίδι και την έναρξη των μπαράζ σας προβληματίζει;

«Όχι. Ευτυχώς μετά το τέλος του πρωταθλήματος έχουμε τον ημιτελικό κυπέλλου και στη συνέχεια, αν τα καταφέρουμε, τον τελικό, για να δοκιμαστούμε σε ανταγωνιστικά ματς μέχρι τα μπαράζ».

Ένα από τα ερωτήματα που καλείστε να δώσετε απάντηση είναι αν ο Ολυμπιακός Βόλου θα μπορέσει να χρησιμοποιήσει το ΕΑΚ στα μπαράζ. Τι εκτιμάτε;

«Απ’ την αρχή ως το τέλος έχουμε μια αρχή, ως Διοίκηση. Λέμε στον κόσμο αυτά που πρέπει να περιμένει από εμάς και αυτά που δεν πρέπει να περιμένει από εμάς. Κι επειδή ο κόσμος έχει πολλή ανάγκη αυτή την αλήθεια και την επικοινωνία, θα το τηρήσουμε πάντα. Όταν θα είμαστε έτοιμοι να απαντήσουμε 100% σε αυτή την ερώτηση, θα την απαντήσουμε.

Ωστόσο, θέλω να κάνω μια αναφορά στη συνέντευξη που είχα δώσει το καλοκαίρι και υπάρχει σε βίντεο και παρακαλώ τον κόσμο να την ξαναδεί τώρα που περνάει η χρονιά και να μου πει αν έστω και σε ένα θέμα υπάρχει κάτι που δεν έγινε στην πράξη ή υπερέβαλα στη στιγμή χωρίς να προσέχω στα λόγια μου. Ας την αναζητήσουν στο youtube, υπάρχει ακόμα.

Τότε λοιπόν, πολλή αρχή και όταν ο κόσμος αγωνιούσε και δεν ξέραμε καν πού θα αγωνιστούμε φέτος, είχα πει ότι όνειρό μου είναι ΟΠΟΥ κι αν παίζει ο Ολυμπιακός να είναι έδρα. Είτε στο ΕΑΚ, είτε στο βοηθητικό του ΕΑΚ, είτε στον Αλμυρό, στο Πανθεσσαλικό, τη Νεάπολη, είτε στον Έβρο, είτε στον δρόμο. Την έδρα την κάνει ο κόσμος.

Δεν περισσεύει κανείς.

Αν ο κόσμος θέλει να δει «αγνό» και καθαρό ποδόσφαιρο και επίσης μια αγνή προσπάθεια που θα επιβραβευτεί την Κυριακή, να έρθει την Κυριακή 15.00 η ώρα στο ΕΑΚ, να θυμηθεί κάτι από το ποδόσφαιρο όπως ήταν πριν πολλές δεκαετίες ή όπως το οραματιζόμαστε όλοι εμείς οι ρομαντικοί, μακριά από το μοντέρνο ποδόσφαιρο.

Αυτό το ρομαντικό ποδόσφαιρο δεν αφορά μόνο τον Ολυμπιακό Βόλου αλλά και όλους τους αγνούς ποδοσφαιρόφιλους».

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.