Η αθλητική απογραφή και η πρωτιά του Βόλου

116 τα εγγεγραμμένα σωματεία της Μαγνησίας στο Μητρώο

Από τις 5 Δεκεμβρίου 2022 έχει να προστεθεί νέο όνομα συλλόγου ή σωματείου από τη Μαγνησία στο Μητρώο της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού, ωστόσο η εικόνα είναι σαφώς καλή σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, αφού αρκετά έχουν ανανεώσει τα στοιχεία τους.

Αν προσθέσει κανείς και όσα σωματεία πραγματοποίησαν εγγραφή για το 2022, ο αριθμός τους πλέον φτάνει τα 116 (τελευταία εγγραφή αυτή των Νέων της Αγίας Άννας στις 5 Δεκεμβρίου 2022), έχοντας τη βάση τους στην ηπειρωτική Μαγνησία (110) και τις Σποράδες (έξι συνολικά).  Σε πανελλήνιο επίπεδο 5742 σωματεία ανανέωσαν ή πραγματοποίησαν για πρώτη φορά στο Μητρώο της ΓΓΑ για το 2022.

Η Μαγνησία αναδεικνύεται σε δεύτερη δύναμη στη Θεσσαλία, με τη Λάρισα να έχει 149 εγγραφές σωματείων στο Μητρώο της ΓΓΑ, ενώ ακολουθεί με 94 η Περιφερειακή Ενότητα Καρδίτσας. Από την άλλη, σαφώς πιο λίγα και συγκεκριμένα 68 έχει η Περιφερειακή Ενότητα Τρικάλων. Την ίδια στιγμή, η όμορη Περιφερειακή Ενότητα της Φθιώτιδας έχει συνολικά 109 εγγεγραμμένα σωματεία.

Σε επίπεδο δήμων τώρα, ο Δήμος Βόλου παίρνει την πρωτιά, αφού αν και στην απογραφή του ανθρώπινου πληθυσμού είναι πίσω από τον Δήμο Λαρισαίων, σε αριθμό αθλητικών σωματείων τον ξεπερνά έχοντας 87 να εδρεύουν σ’ αυτόν, ενώ ο Δήμος Λαρισαίων έχει 83! Στην Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας ακολουθεί ο Δήμος Αλμυρού με 12 σωματεία, ο Δήμος Ρήγα Φεραίου με επτά, τρία σωματεία έχει ο Δήμος Νοτίου Πηλίου ενώ ένα έχει ο Δήμος Ζαγοράς Μουρεσίου. Στις Σποράδες, ο Δήμος Σκιάθου έχει πέντε σωματεία, ένα ο Δήμος Σκοπέλου, αλλά κανένα ο Δήμος Αλοννήσου, που μαζί με αυτόν της Αργιθέας Καρδίτσας είναι οι μόνοι που δεν αποτελούν έδρα αθλητικού συλλόγου στη Θεσσαλία.

Η μερίδα του λέοντος στο ποδόσφαιρο

Όσον αφορά τον χώρο στον οποίο δραστηριοποιούνται τα σωματεία της Μαγνησίας, το ποδόσφαιρο αποδεικνύεται ως το πιο δημοφιλές άθλημα.

Συγκεκριμένα 40 σύλλογοι έχουν τμήμα ποδοσφαίρου, με αρκετούς από αυτούς και συγκεκριμένα τους 33 να ασχολούνται αποκλειστικά με αυτό, αφού δεν καλλιεργούν κάποιο άλλο άθλημα.

Άλλα 15 αναπτύσσουν το άθλημα της καλαθοσφαίρισης, εκ των οποίων τα έξι ασχολούνται μόνο με αυτό, ενώ Τρίτη δύναμη αποτελεί η κολύμβηση με δέκα σωματεία, χωρίς να υπολογίζεται η δραστηριοποίηση στην καλλιτεχνική ή στην τεχνική κολύμβηση παράλληλα. Εντύπωση προκαλεί την ίδια στιγμή ο μικρός αριθμός των σωματείων που καλλιεργούν το άθλημα του βόλεϊ, με μόλις πέντε να καταγράφονται, ενώ το ίδιο ισχύει και για τον κλασικό Αθλητισμό, αφού άλλα πέντε (μόλις και σ’ αυτήν την περίπτωση) δραστηριοποιούνται στον στίβο…

Από εκεί και πέρα, σύμφωνα με τις εξαγγελίες του υφυπουργού Αθλητισμού Λευτέρη Αυγενάκη και με βάση τις τοποθετήσεις του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα, εντός του τρέχοντος Ιανουαρίου τα εγγεγραμμένα στο Μητρώο ερασιτεχνικά σωματεία θα λάβουν νέα οικονομική ενίσχυση από τη φορολόγηση των κερδών του Στοιχήματος.

Χρυσόστομος Τρίμμης

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.