Η πόλη και τα κρουαζιερόπλοια

Το Επιμελητήριο Μαγνησίας το τελευταίο διάστημα επιδεικνύει ενδιαφέρον, με άλλους φορείς της πόλης, για τα κρουαζιερόπλοια που καταφθάνουν στο λιμάνι του Βόλου και την λειτουργία της αγοράς. Από το πουθενά παρουσιάστηκε η ευκαιρία στο Βόλο και τα τελευταία χρόνια η πρώην δημοτική σύμβουλος Σούλα Μπαρτζιώκα και ο Οργανισμός Λιμένος Βόλου έδειξαν κάποιο ενδιαφέρον και προσπάθησαν να προσεγγίσουν τους εταιρίες κρουαζιέρας.

Παράλληλα, κατά καιρούς, ο Δήμος Βόλου επί Μήτρου, Βούλγαρη και Σκοτινιώτη προσπάθησαν με διάφορες εκδηλώσεις να δείξουν τη φιλοξενία της πόλης, προσφέροντας τοπικά προϊόντα και έντυπα που αφορούσαν στην πόλη. Ποτέ όμως ο Βόλος και οι φορείς του δεν εκμεταλλεύθηκαν την ευκαιρία του ερχομού των κρουαζιερόπλοιων στο λιμάνι που ολοένα και αυξάνεται η επιβατική του κίνηση. Οι χιλιάδες τουρίστες το πρώτο που αντικρίζουν κατεβαίνοντας στην προκυμαία είναι η πιο άσχημη εικόνα της πόλης.

Δίπλα ξεφορτώνουν τα πλοία χύδην σκραπ, η διαδρομή που ακολουθούν για να φθάσουν στο κέντρο της πόλης είναι μια «οδύσσεια» μέσω της πιο υποβαθμισμένης περιοχής. Δέκα και πλέον χρόνια που έρχονται τα κρουαζιερόπλοια στο Βόλο έχουμε κάνει τις διαπιστώσεις των τρωτών σημείων μας, αλλά καμία φορά δεν ασχοληθήκαμε για να στοχεύσουμε σε αυτά και να τα επιλύσουμε ώστε να εκμεταλλευθούμε 100.000 και πλέον ξένους τουρίστες. Μόλις χθες το Επιμελητήριο ζήτησε να αλλάξει ο νόμος και όταν υπάρχουν αφίξεις τουριστών να παραμένει ανοιχτή η αγορά τις Κυριακές, ώστε να υπάρξει τζίρος στα καταστήματα. Οι φορείς της πόλης δεν προβληματίστηκαν επίσης τι έχει να προσφέρει ο Βόλος, εκτός της όμορφης παραλίας του και των κοντινών χωριών του Πηλίου και το Μουσείο. Δεν είδαν την ανάγκη χώρων όπου οι επισκέπτες της πόλης θα θέλουν να επισκεφθούν. Η πόλη για το μόνον που τελικά έμεινε να υπερηφανεύεται είναι τα τσιπουράδικά της.

Ο Βόλος της Αργούς, του Ιάσονα και των Κενταύρων είναι άφαντος. Η Αργώ που πληρώθηκε με χιλιάδες ευρώ δεν προωθείται ως πολύτιμο κομμάτι του μυθικού μας πολιτισμού και οι Κένταυροι είναι εξαφανισμένοι. Το απαραίτητο για τον Βόλο Μουσείο της Αργούς είναι στα χαρτιά και δεν ξέρουμε πότε θα αποφασίσει να το κάνει πραγματικότητα. Η Δημοτική Αρχή Βόλου, με όλες αυτές οι ελλείψεις στο λιμάνι, την πρόσβαση στο κέντρο της πόλης και τα ανύπαρκτα σημεία αναφοράς όπως η πλατεία Κενταύρων και του Μουσείο της Αργούς πιστεύουν οι αρμόδιοι φορείς ότι μπορούν να κομπορρημονούν ότι έρχονται δεκάδες κρουαζιερόπλοια. Αν δεν υπήρχαν τα Μετέωρα ίσως να μην ήμασταν ούτε στον χάρτη τους.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.