Γιάννης Στάνκογλου: Ο «Προμηθέας» μιλά για πράγματα που απασχολούσαν, απασχολούν και θα μας απασχολούν

Ο γνωστός και αγαπημένος ηθοποιός, μίλησε στο Ράδιο ΕΝΑ, για την παράσταση και τα μελλοντικά του σχέδια

Μάγεψε τους θεατές του Βόλου ο «Προμηθέας Δεσμώτης» ένα κλασικό αρχαίο δράμα του Αισχύλου στο Θερινό Θέατρο της Νέας Ιωνίας, και καθήλωσε με την ερμηνεία του, το εξαίρετο καστ των ηθοποιών. Πρωταγωνιστής της παράστασης και σύγχρονος «Προμηθέας» ο Γιάννης Στάνκογλου, ο οποίος ως καλεσμένος στο Ράδιο ΕΝΑ και στο πολιτιστικό ένθετο του μαγκαζίνο του Ηλία Κουτσερή μίλησε για το έργο, τον διαχρονικό χαρακτήρα του, αλλά και τον παραλληλισμό με το σήμερα. «Είναι μία παράσταση που ακουμπάει με το ένα πόδι στο κλασικό και με το άλλο στο σύγχρονο», τονίζει.

Οι κριτικές που διαβάζουμε για το έργο είναι θετικότατες. Νομίζω ότι αποτελούν περγαμηνές προσέλκυσης θεατών και στην υπόλοιπη περιοδεία…

Βεβαίως! Άλλωστε οι καλές παραστάσεις χρειάζονται το promotion και τη διαφήμιση, αλλά η πιο καλή διαφήμιση είναι αυτή από στόμα σε στόμα. Ένας θεατής που θα του αρέσει η παράσταση, θα μιλήσει στον άλλον, κάτι που συμβαίνει τώρα και με τη δική μας παράσταση, τον «Προμηθέα Δεσμώτη». Ξεκινήσαμε από την Κρήτη, καθώς το ΔΗΠΕΘΕ Κρήτης είναι συμπαραγωγός, μαζί με το Θέατρο Πορεία, και από τότε βλέπουμε και ακούμε απ’ όλα τα μέρη της Ελλάδας ότι έχουν ήδη ακούσει τα καλύτερα για την παράσταση και ότι θα έρθουν να μας δουν. Είναι μια παράσταση πολύ δυνατή και πιστεύω ότι είναι μια εμπειρία για τον θεατή. Ένα κλασικό κείμενο του Αισχύλου και σε μία εξαιρετική μετάφραση του Γιώργου Μπλάνα, σε σκηνοθεσία του Άρη Μπινιάρη και σε μουσική επιμέλεια του Φώτη Σιώτα.

Εκτός από τις ερμηνείες των ηθοποιών αφήνουν εξαιρετικές εντυπώσεις, η σκηνοθετική κατεύθυνση, η μουσική, ο φωτισμός, είναι ένα σύνολο, δηλαδή, που φαίνεται στον ακροατή και θεατή ως ιδανικό…

Ακριβώς! Είναι ένα σύνολο που συμμετέχουμε όλοι. Από τον μουσικό, τους ηθοποιούς, τη σκηνογραφία, τον φωτισμό, είναι ένα δεμένο σύνολο και έχει δημιουργηθεί, ας το πούμε, ένα … εφιαλτικό παραμύθι. Είναι η ιστορία του «Προμηθέα», και αυτό που νιώθω όντας δεμένος στα 3,5 μέτρα είναι ότι το κοινό καθηλώνεται από το πρώτο δευτερόλεπτο της παράστασης και δεν κουνιέται για μία ώρα και 20 λεπτά που διαρκεί. Στη συγκεκριμένη παράσταση δεν ανοίγουν ούτε τα κινητά και αυτό είναι μια επιτυχία για εμάς.

Πώς βιώνεται τον ρόλο σας ειδικά μέσα από τα κείμενα του Αισχύλου, που όπως γνωρίζω… αγαπάτε ιδιαίτερα;

Τα αγαπώ ιδιαίτερα γιατί έχω ασχοληθεί πολύ στο παρελθόν, και μέσα στη δραματική σχολή και μέσα στην θεατρική ομάδα του Τερζόπουλου. Ήταν ένα όνειρό μου να παίξω τον «Προμηθέα Δεσμώτη». Το πρότεινα στον σκηνοθέτη, τον Άρη Μπινιάρη, ο οποίος έδειξε μεγάλη χαρά, και «ξεκίνησε το ταξίδι». Το κείμενο, πέραν ότι είναι κλασικό, μου αρέσει γιατί μιλάει για πράγματα που απασχολούσαν και απασχολούν ακόμα όλο τον κόσμο, αλλά και εμένα, και θα συνεχίσουν να μας απασχολούν. Θέμα είναι όλη αυτή η κόντρα με την εξουσία, το πώς μπορούμε να γίνουμε καλύτεροι άνθρωποι και να φτιάξουμε μια καλύτερη κοινωνία. Η σκηνοθεσία του Άρη Μπινιάρη έχει καταφέρει να βάλει έναν καθρέφτη μπροστά στο κοινό και να μας κάνει να αναλογιστούμε ποιοι είμαστε, τι θέλουμε και αν μπορούμε να αλλάξουμε τα πράγματα.

Είναι ένα έργο που παρουσιάζει το καλό της ανθρωπότητας και τη θυσία, και, αν δεν κάνω λάθος, υπάρχει παραλληλισμός με την επικαιρότητα, δίνοντας παραδείγματα και στο σήμερα…

Αλίμονο! Ένα κλασικό κείμενο δεν μπορεί να μην παραλληλίζει την κατάσταση ακόμα και διαβάζοντάς το, πόσο μάλλον ακόμα και να το δεις. Ο κάθε θεατής κάνει τον δικό του παραλληλισμό και τη δική του σκέψη πάνω στο σήμερα. Είναι μία παράσταση που ακουμπάει με το ένα πόδι στο κλασικό και με το άλλο στο σύγχρονο. Νομίζω ότι και αυτό είναι μια από τις επιτυχίες του Άρη.
Συνεχίζεται το καλοκαίρι με τις περιοδείες, αλλά το έργο θα φθάσει και στην Επίδαυρο, σωστά;
Ναι, θα συνεχίσουμε λίγο ακόμα την περιοδεία και μετά από ένα μικρό διάλειμμα στις 20,21,22 Αυγούστου θα είμαστε στην Επίδαυρο. Στη συνέχεια, θα κλείσουμε την παράσταση σε διάφορα θέατρα γύρω από την Αθήνα, αλλά και το Ηρώδειο.

Τι άλλα σχέδια έχετε κατά νου;

Αν όλα πάνε καλά με την πανδημία και είναι ανοιχτά τα χειμερινά θέατρα θα σκηνοθετήσω για πρώτη φορά ένα αμερικάνικο έργο, με ένα σπουδαίο καστ ηθοποιών, κάτι για το οποίο είμαι πολύ ενθουσιασμένος. Επίσης, συζητάω να συμμετέχω σε μία σειρά που θα αρχίσει να προβάλλεται το Φεβρουάριο στην ΕΡΤ με την ονομασία «Ο Όρκος», σε σκηνοθεσία του Σπύρου Μιχαλόπουλου, έναν από τους σκηνοθέτες των «Άγριων Μελισσών».

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.