Μην περιμένεις…

Ο Οκτώβριος, έχει κηρυχθεί μήνας πρόληψης κατά του καρκίνου του μαστού. Χρειάζεται υπενθύμιση η πρόληψη κατά του καρκίνου του μαστού; Η απάντηση είναι απλή. Ναι! Χρειάζεται. Και υπενθύμιση και προγραμματισμό και τα πάντα όλα. Μέσα στους χίλιους ρόλους που μοιράζουμε στους εαυτούς μας όλες μας, είτε σαν super μαμάδες, είτε σαν super καριερίστες, είτε συνδυάζοντας όλους τους ρόλους μαζί, δεν έμαθες να αγαπάς και να φροντίζεις το σώμα στο οποίο κατοικείς.

Κι όταν το κάνεις, το κάνεις στα γρήγορα και επιφανειακά. Το κάνεις καλλωπιστικά. Το κάνεις για το φαίνεσθαι και ξεχνάς το είναι. Ξεχνάς να του δώσεις σημασία. Να ασχοληθείς ουσιαστικά. Πόσο δε, μάλλον, όταν μιλάμε για το στήθος σου. Το στολίδι κάθε γυναίκας στο σώμα της. Εκείνο το σημείο που μέσα της χαράσσει μνήμες από την στιγμή που γίνεται γυναίκα. Κάνε μου μια χάρη, λοιπόν, ή μάλλον κάντην στον εαυτό σου. Κλείσε ένα ραντεβού για μαστογραφία. Υπό κανονικές συνθήκες, αυτό το άρθρο δεν θα έπρεπε να έχει λόγο να γράφεται. Εσύ, εγώ, όλες μας, θα φροντίζαμε πατώντας στα 30 να αρχίσουμε να προσέχουμε καλύτερα το στήθος μας. Την υγεία μας. Δεν θα σου πω για τις επιπτώσεις του να μην βρεθεί έγκαιρα. Είναι αστείο. Το ξέρεις. Όπως ξέρεις τι θα έπρεπε να κάνεις και δεν το έχεις κάνει γιατί προλαβαίνεις και μετά. Να σου πω ένα μυστικό; Δεν προλαβαίνεις. Δεν προλαβαίνεις γιατί το μετά το ξέρεις μόνο αφού έχεις πάει να κάνεις την εξέτασή σου. Δεν προλαβαίνεις γιατί ο καρκίνος (ναι, καρκίνο τον λένε.. ούτε κακό.. ούτε ακατανόμαστο) δεν κάνει διακρίσεις σε ηλικίες, κοινωνικές ομάδες, εμφάνιση. Αυτό που λέγεται καρκίνος του στήθους, παλεύεται μόνο με την πρόληψη. Μόνο όταν τον βρεις νωρίς. Μόνο όταν έχεις τον χρόνο υπέρ σου. Όσο θα σου πάρει να πας για καφέ με την κολλητή σου, θα σου πάρει να πας να κάνεις μαστογραφία. Ακόμα καλύτερα; Πάρε έναν καφέ στο χέρι, πάρε και την κολλητή σου και πηγαίνετε μαζί για να μην βαριέσαι και στην αναμονή. Μην μου πεις για χρόνο και κόστος, σε παρακαλώ.

Αηδίες. Υπάρχουν φορείς που προσφέρουν την μαστογραφία δωρεάν, ειδικά αυτές τις μέρες. Ειδικά αυτό το μήνα. Και τον χρόνο θα τον φτιάξεις. Μπορεί να μην τον έχεις αλλά θα τον φτιάξεις. Θα το συνδυάσεις με άλλα χίλια πράγματα και θα τον φτιάξεις. Γιατί; Γιατί έτσι. Γιατί μετά, τίποτα δεν είναι ίδιο. Γιατί δεν είναι ίδιος ο τρόπος που κοιτάς εσύ τον εαυτό σου. Γιατί ο χρόνος παγώνει. Γιατί ο φόβος ριζώνει. Γιατί ανακαλύπτεις μέσα σου μια δύναμη που δεν ήξερες πως την είχες. Αλλά είναι μια δύναμη που σε αδειάζει. Σε εξαντλεί. Τον λένε καρκίνο του μαστού. Και ο μεγαλύτερός σου σύμμαχος, είναι ο χρόνος που θα κερδίσεις, ανακαλύπτοντάς τον στην αρχή του. Τον λένε καρκίνο του μαστού και δεν θα σε νικήσει αν δεν του παραδόσεις εσύ τα όπλα σου. Και το μεγαλύτερό σου όπλο, είναι η πρόληψη. Ακόμη να κλείσεις ραντεβού;

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.