Άνθρωποι είμαστε, υποκύπτουμε

Μου πήρε αρκετό καιρό είναι η αλήθεια να μπω στο πρόγραμμα διατροφής που είχα επιλέξει να κάνω εδώ και πάνω από ένα χρόνο. Λίγο οι γιορτές, λίγο κάτι γενέθλια, λίγο κάτι φιλικές μαζώξεις σε σπίτια, που αλλοίμονο αν δεν συνοδεύονται από φαγητό και αλκοόλ, λίγο κάτι έξοδοι για τσίπουρο, το θέμα «δίαιτα» είχε παγώσει για αρκετό καιρό. Το ίδιο είχε συμβεί και με την πρωινή μου ρουτίνα, που με ήθελε πρωί – πρωί να σηκώνομαι και να κάνω μια ωριαία βόλτα περπατώντας στον όμορφο Βόλο μας. Η αλήθεια είναι ότι μετά από κόπο μπήκα και πάλι σε ρυθμό. Μόνο που ακόμη ψάχνω να βρω εκείνο τον τρόπο που θα κάνει το στομάχι μου να γουργουρίζει τα βράδια.

Πεινάω, ψέματα να πω; Είναι κάτι βράδια ειδικά, αγαπημένε μου, που η κοιλιά μου ακούγεται σαν ξεκούρδιστο μουσικό όργανο. Αν είχα εκείνη την ώρα μπροστά μου μια σοκολάτα ή οτιδήποτε το ανθυγιεινό θα το έτρωγα. Και πραγματικά αισθάνθηκα τόσο οικεία με το κοριτσάκι που είδα στο σούπερ μάρκετ να παρακαλάει την μαμά του να του πάρει μπισκότα. Θα μου πεις παιδί είναι, τι να ζητήσει; Κι όμως, ξέρω παιδιά που αντί για σοκολάτες τρώνε μπρόκολο, που αντί για γαριδάκια τρώνε φακές, που αντί για καραμέλες τρώνε ταχίνι. Ναι, υπάρχουν και τέτοιες διατροφικές συνήθειες, που τις μαθαίνουν από τους γονείς τους. Ξέρω ότι τα περισσότερα παιδιά δεν μεγαλώνουν έτσι. Όπως μεγαλώσαμε κι εμείς. Δεν μας έλειψαν τα γλυκά, δεν τρώγαμε πολλά φρούτα, το κρέας έδινε και έπαιρνε, τα όσπρια τα τρώγαμε μεν, αλλά όχι σε τόσο συχνή συχνότητα. Το ευχάριστο είναι ότι βλέπω μια αλλαγή στον τρόπο που πλέον τα παιδιά μαθαίνουν να τρώνε.

Σαφώς και θα υποκύψεις σε ένα χάμπουργκερ, ένα πεινερλί, ένα παγωτό. Όμως στο σπίτι τα παιδιά έχουν συνηθίσει να τρώνε αρκετά υγιεινά. Μου αρέσει που βλέπω παιδιά να ξέρουν τι είναι καλό να τρώνε και τι όχι, ποια τρόφιμα κάνουν καλό στον οργανισμό και ποια όχι, τα βλέπεις να γυμνάζονται και όπως να το πεις, είναι μια πρόοδος που μόνο καλό κάνει. Χαίρομαι επίσης που γονείς αναλαμβάνουν δράσεις και διοργανώνουν στα σχολεία εκδηλώσεις που αφορούν πάνω σε θέματα υγιεινής διατροφής. Ελπίζω να συνεχίσουν να είναι ευαισθητοποιημένοι, να διδάσκουν στα παιδιά από νωρίς πόσο ωφέλιμο είναι για την υγεία να τρέφεται σωστά κανείς, έτσι ώστε να αποφύγουν στην πορεία να υποβάλουν τον εαυτό τους σε δίαιτες και να έχουν βραδινές λιγούρες, σκεφτόμενοι σουβλάκια και πίτσες, όταν σύμφωνα με το διαιτολόγιο θα πρέπει να φάνει κουνουπίδι και στήθος κοτόπουλο. Το νου σας λοιπόν, αν και από ότι βλέπω, καλά τα πάτε. Εμείς, ας προσέχαμε…

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.