Ας αλληλοβοηθηθούμε

Τις προάλλες είχαμε μια συζήτηση με φίλους, για το ρόλο που παίζει από την πλευρά του ο άνδρας και η γυναίκα. Δεν είναι λίγα τα ζευγάρια, τα οποία έρχονται σε αντιπαράθεση για το θέμα αυτό. Η αλήθεια είναι, αγαπημένε μου αναγνώστη, πως έχει κυλήσει πολύ νερό στο αυλάκι από τα χρόνια εκείνα που ο άντρας θεωρούνταν ο στυλοβάτης του σπιτιού και η γυναίκα ήταν μια απλή νοικοκυρά, που η θέση της ήταν στην κουζίνα, να μαγειρεύει και να μεγαλώνει τα παιδιά της. Τότε που ο άντρας έφευγε από τα αξημέρωτα για να πάει να βγάλει το μεροκάματο, η γυναίκα επίσης για να μαγειρέψει, να κάνει όλες τις δουλειές του σπιτιού, να ασχοληθεί με τα παιδιά της, καθότι δεν της επιτρεπόταν να βγει να δουλέψει. Σε πολλές οικογένειες μπορεί αυτό μέχρι και σήμερα να εξακολουθεί να ισχύει. Αυτό ωστόσο, θέλω να πιστεύω, ισχύει για ένα μικρό ποσοστό, που εξακολουθεί να βαδίζει σύμφωνα με στερεότυπα και αναχρονιστικές αντιλήψεις.

Στην συζήτηση λοιπόν που είχαμε με την παρέα μου, κάναμε μια μικρή αναδρομή από το παρελθόν μέχρι και σήμερα, που φτάσαμε ο άντρας να μην έχει μόνο να πάει να δουλέψει για να φέρει χρήματα στο σπίτι, αλλά βοηθάει και στο σπίτι. Κι αυτό μπορείς να το πεις και εξέλιξη. Χαίρομαι που ακούω γυναίκες, εργαζόμενες, να λένε ότι έχουν την βοήθεια των αντρών τους στο σπίτι. Που δεν θα ντραπούν να πλύνουν τα πιάτα ή να σφουγγαρίσουν. Και αν θες την γνώμη μου, αυτό είναι και το δίκαιο. Γιατί ζει και ο ίδιος σε αυτό το σπίτι και προφανώς έχει μερίδιο ευθύνης, αλλά και υποχρεώσεις μέσα σε αυτό. Κοινή λογική χρειάζεται για να αντιληφθεί κάποιος ότι οι υποχρεώσεις και τα βάρη πρέπει να μοιράζονται κι όχι να τα αναλαμβάνει μονάχα ένας. Σε μια καθημερινότητα τρέλας, την οποία όλοι μας βιώνουμε, νομίζω ότι το να αλληλοβοηθιόμαστε δεν είναι κάτι που απλώς θα πρέπει να μένει στα λόγια, αλλά θα πρέπει να γίνει πράξη.

Έτσι και παράπονα δεν θα υπάρχουν, οι δουλειές και οι υποχρεώσεις θα έρχονται πιο γρήγορα εις πέρας, κάτι που σημαίνει ότι θα υπάρχει και περισσότερος χρόνος για να περάσει η οικογένεια μαζί. Δεν είναι θέμα ισότητας μεταξύ φύλων, όχι. Πρέπει όμως να γίνει κατανοητό ότι μέσα σε μια οικογένεια ο καθένας έχει το ρόλο του, ωστόσο καμία δουλειά δεν θα πρέπει να την θεωρούμε ως «αντρική» ή «γυναικεία», αλλά όλοι, από κοινού, να συμβάλουν για το κοινό καλό. Ίσως κι αυτό βοηθήσει στο να γίνει πιο εύκολη η συμβίωση. Λέω εγώ τώρα…

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.