Χειμερινή βουτιά; Γιατί όχι;

Ένας φίλος μου στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, επιχειρηματίας στο Πήλιο, εξακολουθεί να με εκπλήσσει μέρα παρά μέρα. Τι κάνει; Ανεβάζει φωτογραφίες, απολαμβάνοντας τα μπάνια του στα παγωμένα νερά του Αιγαίου. Έτσι έχει συνηθίσει ο άνθρωπο. Έχει αντιστρέψει τους όρους. Τα καλοκαίρια έχει φουλ δουλειά και δεν μπορεί να πάρει ανάσα, το χειμώνα που η δουλειά λιγοστεύει παίρνει σβάρνα τις θάλασσες και απολαμβάνει τη ξεγνοιασιά των διακοπών του. Και δεν είναι ο μοναδικός γνωστός μου που συνεχίζει ακόμη να κάνει μπάνια. Συζητούσα με έναν συνάδελφο μου, ο οποίος τα τελευταία χρόνια κάνει μπάνια χειμώνα- καλοκαίρι. Ζει και κοντά στη θάλασσα κι αυτό τον βοηθά. Μου ανέφερε ότι λόγω των χειμερινών του μπάνιων, έχει να αρρωστήσει χρόνια τώρα, έχει δει αλλαγή στο σώμα του, τα οφέλη είναι πολλά.

Δεν το αμφισβητώ, αλλά πώς να μπεις βρε αδελφέ μέσα στο νερό όταν έξω η θερμοκρασία είναι στο μείον; Μια συνήθεια είναι, μου αποκρίθηκε ο συνάδελφος και η αλήθεια είναι, αγαπημένε μου αναγνώστη, πως δεν ήταν λίγες οι φορές που μόλις τελείωναν οι καλοκαιρινές διακοπές έλεγα πως θα συνεχίσω να κολυμπάω, με το πιο πολύ διάστημα να φτάνει μέχρι τον Οκτώβριο. Έφτανε ένα κρύωμα να με αποθαρρύνει, αν και μεταξύ μας, εκείνα τα μπάνια, όπου η παραλία είναι άδεια και το νερό τόσο δροσερό ώστε να αναζωογονεί το μυαλό, ήταν υπέροχα. Δεν είναι τυχαίο φαντάζομαι ότι οι παλαιότεροι πρότειναν ως άλλο φάρμακο την κολύμβηση τον χειμώνα. Έβρισκαν ότι το θαλασσινό αλάτι σε συνδυασμό με το νερό που ήταν κρύο τόνωνε το ανοσοποιητικό τους σύστημα κι αύξανε τις αντοχές. Έλεγαν επίσης ότι από τη στιγμή που άρχισαν να κολυμπούν το χειμώνα, σπάνια αρρώσταιναν, χώρια που βελτίωναν και την φυσική τους κατάσταση. Εκτός όλων αυτών των ευεργετημάτων, θαρρώ πως η θάλασσα έχει και την μαγική ικανότητα να μας κάνει να χαλαρώνουμε, να διώχνουμε το άγχος από πάνω μας, να καθαρίζει το μυαλό μας από τις σκοτούρες. Εντάξει, μην αρχίσεις να ψάχνεις το μαγιό σου τώρα, σπεύδοντας να βρεις την πιο κοντινή παραλία για να βουτήξεις.

Ρώτα τον γιατρό σου πρώτα. Εγώ, αν και πολλές φορές κάνοντας βόλτα κοντά σε θάλασσα, λαχταρώ τα νερά της, αναπολώντας στιγμές του καλοκαιριού, ωστόσο διστάζω να πάρω τη μεγάλη απόφαση, αν και είμαι σίγουρη ότι μόνο οφέλη θα έχει για τον οργανισμό μου, αν προσπαθήσω να ακολουθήσω έναν τέτοιο τρόπο ζωής. Θα μου πεις ότι πολλά αθλήματα μπορούν να προσφέρουν ανάλογα οφέλη. Όρεξη να έχεις και χρόνο να προσφέρεις στον εαυτό σου. Μέχρι να βρω και τα δυο, θα συνεχίζω να θαυμάζω τους φίλους μου που ανεβάζουν φωτογραφίες. Ποιος ξέρει; Ίσως κάποια στιγμή με πείσουν να τους ακολουθήσω.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.