Δεν κρίνουμε, βοηθάμε

Είχα καιρό να δω παιδιά που σε σταματούν στο δρόμο για να σου ζητήσουν λίγα ευρώ, υποτίθεται για να πάρουν κάτι να φάνε. Όλοι γνωρίζουμε, ότι όταν βρεθεί ένα τέτοιο παιδί στο δρόμο σου, ο λόγος που σου ζητάει χρήματα δεν είναι ούτε για να πάρει εισιτήριο για το λεωφορείο, ούτε να αγοράσει ψωμί από το φούρνο. Να συμπληρώσει για να πάρει τη δόση του θέλει. Δυο φορές μέσα σε μια εβδομάδα έτυχε στο δρόμο να βρεθώ με δυο παιδιά. Ο ένας μου ζήτησε πενήντα λεπτά. Νομίζω ότι ούτε καν πρέπει να με κοίταξε στα μάτια. Ο δεύτερος πεινούσε, ήθελε ένα ευρώ για να φάει κάτι. Και οι δυο ήταν σε άθλια κατάσταση. Παραπατούσαν, δεν μπορούσαν να συγκεντρωθούν για να μιλήσουν σωστά, οι παρενέργειες από τις ουσίες ήταν εμφανείς. Έχω προβληματιστεί για το αν θα πρέπει να δίνουμε ότι μας ζητάνε.

Τους βοηθάμε πραγματικά ή όχι; Κι ενώ είχα πει στον εαυτό μου ότι δεν θέλω να γίνω συνεργός σε μια δόση που μόνο ζωή δεν προσφέρει, αλλά σε οδηγεί μαθηματικά προς το θάνατο, δεν μπόρεσα να πω όχι. Το μετάνιωσα το επόμενο λεπτό, όταν έκανα εικόνα την συνέχεια του έργου. Όπως το να πηγαίνει στο βαποράκι για να αγοράζει τη δόση του, να πηγαίνει σε μια γωνιά και να βάζει την σύριγγα στο χέρι του ή να τον συναντώ ώρες μετά, σε κατάσταση νιρβάνας σε κάποιο σκαλοπάτι πολυκατοικίας, αναίσθητο. Δεν νιώθω λύπηση γι αυτά τα άτομα, να μόνο που θα ήθελα να μπορούσα να τους βοηθήσω. Δεν ξέρω με ποιον τρόπο μπορείς να πείσεις έναν άνθρωπο ότι τα ναρκωτικά σκοτώνουν. Νομίζω ότι και οι ίδιοι το γνωρίζουν κατά βάθος, άσχετα αν επιλέγουν να συνεχίζουν να είναι υπό την επήρεια τους.

Κι αν κάτι πιστεύω, είναι ότι αυτοί οι άνθρωποι δεν θα πρέπει να τύχουν της κριτικής μας, που ουσιαστικά δεν τους βοηθά σε τίποτα, αλλά της προσπάθειας της δικής μας να βοηθήσουμε έτσι ώστε να γίνουν πάλι κομμάτι της κοινωνίας. Δεν είναι άρρωστοι, ούτε αλήτες, ούτε περιθωριακοί, όπως κάποιοι σπεύδουν να τους χαρακτηρίσουν. Δικά μας παιδιά είναι κι αυτά. Σε οικογένειες μεγάλωσαν και δεν είναι δική μας δουλειά για να κρίνουμε γιατί επέλεξαν ως λύση στο πρόβλημα τους τα ναρκωτικά. Κι αν δεν μπορούμε τους ίδιους να βοηθήσουμε, προληπτικά ας διδάξουμε στα νέα παιδιά τους κινδύνους απ’ όλη αυτή την ιστορία, ας τους ενημερώσουν οι ειδικοί για το τι σημαίνει η χρήση ναρκωτικών ουσιών, μα πάνω απ’ όλα ας τους πούμε ότι όσοι εκεί έξω για κάποιο λόγο είναι χρήστες δεν πάει να πει ότι είναι εγκληματίες και μιάσματα, αλλά πλάσματα που χρειάζονται μια αγκαλιά για να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα τους.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.