Δεν θέλει κόπο, αλλά τρόπο

Όταν ακούς τη λέξη «όρια», αγαπημένε μου αναγνώστη, αλήθεια τι σκέφτεσαι; Εμένα στο μυαλό μου έρχεται κάτι δυσάρεστο, όπως είναι για παράδειγμα το όριο που πρέπει να θέτω στον εαυτό μου για να μην τρώω πολλά γλυκά. Κάτι ανάλογο ίσως σου συμβαίνει κι εσένα. Ωστόσο, αν το καλοσκεφτείς, τα πράγματα δεν είναι ακριβώς έτσι. Όρια πρέπει να υπάρχουν σε όλα τα πράγματα. Θα σου φέρω ένα απλό παράδειγμα. Φαντάζεσαι να μην υπήρχε όριο ταχύτητας; Πως θα κυκλοφορούσαμε στον δρόμο; Ο κάθε ένας θα έκανε ότι του κατέβαινε στο κεφάλι, θα έτρεχε με όση ταχύτητα ήθελε. Θα μου πεις ότι και τώρα δεν συμβαίνει κάτι διαφορετικό, με τη διαφορά ότι σε περίπτωση ενός τροχαίου, κάποιος μπορεί να κατηγορηθεί πως έχει την ευθύνη. Πως παραβίασε το νόμο.

Θέλεις κι άλλο παράδειγμα; Αν και είμαι εναντίον όταν γίνεται σε υπερβολικό βαθμό, δεν μπορώ να φανταστώ έναν γονιό να μην βάζει όρια στο παιδί του. Δεν μπορεί να αποφύγει να του πει να μην το κάνει αυτό γιατί θα πάθει κάτι άλλο, αφού θέλει να το προστατέψει, να το γλιτώσει από ένα πιθανό ατύχημα. Το κυριότερο; Ότι θα μεγαλώσει έτσι, ώστε στο μέλλον να ξέρει τι είναι κακό για εκείνον και να προφυλάσσεται, γνωρίζοντας ποια ακριβώς είναι τα όρια, μέχρι που τον «παίρνει». Δεν λέω, καλός κι άγιος ο αυθορμητισμός, αλλά και τα όρια είναι που και που απαραίτητα. Θέτοντας όρια στο πόσες ώρες θα καθίσεις στο γραφείο να δουλέψεις, γλιτώνεις τον εαυτό σου από μια πιθανή υπερκόπωση. Θέτοντας όρια στις σχέσεις σου, δηλώνεις στους γύρω σου πως απαιτείς τον σεβασμό τους. Θέτοντας όρια στο κοινωνικό σου περιβάλλον, υπενθυμίζεις ότι επιτρέπεται να ασχοληθούν με δικές σου υποθέσεις μόνο και αν εσύ τους το επιτρέψεις.

Θέτοντας όρια ακόμη κι απέναντι στον εαυτό σου, τον προφυλάσσεις και του δίνεις το δικαίωμα να ζει χαρούμενος. Γι αυτό, όταν ακούμε για «όρια» ας μην δυσανασχετούμε. Ίσα – ίσα που αν τα υιοθετήσουμε θα δούμε πως μόνο βοήθεια μπορούν να μας προσφέρουν, αντίθετα απ’ ότι πιστεύουμε σήμερα, δηλαδή να μας περιορίσουν. Ξέρω πως είναι δύσκολο, σε μια καθημερινότητα που μόνο να ζητάει ξέρει από σένα, να καταφέρεις να κρατήσεις μια ισορροπία. Πρέπει να κάνουμε όμως μια προσπάθεια, να μάθουμε να χρησιμοποιούμε τα όρια, γιατί μόνο έτσι κι εμείς θα προστατευτούμε, αλλά θα βοηθήσουμε και στην ασφάλεια των υπολοίπων γύρω μας. Δεν θέλει ιδιαίτερο κόπο, αλλά τρόπο, που λένε. Γιατί μπορεί να σου ακούγεται παράξενο, αλλά αν το καλοσκεφτείς τα όρια προσφέρουν και μια είδους απελευθέρωση. Μας επιτρέπουν να δούμε μέχρι που μπορεί να φτάσουμε. Αρκεί να τους φερθούμε έτσι όπως πρέπει, κι εκείνα σίγουρα θα το ανταποδώσουν.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.