Εκεί τι θα έκανες;

Τις προάλλες, συζητούσαμε με την παρέα μου, αγαπημένε μου αναγνώστη, για το τι θα κάναμε, αν βλέπαμε πως ένας από τους φίλους μας έπεφτε θύμα σε μια σχέση του. Όταν αντιλαμβάνεσαι ότι κάτι δεν πάει καλά, όταν βλέπεις κάτι που εκείνος αδυνατεί να δει εκείνη τη δεδομένη στιγμή, το συζητάς μαζί του; Το κουβεντιάζεις ή απλά κλείνεις το στόμα σου, γιατί θεωρείς ότι θα βρεθείς μπλεγμένος; Τον αφήνεις να ζει στον δικό του μικρόκοσμο ή τον ταρακουνάς; Ανοίγεις το στόμα σου ή δεν μπλέκεσαι σε ξένα χωράφια; Η αλήθεια είναι ότι όλοι μας πάνω στην συζήτηση προβληματιστήκαμε.

Γιατί η θέση αυτού που πρέπει να μιλήσει μόνο εύκολη δεν είναι. Πρέπει να ζυγίσει τα πράγματα, να φιλτράρει πως και τι θα πει για να μην φανεί ότι μπλέκεται στα πόδια του φίλου του. Φέραμε ως παράδειγμα, για να σου δώσω να καταλάβεις, τι θα κάναμε αν βλέπαμε τον αγαπημένο/η φίλο μας με κάποιον τρίτο, που προφανώς δεν θα ήταν σε φιλικό επίπεδο. Τι κάνεις; Το λες; Κι αν ναι, πως; Αν όχι, δεν σκέφτεσαι πως θα αφήσεις έναν άνθρωπο που αγαπάς και εκείνος σε εμπιστεύεται στα μαύρα μεσάνυχτα; Δύσκολη απόφαση, ομολογουμένως. Ακόμη πιο δύσκολο όμως να βλέπουμε τον αδελφό, τον συγγενή, τον φίλο να μην έχει ιδέα για το τι πραγματικά συμβαίνει. Στην παρέα, καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι λίγοι είναι εκείνοι που θα έρθουν να σου πουν στα ίσια κάτι που γνωρίζουν και σε αφορά. Αν με ρωτάς, θα ήθελα από έναν φίλο μου να έρθει και να μου πει την αλήθεια. Θα ήθελα να γνωρίζω. Και αυτό θα έκανα κι εγώ για τους γύρω μου. Θα μιλούσα ανοιχτά. Κι ας παρεξηγιόμουν. Κι ας γινόμουν κακιά. Κι ας θύμωνε ο άλλος μαζί μου.

Πιστεύω ότι κάποια στιγμή, όταν καταλαγιάσει ο πόνος και η στεναχώρια και δει και ο ίδιος την αλήθεια, τότε ίσως να ευγνωμονεί που βρέθηκε κάποιος να του ανοίξει τα μάτια. Κι αν πάλι γίνεις ο κακός της ιστορίας, δεν πειράζει. Αν έχεις ήσυχη τη συνείδηση σου, τότε ακόμη κι ευθύνες να σου προσάψουν, ακόμη και λόγια να ακούσεις, ακόμη κι αν οι ίδιοι που θα στα πουν γνωρίζουν ότι στην ουσία δεν φταις εσύ κάπου, δεν ενοχλείσαι. Η αλήθεια πονά, το μόνο σίγουρα. Η αλήθεια όμως ποτέ δεν βλάπτει έναν σκοπό που είναι δίκαιος. Ζύγισε τα πράγματα και πράξε αναλόγως λοιπόν, αγαπημένε μου. Και μη φοβάσαι. Είναι πάντα τα ψεύτικα που σε κάνουν να υποφέρεις: οι ψεύτικοι φόβοι και επιθυμίες, οι ψεύτικες αξίες και ιδέες, οι ψεύτικες ανθρώπινες σχέσεις. Παράτα τα ψεύτικα και θα απελευθερωθείς από τον πόνο. Η αλήθεια φέρνει την ευτυχία, η αλήθεια απελευθερώνει.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.