Η ζωή δεν τελειώνει με τις πανελλαδικές

Αγωνία τέλος για τους υποψήφιους των πανελλαδικών εξετάσεων. Αγωνία τέλος και για τους γονείς τους, που είμαι σίγουρη ότι μπορεί να αγωνιούσαν περισσότερο για το που θα περάσουν τα παιδιά τους. Τα αποτελέσματα των βάσεων έγιναν γνωστά και ο καθένας από τους μαθητές γνωρίζει πλέον σε ποια σχολή περνάει. Από νωρίς χθες το πρωί στην εφημερίδα επικρατούσε ένας μικρός πανικός. Τηλέφωνα, επικοινωνία με πρωτεύσαντες και όχι μόνο μαθητές που μπήκαν στις σχολές που είχαν επιλέξει και έβαλα τον εαυτό μου για λίγο στη θέση αυτών των παιδιών. Που οι κόποι τους ανταμείφθηκαν, που το ατελείωτο διάβασμα τους δεν πήγε χαμένο, που το όνειρο τους να μπουν σε συγκεκριμένη σχολή γίνεται πραγματικότητα κι όπως κι αν το δεις, αγαπημένε μου αναγνώστη, δεν νομίζω να υπάρχει καλύτερη επιβράβευση από αυτό, αλλά και μεγαλύτερη επίτευξη στόχου, αφού στο μέλλον θα ακολουθήσουν ένα επάγγελμα που πραγματικά αγαπούν. Πήγα λίγο πίσω, στα σχολικά μου χρόνια.

Στα όνειρα που κάναμε εμείς τότε. Τις διαδικασίες που πέρασε κάθε παιδί από εμάς για να καταφέρει να φτάσει στο στόχο του. Όλα αυτά βέβαια τώρα φαντάζουν τόσο μακρινά. Αν δούμε τι έχουμε καταφέρει μέχρι σήμερα, σίγουρα αντιλαμβανόμαστε ότι είχαμε δώσει στις πανελλαδικές μια αξία μεγαλύτερη από αυτή που έπρεπε. Τώρα πλέον ξέρουμε ότι αυτή η εξεταστική περίοδος, δεν είναι τα πάντα στη ζωή. Δεν καθορίζει το ποιοι είμαστε ή τι θα γίνουμε, πόσο μάλλον το τι αξίζουμε. Το να αποτύχει κάποιος στις πανελλαδικές, δεν σημαίνει ότι αποτυγχάνει ως άνθρωπος ή ότι δεν έχει ικανότητες. Κι αυτό θα πρέπει να γίνει κατανοητό σε κάθε παιδί που θα μπει στη διαδικασία να εξεταστεί.

Χιλιάδες παιδιά κάθε χρόνο θα καλούνται να περάσουν από τη δοκιμασία αυτή και να αντιμετωπίσουν τα ίδια άγχη και τους φόβους που όλοι μας έχουμε περάσει. Κι άντε αυτό πες είναι αναπόφευκτο. Τουλάχιστον, αγαπημένε μου, εκείνο που θα πρέπει να κατανοήσουν αυτά τα παιδιά, είναι να μην χάσουν τον εξ αρχής στόχο τους, που δεν είναι άλλος από το να μπουν στη σχολή που θέλουν, κι όχι να χάσουν τον ίδιο τους τον εαυτό, αποστηθίζοντας μεταφράσεις αρχαίων κειμένων ή μαθηματικών ασκήσεων. Μπορεί κάποιοι να διαφωνούν μαζί μου, να προσπαθούν να πείσουν τα παιδιά τους ότι η μόνη λύση για να πετύχουν στη ζωή τους είναι να περάσουν τη σκόπελο των πανελλαδικών. Εγώ πάντα θα επιμένω, ότι η οποιαδήποτε προσπάθεια γίνεται, θα πρέπει να καταβάλλεται μόνο για εμάς, γιατί εμείς το θέλουμε, εμείς το ονειρευόμαστε και επιθυμούμε. Η ζωή δεν ξεκινάει, ούτε τελειώνει με τις πανελλαδικές.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.