Μάθε και να σιωπάς

Μεγάλη συζήτηση γίνεται για το λόγο και την ελευθερία του. Και πραγματικά αν κάτι ακόμη δεν μας το έχουν στερήσει, αν και σίγουρα το έχουν επιχειρήσει, είναι να μας στερήσουν από το πολύτιμο αγαθό. Η αλήθεια είναι ότι κάποιοι, το έχουν στερηθεί εδώ και καιρό.

Ή για να είμαι ακριβής, κάποιοι τους αφαίρεσαν το δικαίωμα να μιλάνε, έχοντας γίνει υποχείρια στα χέρια τρίτων. Πόσο λυπηρό να βλέπεις ανθρώπους στην πόλη να είναι με δεμένα τα χέρια και να μην μπορούν να εκφραστούν, από φόβο, από οικονομικά συμφέροντα, από αδυναμία χαρακτήρα.

Άνθρωποι που φοβούνται να εκφραστούν, να εκφέρουν άποψη, να κρίνουν και δέχονται αμάσητα ότι τους δώσει ο άλλος στο πιάτο. Σκεφτόμουν, διαβάζοντας μια σχετική ανάρτηση συμπολίτη στο διαδίκτυο, πως ο καθένας μας οφείλει στον εαυτό του να εκφραστεί, αλλά και να παραμείνει σιωπηλός, όταν παραστεί ανάγκη. Να έχει πρωτίστως σκεφτεί πριν ανοίξεις το στόμα σου να μιλήσει και να έχεις τα ανάλογα επιχειρήματα για να υποστηρίξει τη γνώμη σου. Γι αυτό μην εκπλήσσεσαι όταν ακούς ότι δεν μπορείς να έχεις γνώμη παντός επιστητού.

Είναι ανθρωπίνως αδύνατο, πώς να το κάνουμε; Όσο μορφωμένος κι αν είναι κάποιος, σε όσα πανεπιστήμια και αν έχει πάει, όσα βιβλία και αν έχει διαβάσει, όση τηλεόραση και αν παρακολουθεί, είναι σίγουρο ότι δεν μπορεί να γνωρίζει τα πάντα. Τι θέλουν λοιπόν και μιλάνε όλοι όταν δεν γνωρίζουν κάτι, ενώ θα έπρεπε να παραμείνουν σιωπηλοί, δεν μπορώ να το καταλάβω. Το καλό θα ήταν να ενημερωθείς πρώτα, να κατασταλάξεις σε μια άποψη και μετά να μιλήσεις για το γεγονός.

Το να βγαίνεις και να πετάς αρλούμπες, ποιον βοηθάει; Πολλοί άνθρωποι έχουν παρεξηγήσει τη σιωπή κάποιων. Δεν έχουν σκεφτεί όμως ότι για να το κάνουν κάποιο λόγο θα έχουν, ή πολύ απλά δεν θέλουν να το παίξουν εξυπνάκηδες, όπως πολλοί εδώ τριγύρω.

Αν με ρωτάς, αγαπημένε μου, προτιμώ να είμαι σε μια παρέα και κάποιος να μην εκφραστεί, παρά να ακούω ανθρώπους να πετάνε του κόσμου τις βλακείες, επειδή σώνει και ντε πρέπει κάτι να πουν. Το να ξέρεις πότε πρέπει να μιλάς, είναι μεγάλο προτέρημα, όσο μεγάλο είναι και το να ξέρεις πότε θα πρέπει να μείνεις σιωπηλός. Και στην τελική, αν πρέπει κάποιοι να χρησιμοποιούν το στόμα τους σώνει και ντε, ας τους προτρέψουμε να κάνουν πράξη τη ρήση «καλύτερα να μασάς, παρά να μιλάς» μπας και ησυχάσουν και τα δικά μας αυτιά από τις ανοησίες που κάθε λίγο και λιγάκι πετάνε.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.