Μια φορά βλάκας, για πάντα βλάκας

Άντε χάσου ρε βλάκα, ακούω να λέει κάποιος στην Ιάσονος. Προφανώς ο ένας οδηγός σε κάποιον άλλον. Αλήθεια, τι σημαίνει βλάκας ακριβώς; Το ψάχνω στο λεξικό. Βλάκας ίσον το άτομο που χαρακτηρίζεται από χαμηλό διανοητικό επίπεδο, ηλίθιος, κρετίνος. Μωρέ μπράβο. Και εμείς τη λέξη την έχουμε για ψωμοτύρι. Άντε χάσου ρε βλάκα, τι λες μωρέ βλάκα, καλά, είσαι βλάκας; Είναι ορισμένες από τις εκφράσεις που λέμε ίσως και σε καθημερινή βάση. Θα μου πεις, για μερικούς το τραβάει ο οργανισμός τους.

Και αναφέρομαι σε εκείνους που συνειδητά επιλέγουν να σπιλώνουν, να κοροϊδεύουν, να πληγώνουν, να εκμεταλλεύονται. Μιλάω για ανθρώπους που δεν έχουν άλλη έννοια από το πώς θα χλευάσουν, ανθρώπους και καταστάσεις. Αυτή η κατηγορία ανθρώπων, δεν το συζητώ, πρέπει να την αποφεύγει κανείς. Θα μου πεις τώρα, και με το δίκιο σου, αγαπημένε μου αναγνώστη, μήπως είναι ένας ή μήπως είναι δυο; Είναι περισσότεροι, το ξέρω.

Πως το λέει το γνωμικό; Α, ναι. Ένας σκοτώνεις, δέκα φυτρώνουν. Ε, κάπως έτσι είναι και οι συγκεκριμένοι. Ανεξάντλητοι στο χώρο και στο χρόνο, που αναπαράγονται με τόσο γρήγορο ρυθμό που δεν τους προλαβαίνεις. Ο βλάκας που λες δεν γεννιέται. Διαμορφώνεται όμως και αυτό ίσως να είναι και το χειρότερο. Μέσα από καταστάσεις και βιώματα, έρχεται μια μέρα και σου παρουσιάζει μια συμπεριφορά που υιοθετείτε και αντιγράφεται πολλές φορές από τους γύρω του,και έτσι έχουμε την εξάπλωση τους. Τέτοιους ανθρώπους μπορείς να τους συναντήσεις παντού. Στη δουλειά θα είναι εκείνος που θα υποβαθμίσει το δικό σου έργο. Στα ψώνια θα είναι εκείνος που θα μιλήσει αγενέστατα στον πωλητή. Στην τράπεζα θα πεταχτεί και θα προφασιστεί χίλιους δύο λόγους για να σου «κλέψει» τη σειρά. Και άντε πες αυτούς κάπως τους φέρνεις βόλτα.

Με εκείνους που σώνει και ντε θέλουν να σκορπίζουν την κακία γύρω τους, να απογοητεύουν, να οργίζουν κόσμο; Αυτοί οι άνθρωποι είναι οι χειρότεροι που μπορούν να βρεθούν στο διάβα σου. Γιατί αντί για ψυχή έχουν ένα κουβά γεμάτο από κακία, που σκοπός τους είναι κάθε μέρα να τον αδειάζουν σε κάποιο συνάνθρωπο τους, μπας και καταφέρουν κάποια στιγμή να μπορέσουν να απαλλαγούν μια και καλή από αυτόν. Μόνο που δυστυχώς δεν γνωρίζουν, πως μια φορά βλάκας, για πάντα βλάκας. Δεν αλλάζει αυτό. Λάβε το ως δεδομένο, τόσο σίγουρο όσο ότι ο ήλιος θα ανατείλει και πάλι αύριο. Το θέμα είναι να τον καταλάβεις όσο πιο γρήγορα μπορείς και να του κόψεις όσο μπορέσεις τα όποια του φτερά. Ίσως έτσι γλιτώσεις και το επόμενο υποψήφιο θύμα του από μια εξίσου άθλια συμπεριφορά του.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.