Παντού θα βρεις καλούς και κακούς

Δεν νομίζω πως κανείς από εμάς, αγαπημένε μου αναγνώστη, μπορεί να αγαπήσει περισσότερο άλλο τόπο, εκτός από αυτόν που γεννήθηκε, μεγάλωσε και ζει. Υπάρχουν συμπολίτες που αυτή τους τη λατρεία προς την πόλη τους την φτάνουν στην υπερβολή. Δεν λέω. Κι εγώ περήφανη είμαι που γεννήθηκα στο Βόλο, προτιμώ τα δικά μας προϊόντα, στηρίζω τις δικές μας επιχειρήσεις, αυτό όμως δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση ότι θα υποτιμήσω ανθρώπους που κατάγονται από κάπου αλλού. Αφορμή για τις σκέψεις μου αυτές στάθηκε μια κουβέντα που άκουσα και με παραξένεψε να σου πω την αλήθεια, γιατί πίστευα ότι όλες αυτές οι κουβέντες και οι νοοτροπίες ανήκουν στο παρελθόν.

Άκουσα κάποιον λοιπόν να υποστηρίζει με ζήλο τον τόπο του και να μιλά απαξιωτικά για την πόλη του συνομιλητή του, λες και αν δεν έχουμε με κάποιον κοινή καταγωγή, αυτομάτως μας βάζει στη διαδικασία του διχασμού. Θυμάμαι, φοιτήτρια ακόμη, τους Αθηναίους τότε να μην μας δέχονται κατευθείαν στην παρέα τους, γιατί μας θεωρούσαν προφανώς «χωριάτες». Από την άλλη, θυμάμαι και τους Κύπριους να μην καταδέχονται να κάνουν παρέα με όλους τους υπόλοιπους, προφανώς γιατί κι εκείνοι θεωρούσαν ότι μας χώριζαν πολλά. Σκέφτομαι λοιπόν, κάτι που προφανώς κάποιοι δεν το κάνουν, πως ακόμη κι αν καταγόμαστε από διαφορετικούς τόπους, μεγαλώσαμε αλλιώς, ακόμη κι αν πιστεύουμε σε άλλη θρησκεία, αυτό δεν σημαίνει ότι μπορούμε να ξεχωρίσουμε ποιος είναι ο καλός και ποιος ο κακός.

Γιατί πολύ απλά, αγαπημένε μου, καλοί και κακοί υπάρχουν παντού. Πάρε μια μία πόλη στο χάρτη, σε οποιαδήποτε χώρα, δεν θα βρεις κάπου να λέει πως επειδή κάποιος κατάγεται από την τάδε περιοχή είναι καλός σε αντίθεση με κάποιον που ανήκει σε κάποια άλλη. Αν με ρωτάς, ειδικά τώρα που πλέον σήμερα είμαστε εδώ κι αύριο, λόγω των συνθηκών, μπορούμε να βρεθούμε σε οποιοδήποτε μέρος του πλανήτη προς αναζήτηση δουλειάς και ενός καλύτερου αύριο, καλό θα ήταν να συνειδητοποιήσουμε ότι δεν μας χωρίζει τίποτα. Όλοι ίδιοι είμαστε, όλοι άνθρωποι, με ανάγκες, όνειρα. Το αν κατάγομαι εγώ από τον Βόλο, εσύ από την Αλβανία, αν εγώ πιστεύω στον Θεό κι εσύ είσαι μουσουλμάνος, είναι απλά κάποιες λεπτομέρειες. Γι αυτό ας μην κρίνουμε τους γύρω μας με βάση την καταγωγή τους.

Καλός και ο τοπικισμός, δεν λέω, αρκεί η όλη λογική να βασίζεται στο ναι μεν αγαπώ τον τόπο μου, αυτό όμως δεν πρόκειται να με εμποδίσει να νιώθω μίσος για όλους τους υπόλοιπους. Είμαστε όλοι ίδιοι κι αυτό που θα πρέπει να προσπαθήσουμε είναι να γίνουμε καλύτεροι άνθρωποι.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.