Στο τέλος αυτό μετράει

Σύμφωνα με κάτι τελευταίες επιστημονικές έρευνες που έχουν γίνει, αγαπημένε μου αναγνώστη, ο εγκέφαλος μας λέει, από τη στιγμή που θα ξυπνήσουμε το πρωί μέχρι την ώρα που θα πέσουμε για ύπνο το βράδυ, ξέρεις πόσες σκέψεις κάνει; Κρατήσου, 60.000. Αδιανόητος μου φάνηκε στην αρχή ο αριθμός, όμως όταν έκατσα και σκέφτηκα πόσα τελείως διαφορετικά πράγματα σκέφτομαι εγώ μέσα στην ημέρα, νομίζω ότι είναι και λίγες. Παράδειγμα. Με το που θα ξυπνήσεις δεν θα σκεφτείς «Αχ, γιατί να μην είναι Κυριακή να μπορούσα να κοιμηθώ λίγο παραπάνω;» ή «Τι φαγητό να φτιάξω πάλι για το μεσημέρι;».

Αυτά είναι τα απλά. Γιατί μετά τον πρώτο καφέ, που αρχίζει το μυαλό και παίρνει στροφές, έρχονται οι πιο δύσκολες σκέψεις. Τι υποχρεώσεις έχεις να φέρεις εις πέρας, πόσα χρήματα πρέπει να δώσεις στους λογαριασμούς, τι εξετάσεις θα πρέπει να κάνεις γιατί τελευταία δεν νιώθεις και πολύ καλά. Σκέψεις για εσένα, την οικογένεια σου, τη δουλειά σου, τους φίλους σου.

Θα μου πεις, όλα αυτά που σκεφτόμαστε τα κάνουμε και πράξη; Προφανώς και όχι, αλλιώς ίσως και να είχαμε καταλήξει ευτυχισμένα πλάσματα κι όχι εγκλωβισμένα που είμαστε σήμερα. Και σκέφτομαι λοιπόν, τι έχει περισσότερο σημασία; Μια σκέψη ή μια πράξη και πως αυτό μας καθορίζει ως άτομα; Η αλήθεια είναι ότι το μυαλό μας καθημερινά κάνει δεκάδες σκέψεις. Άλλες επειδή κάποιος τις προκαλεί, άλλες γιατί πρέπει. Περίπλοκο πράγμα το μυαλό, δε νομίζεις; Για ένα ζήτημα που μπορεί να μας απασχολεί, κάνουμε δεκάδες διαφορετικές εναλλακτικές σκέψεις στο μυαλό μας, άλλες πραγματοποιήσιμες, άλλες εντελώς ουτοπικές. Καμιά φορά σκέφτομαι πως θα ήταν αν θα μπορούσε κάποιος να διαβάσει το μυαλό μας.

Εκεί θα έβλεπε όλα όσα καλά ή κακά σκεφτόμαστε και με βάση αυτά που κατανοούσε θα μας έκρινε και ως ανθρώπους, κι όχι απαραίτητα από τις πράξεις μας. Θα ήταν δίκαιο αυτό νομίζεις; Τι τελικά είναι αυτό που μας χαρακτηρίζει; Κάτι που θα σκεφτούμε ή κάτι που θα κάνουμε; Αν με ρωτάς, νομίζω από τις πράξεις του πρέπει να κρίνεται ο καθένας μας. Το μυαλό δεν το ελέγχεις, δεν το επεξεργάζεσαι, δουλεύει ασταμάτητα και ανεξέλεγκτα. Το μόνο που μένει στο τέλος για όλους μας είναι ο τρόπος που ενεργήσαμε, που φερθήκαμε, που πράξαμε. Το μυαλό μας πάντα θα «τρέχει», θα χανόμαστε στον ατέλειωτο λαβύρινθο του που θα προσπαθεί να μας μπερδέψει. Εμείς όμως οφείλουμε να βρίσκουμε στο τέλος την λύση και τον τρόπο υλοποίηση των όποιων επιλογών μας. Γιατί, όταν φτάσει το βράδυ και το κεφάλι θα ακουμπήσει στο μαξιλάρι, μέσα σου βαθιά θα ξέρεις ότι εκείνο που μετράει δεν είναι το τι ακριβώς σκέφτηκες, αλλά το τι προσπάθησες, το τι έκανες και τι όχι.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.