Τι ευχαρίστηση βρίσκουν;

Κακό πράγμα ο εθισμός. Ας πούμε εγώ είμαι εθισμένη στην ζάχαρη, ασχέτως αν προσπαθώ να το κοντρολάρω. Άλλος είναι εθισμένος στο ποτό, άλλος στα παιχνίδια του υπολογιστή, άλλος στα αναψυκτικά, άλλος στο τσιγάρο. Όλα τα παραπάνω, κι ακόμη άλλες τόσες δεκάδες περιπτώσεις εθισμού, προσφέρουν μεν ευχαρίστηση, ωστόσο στο τέλος αποδεικνύονται καταστροφικές για τη ζωή μας. Το λες και οξύμωρο, έτσι δεν είναι, αγαπημένε μου αναγνώστη; Η αλήθεια είναι ότι ενώ γνωρίζουμε το «παν μέτρον άριστον», ωστόσο στην πράξη κάτι κάνουμε λάθος. Είναι δύσκολο θα μου πεις να θέτεις αυστηρά όρια στον εαυτό σου. Το βλέπω σε μένα. Πόσες και πόσες φορές είπα ότι δεν θα απλώσω χέρι για να αγοράσω κάτι γλυκό, ε, άλλες τόσες το άπλωσα, μετανιώνοντας βέβαια στην πορεία, αλλά ήταν ήδη αργά.

Το σφάλμα το είχα κάνει. Θα μου πεις πάλι, ότι εντάξει, σε αυτή την περίπτωση δεν κάνω κακό σε κάποιον τρίτο. Εγώ τρώω τα γλυκά, σε εμένα κάνω κακό αν υπερκαταναλώνω. Υπάρχουν και περιπτώσεις όμως, το ποτό, τα τσιγάρα, τα ναρκωτικά που επίσης δημιουργούν προβλήματα. Υπάρχει όμως κι άλλη μια εξάρτηση, που τελευταία, ακόμη και σε μια πόλη σαν τον Βόλο, ακούω ότι υπάρχουν πολλές περιπτώσεις. Ποιες; Αυτές του εθισμού στον τζόγο. Δεν εννοώ προφανώς τους παππούδες που θα τους δεις να κάθονται στα καφενεία και να παίζουν γιατί δεν ξέρουν πως αλλιώς να περάσουν την ώρα τους. Μιλάω για περιπτώσεις ανθρώπων που πραγματικά αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα εθισμού.

Πριν λίγο καιρό, μου έλεγε μια φίλη για ένα περιστατικό που έτυχε με τον άντρα της ξαδέλφης της, που άρχισε να πηδάει κάγκελα και να μπαίνει σε σπίτια γνωστών και συγγενών, για να ζητάει λίγα ευρώ για να πάει να παίξει, παρακαλώντας να μην το μάθει η γυναίκα και τα παιδιά του. Άνθρωπος που έχει τη δουλειά του, καθ’ όλα αξιοπρεπής, όπως μου έλεγε η φίλη μου, που πραγματικά δεν είχε δώσει ποτέ δικαίωμα, ούτε καν να σκεφτούν ότι μπορεί να παίζει τα λεφτά του σε φρουτάκια ή χαρτιά.

Κι αλήθεια είναι, αγαπημένε μου, ότι σε αντίθεση με τις περιπτώσεις των αλκοολικών ή των ναρκομανών, δύσκολα μπορεί κάποιος να ξεχωρίσει έναν τζογαδόρο. Ακούω για περιπτώσεις ανθρώπων που είναι τόσο «κολλημένοι» που έχουν χάσει περιουσίες, ακόμη και το μοναδικό σπίτι στο οποίο έμεναν, αφήνοντας στον δρόμο την οικογένεια τους. Προφανώς και δεν μπορεί κανείς από εμάς να μπει στο μυαλό τους. Να δικαιολογήσει τη συμπεριφορά τους, το ψέμα τους, τις δικαιολογίες τους. Δεν θέλω να ρίξω ευθύνες στον οποιοδήποτε. Ο καθένας κάνει τις επιλογές του. Και προφανώς, όπως και όλοι οι υπόλοιποι εθισμένοι, χρειάζονται βοήθεια. Τα λεφτά είναι το λιγότερο που μπορεί κάποιος να χάσει. Το χειρότερο θα είναι να χάσει κάποιος από δίπλα του ανθρώπους που αγαπά. Ας προσπαθήσουμε να έχουμε λιγότερες εξαρτήσεις, μόνο σε καλό θα μας βγει.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.