Τρώγοντας…ικανοποίηση

Σεπτέμβριος του 2017 ήταν όταν αποφάσισα να μπω σε διαδικασία δίαιτας. Ένα χρόνο μετά, συνεχίζω να το παλεύω. Με τα πάνω και τα κάτω μου. Θα μου πεις η μόνη είμαι; Χιλιάδες άνθρωποι στον κόσμο παλεύουν με τα κιλά και τους δαίμονες τους. Ψάχνουν μαγικές δίαιτες, αλλάζουν τους διατροφολόγους σαν τα πουκάμισα, μπαίνουν στο διαδίκτυο και ξεπατικώνουν διατροφές που και καλά αν τις ακολουθήσεις μέσα σε ένα μήνα μπορείς να χάσεις πολλά κιλά. Δεκάδες δίαιτες κυκλοφορούν εκεί έξω, δεκάδες από εμάς ξεκινάμε «από Δευτέρα» μια δίαιτα που μέχρι το βράδυ της ίδιας ημέρας την έχουμε κιόλας ξεχάσει. Η αλήθεια είναι, αγαπημένε μου αναγνώστη, πως η πείνα είναι άγριο πράγμα.

Αν δεν έχεις στερηθεί γλυκό την ώρα που το λιγουρευόσουν, δεν μπορείς να ξέρεις για τι πράγμα μιλάμε. Και για να είμαστε ξεκάθαροι, δεν μπορεί να λες ότι θα ξεκινήσεις να χάσεις κάποια κιλά, θα κάνεις μια συγκεκριμένη δίαιτα και δεν θα πεινάσεις. Αυτά ούτε στα παραμύθια δεν συμβαίνουν. Μεταξύ μας όμως, αν καταφέρεις να μην υπακούσεις στις φωνές που σου φωνάζουν ότι έχει τούρτα στο ψυγείο, σημαίνει ότι θα πρέπει να νιώθεις υπερήφανος για την προσπάθεια που κάνεις, που βγαίνεις νικητής στον αγώνα με το στομάχι σου, κι αυτό πίστεψε με ίσως είναι καλύτερο από το να φας δυο σουβλάκια ή μια κρέπα. Μπορεί στην αρχή να πεινάσεις, να πέφτεις στο κρεβάτι να κοιμηθείς και να γουργουρίζει η κοιλιά σου, να βλέπεις στον ύπνο σου αρνιά και κοντοσούβλια, αλλά το αίσθημα της ικανοποίησης που θα νιώσεις με τον εαυτό σου όταν θα βλέπεις τα πρώτα αποτελέσματα στο σώμα σου, καμία λιχουδιά δεν πρόκειται να σου την δώσει.

Υπάρχει μεγαλύτερη ικανοποίηση από το να κερδίζεις το στοίχημα που έβαλες με τον ίδιο σου τον εαυτό; Αν με ρωτούσες τώρα, κι εγώ θα ήθελα να φάω μια ζαμπονοτυρόπιτα, αλλά ξέρεις τι σκέφτομαι; Σκέφτομαι πόσο χάλια θα νιώθω το επόμενο πρωί, που δεν κατάφερα να τιθασεύσω τη λαιμαργία μου και θα νιώθω άσχημα. Δε λέω, καλές οι πατάτες, τα ζυμαρικά με κρέμες, τα προφιτερόλ και δεν ξέρω κι εγώ τι άλλο, αλλά το μέσα μας, αλλά και το έξω μας, τρέφεται πραγματικά μόνο από την εκτίμηση με την οποία θα το περιβάλουμε. Ξέρω, είναι δύσκολο να αντισταθείς. Θέλεις να σου πω ένα μυστικό; Την ώρα που θα νιώθεις το στομάχι σου να σου φωνάζει, που είσαι λίγο πριν πάρεις στο σουβλατζίδικο για να σου φέρουν ντιλίβερι ή πριν ανοίξεις την σοκολάτα που είχες καταχωνιασμένη στο ψυγείο, γιατί ποτέ δεν ξέρεις, σκέψου το λόγο που σε έκανε να ξεκινήσεις τη δίαιτα. Και τότε να είσαι σίγουρος πως δεν πρόκειται να υποκύψεις σε κανέναν γαστριμαργικό πειρασμό, γιατί το μέσα σου θα είναι ήδη «χορτασμένο».

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.