Λάρισα: Μετ’ εμποδίων χειρουργεία – μεταγγίσεις λόγω έλλειψης αίματος

Σημαντική μείωση σε φιάλες αίματος σε σχέση με τους προηγούμενους μήνες παρουσιάζεται στις αρχές του έτους στο Κέντρο Αιμοδοσίας στο ΓΝΛ όπως επισημαίνει στην Larissanet η προϊσταμένη του Κέντρου Αιμοδοσίας κα Μαίρη Χατζητάκη. «Είναι ένα φαινόμενο που παρατηρείται κάθε χρόνο τέτοια εποχή, το Καλοκαίρι αλλά και το Πάσχα. Βέβαια σε αυτή την περίοδο συνετέλεσε και ο παγετός που απέτρεψε τους εθελοντές αιμοδότες να έρθουν και να δώσουν αίμα», αναφέρει η κα Χατζητάκη.

Αποτέλεσμα ήταν να αναβληθούν κάποια προγραμματισμένα χειρουργεία καθώς δεν υπήρχε το επαρκές απόθεμα σε αίμα για να ξεκινήσουν. Από την άλλη δυσλειτουργία εμφανίστηκε για όσους κάνουν μετάγγιση λόγω Μεσογειακής Αναιμίας. Αντί για δύο φιάλες το δεκαπενθήμερο πήραν μόλις μία. Το Κέντρο κάνει έκκληση σε όσους επιθυμούν να προσέλθουν και να δώσουν αίμα προκειμένου να ανέβει το απόθεμα σε φιάλες που είναι σε χαμηλά επίπεδα. Το πρόβλημα φαίνεται ότι ξεκίνησε από τις 22 Δεκεμβρίου καθώς σταμάτησαν οι εξορμήσεις με τις κινητές μονάδες και μειώθηκε παράλληλα και η προσέλευση των εθελοντών αιμοδοτών.

Όμως μέσω της Larissanet η κα Χατζητάκη θέτει το πρόβλημα στην πραγματική του βάση. «Θέλουμε τους νέους να έρθουν και να γίνουν εθελοντές αιμοδότες. Το γκρουπ των εθελοντών αιμοδοτών σήμερα θεωρείται πλέον γερασμένο. Θα πρέπει άμεσα να ανανεωθεί και να μεγαλώσει σε αριθμό ατόμων. Το αίμα είναι δώρο για εμάς ή για κάποιον δικό μας που κάποια στιγμή θα το έχει ανάγκη. Ας μη το ξεχνάμε» σημειώνει η υπεύθυνη του Κέντρου Αιμοδοσίας του ΓΝΛ.

Μπορείτε το Κέντρο Αιμοδοσίας του ΓΝΛ να το βρείτε και στο facebook. Είναι καλό να γίνετε φίλοι και εθελοντές αιμοδότες. Καθώς μπορείτε να κάνετε το καλύτερο δώρο σε κάποιο δικό σας ή σε εσάς όποτε παραστεί ανάγκη. Μια φιάλη αίμα…

Πηγή: Larissanet.gr

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.