Μέσα στα «δίδυμα σπίτια» – Δείτε τα στολίδια που ρήμαξαν στο πέρασμα των δεκαετιών

Τα δίδυμα σπίτια στη Λάρισα κρύβουν στο εσωτερικό τους εικόνες που φαντάζονται πολλοί αλλά έχουν δει ελάχιστοι…

Τα συγκεκριμένα σπίτια κατασκευάστηκαν στη Λάρισα κάπου στο 1930 και αρχικά χαρακτήριζαν μια ολόκληρη περιοχή με την πολυτέλεια και την αρχιτεκτονική τους. Τα χρόνια πέρασαν και πλέον τίποτα δεν θυμίζει εκείνα τα χρόνια. Τα «δίδυμα σπίτια» έχουν αφεθεί και τα σημάδια του χρόνου είναι εμφανή, τόσο εξωτερικά όσο και μέσα στα δωμάτια.

Ο περισσότερος κόσμος τα έχει ακουστά. Αρκετοί είναι εκείνοι που περνούν απ’ έξω και τα παρατηρούν. Λίγοι όμως είναι εκείνοι που ξέρουν την ιστορία τους και ακόμα λιγότεροι όσοι έχουν δει το εσωτερικό τους. Ο φακός του larissanet.gr μπήκε μέσα στα «Δίδυμα σπίτια» όπως είναι γνωστά.

Αν κάποιος θέλει να μάθει για την ιστορία τους, δεν έχει παρά να ανατρέξει στις περιγραφές του Νικόλαου Παπαθεοδώρου. Σύμφωνα με αυτές μέχρι το 1994 τα όμοια κτίσματα στην περιοχή ήταν τρία. Το τρίτο βρισκόταν στη γωνία των οδών Μαβίλη και Δροσίνη, πίσω ακριβώς από το γωνιακό από τα δίδυμα ενώ ακόμα πιο παλιά υπήρχε και τέταρτο όμοιο κτίσμα επί της 31ης Αυγούστου, δίπλα από τα σημερινά «δίδυμα».

      

Η ακριβής χρονολογία κατασκευής τους δεν είναι γνωστή. Πιθανολογείται ότι είναι κτίσματα της τρίτης δεκαετίας του 20ού αιώνα. Πριν από λίγο διάστημα, ο Δήμος Λαρισαίων με απόφασή της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής βάζει μπροστά για τη μετατροπή της περιοχής που περιλαμβάνει τα «Δίδυμα σπίτια» σε χώρο Πολιτισμού-Εκπαίδευσης-Πρόνοιας και Διοίκησης με σκοπό να προφυλαχθούν και να διασωθούν.

 

Πηγή: Larissanet.gr

 

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.