Σύσκεψη στην Περιφέρεια παρουσία Λυκουρέντζου (video)

Ξεκίνησε η σύσκεψη για τις ζημιές που άφησε η κακοκαιρία «Αθηνά» σε καλλιέργειες στο Δήμο Αγιάς (κάστανα, μήλα) όπως και στο Δήμο Τεμπών.

Στη σύσκεψη βρίσκεται ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ, Ανδρέας Λυκουρέντζος, ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός, ο αντιπεριφερειάρχης κ. Βασίλης Πινακάς, οι Δήμαρχοι Αγιάς και Τεμπών κ.κ. Αντώνης Γκουντάρας και Γιώργος Μανώλης, αλλά και εκπρόσωποι των αγροτικών συλλόγων Καρίτσας, Ποταμιάς, Μελιβοίας και Αμπελακίων.

Στην αρχική του τοποθέτηση ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ μιλώντας για τα προβλήματα του παγετού της προηγούμενης χρονιάς, επισήμανε ότι θα συνεδριάσει το διοικητικό συμβούλιο του Οργανισμού την επόμενη εβδομάδα και σύμφωνα με τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον κ. Σκυλακάκη, η κυβέρνηση θα δώσει στον ΕΛΓΑ 30 εκατομμύρια ευρώ για όσα πορίσματα του παγετού έχουν φτάσει στην Αθήνα, τονίζοντας ότι στον αρχικό σχεδιασμό προβλεπόταν να δοθεί στους παραγωγούς προκαταβολή της αποζημίωσης την περίοδο που θα διέθεταν στην αγορά τα προϊόντα τους, αλλά σε κάποιες περιοχές αυτό δεν συνέβη.

Από την πλευρά του ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός ότι η μεγαλύτερη ζημιά έγινε στα κάστανα, ενώ ο δήμαρχος Τεμπών κ. Γιώργος Μανώλης τόνισε ότι η «πλημμύρα ήταν πάνω στην παραγωγή, μια δυναμική παραγωγή και πρέπει να εκτιμηθεί η ζημιά για τις αποζημιώσεις».

Ο κ. Θύμιος Καζαντζής, πρόεδρος του Συνεταιρισμού Αμπελακίων κατέδειξε με απλό τρόπο τη μεγάλη ζημιά, σημειώνοντας «μαζέψαμε μόνο 185 τόνους κάστανο από τους 700 που μαζεύουμε συνήθως…».

O αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος, Αγροτικής Ανάπτυξης και Αλιείας του δήμου Αγιάς, Ευάγγελος Κρανιώτης, εκπρόσωπος του Συνεταιρισμού Μελιβοίας περιέγραψε τις τραγικές εικόνες των προηγούμενων ημερών υπογραμμίζοντας: «Έχουμε κάνει συγκομιδή μόλις το 10% της παραγωγής μας, το υπόλοιπο κατέληξε στη θάλασσα! Ούτε στα κτήματά μας δεν μπορούμε να φτάσουμε…».

Από την πλευρά του ο δήμαρχος Αγιάς κ. Αντώνης Γκουντάρας σημείωσε ότι βρέθηκαν στο επίκεντρο της «Αθηνάς» και έχουν δημιουργηθεί προβλήματα στην παραγωγή, στις αρδευτικές υποδομές αλλά και στους αγροτικούς δρόμους.

Πηγή: Larissanet.gr

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.