Κατά περίπτωση… και επαγγελματίες στην «ομπρέλα» του νόμου Κατσέλη!

Δικαιώνονται με δικαστικές αποφάσεις, πέραν των ιδιωτικών και δημοσίων υπαλλήλων, συνταξιούχων και αγροτών…

Τη σημαντική είδηση ότι κατά περίπτωση και ορισμένοι επαγγελματίες, εντάσσονται πλέον στην «ομπρέλα» του νόμου Κατσέλη, ανακοίνωσε μιλώντας στο «Ράδιο-Ένα 102,5», ο πρόεδρος του Συλλόγου Υπερχρεωμένων Νοικοκυριών Ελλάδος (Σ.ΥΠ.Ν.Ε.) κ. Γιάννης Καλατζής.
Σημείωσε μάλιστα, ότι ήδη, παρά το γεγονός ότι δεν γίνεται ιδιαίτερα γνωστό, ήδη δικαιώνονται με δικαστικές αποφάσεις, πέραν των ιδιωτικών και δημοσίων υπαλλήλων, συνταξιούχων και αγροτών, μια σειρά επαγγελματιών, ανοίγοντας το δρόμο και για επιπλέον κατηγορίες υπερχρεωμένων.
Ο κ. Καλατζής, δήλωσε αρχικά, ότι «ο χαρακτηρισμός φόβος των δανειοληπτών, θα πρέπει να φύγει από το λεξιλόγιό μας, καθώς από το 2010, ισχύει ο νόμος Κατσέλη, που δίνει τη δυνατότητα στους χρεωμένους και υπερχρεωμένους αλλά και σε όσους δεν μπορούν πλέον να ανταπεξέλθουν στα οικονομικά προβλήματα που έχουν υποστεί, να διεκδικήσουμε κάποια πράγματα από τις τράπεζες.
Έχουμε τη δυνατότητα να αντιδράσουμε και να ενημερωθούμε και αυτό το σκοπό έχει ο Σύλλογος».
Σύμφωνα με τον ίδιο, «οι αποφάσεις που έχουν βγει είναι υπέρ των δανειοληπτών, οι δικαστές έχουν τη δυνατότητα να καταλάβουν τη δυσχερή θέση που περνάμε, αρκεί να παρουσιάζονται αληθινά στοιχεία. Θα πρέπει δηλαδή, να υπάρχει μια οικονομοτεχνική μελέτη».

Περισσότεροι οι ωφελούμενοι

Όπως τόνισε ο κ. Καλατζής, «ο νόμος ξεκίνησε κατά κύριο λόγο για να καλύψει όλα τα φυσικά πρόσωπα, δηλαδή τους δημόσιους και ιδιωτικούς υπαλλήλους, συνταξιούχους, αγρότες και κάποιους ελεύθερους επαγγελματίες, των οποίων τα εισοδήματα είναι από ελεύθερα επαγγέλματα χωρίς να διευκρινίζεται επακριβώς.
Στην πορεία όμως, από το 2010 και εντεύθεν, έχουν προστεθεί και διαφοροποιηθεί αρκετά, αναφορικά με το θέμα των «ωφελημένων».
Έχουν ενταχθεί πάρα πολλά επαγγέλματα κάτω από την ομπρέλα του νόμου, όπως, οι περιπτεράδες, επειδή θεωρούνταν αρχικά, ότι βγάζουν ένα μικρό εμπορικό κέρδος. Αυτή τη στιγμή όμως, μπαίνουν στο νόμο. Επίσης, οι ταξιτζήδες , τα τουριστικά γραφεία, ο μανάβης, ο ανθοπώλης, ο σιδεράς, ένα συνεργείο αυτοκινήτων, που μπορεί να έχει και ανταλλακτικά αλλά τα εμπορεύεται για τους πελάτες του…
Στο κομμάτι της ενημέρωσης, της διεκδίκησης και της καθοδήγησης, το έχουν όλοι το δικαίωμα. Είτε είναι ελεύθεροι επαγγελματίες, είτε είναι έμποροι, είτε είναι νομικά πρόσωπα εταιρειών κ.α.
Κατά περίπτωση όμως, είναι ο καθένας ωφελημένος και αυτή τη δουλειά, την πρώτη εκτίμηση, την κάνουν οι σύλλογοι σαν το δικό μας».

Τι κερδίζουμε με το νόμο Κατσέλη;

Σύμφωνα με όσα υποστήριξε ο πρόεδρος του ΣΥΠΝΕ, «αν κάποιος δε μπει στο νόμο Κατσέλη, είναι στον αέρα, δεν προστατεύεται η περιουσία του. Μπαίνοντας όμως κάποιος στο νόμο κατά κύριο λόγο, μέχρι να βγει η απόφασή του και από τη στιγμή που θα καταθέσει το δικόγραφο στο Ειρηνοδικείο, μέχρι να εκδικαστεί, ο ίδιος ο νόμος του προστατεύει το σύνολο της περιουσίας του. Παράλληλα σταματούν να τον ενοχλούν οι εισπρακτικές. Έχει τη δυνατότητα παράλληλα, να πληρώνει ένα μικρό έστω ποσό και συγκεκριμένα το 10% της ενήμερης δόσης. Το ποσό αυτό, δεν πάει χαμένο, αλλά πηγαίνει στο συνολικό ποσό της αποπληρωμής».
Ο κ. Καλατζής, διευκρίνισε ότι ο νόμος δίνει το δικαίωμα να γίνει μέχρι και κούρεμα των οφειλών από τους δικαστές, ενώ δε ξέχασε να ευχαριστήσει τους ειρηνοδίκες για τις αποφάσεις τους, που πάνω από το 85% είναι υπέρ των δανειοληπτών.
Αναφορικά με τη πιθανή κατάργηση του νόμου Κατσέλη, είπε ότι είναι τρομερά δύσκολο, αλλά δεν αποκλείεται… Για να γίνει όμως, πρέπει να γίνει μόνο μόνο με την ψήφιση άλλου νόμου, διερωτώμενος ποιοι θα τον ψηφίσουν…
Σημείωσε τέλος, ότι όσοι έχουν ενταχθεί στο νόμο, είναι το 10% των ανθρώπων που κανονικά αντιμετωπίζουν πρόβλημα, γι΄αυτό και χρειάζεται συστηματική και σωστή ενημέρωση.

H.K.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.