Απεργούν οι οδοντίατροι της Μαγνησίας-«Eίχαμε ένα εύρωστο ταμείο και ξαφνικά βρεθήκαμε επαίτες»

Κλειστά τα ιατρεία αύριο Παρασκευή και στον Βόλο

Για δεύτερη φορά απεργούν τα τελευταία επτά χρόνια οι οδοντίατροι της Μαγνησίας, η πρώτη ήταν μαζί με τους άλλους υγειονομικούς, όπως ανέφερε στο Ράδιο ΕΝΑ η Τίνα Κλάρα πρόεδρος του Οδοντιατρικού Συλλόγου Μαγνησίας. Οι οδοντίατροι αποφάσισαν να απεργήσουν αύριο Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου, για το συνταξιοδοτικό, που επίσης αφορά ιατρούς, φαρμακοποιούς και κτηνιάτρους. Κύρια αιτήματα η αύξηση των συνάξεων, που για έναν γιατρό με 40 χρόνια υπηρεσίας είναι 800 €, η αύξηση επιδόματος τοκετού για τις γυναίκες και ο χορήγηση επιδόματος ασθένειας.

«Ενώ είχαμε ένα εύρωστο ταμείο, με πάρα πολλές παροχές, ξαφνικά βρεθήκαμε επαίτες. Παίρνουμε τη χαμηλότερη σύνταξη στην οικογένεια των υγειονομικών, που φθάνει τα 800 € με 40 χρόνια εργασίας, όταν των γιατρών υπερβαίνει πολλές φορές και τα 1000 €», ανέφερε η πρόεδρος του κλάδου.
Η κα Κλάρα εξήγησε ότι η εγγυημένη σύνταξη είναι 370 € και τα υπόλοιπα είναι οι ασφαλιστικές εισφορές, ανάλογα με τα χρόνια εργασίας του κάθε οδοντίατρου.

Η πρόεδρος του Συλλόγου τόνισε ότι οι οδοντίατροι έβαλαν στο κοινό ταμείο του ΕΦΚΑ πάρα πολλά χρήματα, ως ελεύθεροι επαγγελματίες και θα πρέπει να ανατρέξουν στο παρελθόν για να δουν τι συμβαίνει.
«Εμείς πληρώνουμε εδώ και πάρα πολλά χρόνια μια εισφορά για τη Στέγη Υγειονομικών (που παρείχε στέγη και φυσιοθεραπείες σε συνταξιούχους υγειονομικούς στην Αθήνα) και δεν υφίσταται σήμερα, η εισφορά μπαίνει στο ταμείο, οι ασφαλισμένοι δεν καρπώνονται ποτέ τίποτα και τα χρήματα αυτά δεν αποδίδονται ως συντάξιμα», ανέφερε η κα Κλάρα. Η ίδια είπε ότι θα πρέπει κάποιος να δει τι περιουσία είχε το ΤΣΑΥ και γιατί δεν εκμεταλλεύτηκαν όσα υπήρχαν προς όφελος των υγειονομικών.

Επίσης ανέφερε ότι οι γυναίκες οδοντίατροι δεν παίρνουν κάποιο αξιόλογο επίδομα τοκετού, σε σχέση με τις υπόλοιπες μητέρες, τόνισε ότι οι περισσότερες σχεδόν γεννούν μέσα στα ιατρεία και μετά από 15-20 ημέρες αναγκάζονται να επιστρέψουν, γιατί στο ελεύθερο επάγγελμα τρέχουν τα έξοδα συνεχώς και για να καλυφθούν μια γυναίκα πρέπει να πάει ξανά στη δουλειά της.
«Καμία από μας δεν μπορεί να χαρεί αυτό το κομμάτι της μητρότητας, της εγκυμοσύνης και μετά τον τοκετό. Το επίδομα που δίνεται είναι στα 200 € για τέσσερις μήνες και ζητάμε να φθάσει στο ύψος ενός μισθού, στα 700 €, όπως γίνεται με τα υπόλοιπα επαγγέλματα», τόνισε η πρόεδρος του Συλλόγου.
Η κα Κλάρα ανέφερε ότι αυτό είναι σημαντικό, δεδομένου ότι στην Ελλάδα υπάρχει φοβερό δημογραφικό πρόβλημα και οι γυναίκες οδοντίατροι είναι πολλές.

Τέλος, οι οδοντίατροι ζητούν να τους δίνεται επίδομα ασθένειας, όταν έχουν ένα σοβαρό πρόβλημα υγείας που δεν τους επιτρέπει να εργαστούν και ενώ τα έξοδα τρέχουν (ενοίκια, δάνεια για τον εξοπλισμό) και ο γιατρός δεν μπορεί να περιμένει τη φιλανθρωπία των συναδέλφων του.

Δεν υπάρχει προληπτική οδοντιατρική
Η κα Κλάρα τόνισε ότι το Ελληνικό κράτος εδώ και πάρα πολλά χρόνια δεν παρέχει δημόσια οδοντιατρική περίθαλψη, την οποία στηρίζει ο ιδιωτικός τομέας. «Εμείς στηρίζουμε και το κοινωνικό κομμάτι, γιατί δεχόμαστε στα ιατρεία μας ανθρώπους που δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν», τόνισε.
Η πρόεδρος είπε ότι το κράτος στηρίζει την πρόληψη για την οδοντιατρική περίθαλψη των παιδιών και οι οδοντίατροι το στηρίζουν με τιμές ταμείων, για να βοηθήσουν σ’ αυτό το κομμάτι.
Η ίδια είπε ότι η οδοντιατρική περίθαλψη είναι υποχρέωση του κράτους, έστω βασική και ανακουφιστική και προπάντων προληπτική, ενώ τόνισε ότι ο προληπτικός οδοντιατρικός έλεγχος είναι ένα πλάνο που αναμένεται να υλοποιηθεί σύντομα και η Ομοσπονδίας πίεσε πολύ την κυβέρνηση για να γίνει αυτό.

Όσον αφορά στις επιπτώσεις στα δόντια μας από την πανδημία, τόνισε ότι σχεδόν όπως πάντα οι περισσότεροι πάνε με πόνο στο οδοντιατρείο, η νέα γενιά καταλαβαίνει ότι πρέπει να επισκέπτεται προληπτικά οδοντίατρο, αλλά αν δεν υπάρξει κίνητρο από την Πολιτεία, είναι δύσκολο ο Έλληνας να κάνει συστηματική οδοντιατρική ετήσια επίσκεψη, ώστε να έχει και περίθαλψη πρόληψης. Όπως είπε όταν κάποιος πηγαίνει στο οδοντιατρείο με κατεστραμμένο στόμα, τα προβλήματα είναι πολλά, εκτός από τον πόνο, τον κόπο είναι και χρηματικά δυσβάστακτο να αποκατασταθεί.

Οι μετανάστες για οδοντιατρική θεραπεία
Για τους ανθρώπους που πηγαίνουν σε γειτονικές χώρες για οδοντιατρική θεραπεία η πρόεδρος του Οδοντιατρικού Συλλόγου είπε ότι είναι δύσκολο να το κρίνει κανείς αυτό, η κάθε χώρα είναι υπεύθυνη για την εκπαίδευση των γιατρών της, αλλά είναι υπεύθυνος και ο ασθενής που επιλέγει έστω τα λίγα χρήματά του να τα δίνει σε μια ξένη χώρα, όταν εδώ έρχεται και ζητάει όλα τα υπόλοιπα (σύνταξη παροχές κλπ.).
Όταν χρειάζεσαι μια θεραπεία, βάζεις έναν στόχο και ένα πρόγραμμα και μπορείς να την αντιμετωπίσεις. Στα οδοντιατρεία δεν είναι ανάγκη να πάει κάποιος και να κάνει 10 σφραγίσματα σε μια εβδομάδα, μπορεί να τα κάνει σε 10 μήνες, δεν θα επιβαρυνθεί οικονομικά, θα αφήσει τα χρήματα στην πόλη του.
«Πρέπει να είμαστε συνεπείς και να καταλαβαίνουμε ότι το κράτος θέλει έσοδα, γιατί αλλιώς δεν μπορούμε να ζητάμε», ανέφερε η πρόεδρος των οδοντιάτρων.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.