Δεμένα τα αλιευτικά σκάφη στον Παγασητικό λόγω φερτών υλικών- «Να γίνουν άμεσα αναλύσεις του νερού»

Τόνισε ο Χρήστος Ξηραδάκης εκπρόσωπος του Αλιευτικού Συλλόγου Βόλου

Πολλοί είναι οι αλιείς που έχουν δεμένα τα καΐκια τους και δεν εργάζονται, λόγω των φερτών υλικών που έχουν πέσει από την κακοκαιρία Daniel στον Παγασητικό, ενώ ορισμένοι εξακολουθούν να ψαρεύουν, κατ’ επιλογή τους, όπως ανέφερε στο Ράδιο ΕΝΑ ο Χρήστος Ξηραδάκης εκπρόσωπς του Αλιευτικού Συλλόγου Βόλου.

Όπως εξήγησε ο κ. Ξηραδάκης, οι περισσότεροι αλιείς δεν διακινδυνεύουν τα καΐκια τους, που δεν μπορούν τα ταξιδέψουν λόγω των φερτών υλικών, ενώ αν ψαρέψουν και τα εργαλεία παθαίνουν ζημιές.

Οι αλιείς ζήτησαν να γίνουν άμεσα αναλύσεις του νερού και των ιζημάτων στον Παγασητικό για να διασφαλίσουν το επάγγελμά τους και να είναι τίμιοι και καθαροί απέναντι στους καταναλωτές, για τη δημόσια υγεία και καταγγέλλουν την δήλωση του δημάρχου Βόλου που ζήτησε ελέγχους για πιθανή ύπαρξη λυμάτων από την Λάρισα στον Παγασητικό, λέγοντας ότι χωρίς αναλύσεις πανικοβάλλει τους καταναλωτές, όπως είπε ο κ. Ξηραδάκης.

Ο εκπρόσωπος των αλιέων τόνισε ότι τον υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Κελέτση, τον κάλεσαν οι αλιείς, για να του επισημάνουν το πρόβλημα. «Του εξηγήσαμε ότι υπήρχαν πάρα πολλά φερτά υλικά σον Παγασητικό, από τη Σκιάθο δεν μπορούσε κάποιον να ταξιδέψει προς Βόλο και το καραβάκι που κάνει διακομιδές σταματούσε συνεχώς για να μην πάει ζημιές.
Του είπαμε ότι τα καΐκια έχουν σχεδόν 15 μέρες να πάνε για δουλειά και επειδή ήδη υπήρχε δυσπιστία στους καταναλωτές και έπεσε η κατανάλωση, γιατί λίγο – πολύ όλοι ξέρουν που χύνονται και τι πέφτε στην θάλασσα από τα ποτάμια και όλοι βλέπαμε τον Παγασητικό να είναι ένας απέραντος βούρκος, από τα λασπόνερα και ενδεχομένως λύματα που έχουν πέσει. Επίσης ζητήσαμε να πραγματοποιηθούν αναλύσεις ώστε να γίνει επίσημη ανακοίνωση της κυβέρνησης και να δώσει το «πράσινο φως» για κατανάλωση ψαριών, ώστε και εμείς να διαφυλάξουμε το προϊόν μας και ο καταναλωτής να είναι σίγουρος ότι αυτό που παίρνει είναι ελεγμένο», ανέφερε ο κ. Ξηραδάκης.

Ο εκπρόσωπος των αλιέων τόνισε ότι ο υφυπουργός τηλεφώνησε μπροστά στους αλιείας στο ΕΛΚΕΘΕ τόνισε ότι θα αναζητηθούν χρηματοδοτικά εργαλεία, για να στηριχτεί ο κλάδος, αλλά θέμα «είναι ότι οι αναλύσεις του νερού της θάλασσας έπρεπε να γίνουν χθες, όχι αύριο», όπως ανέφερε.

Επίσης τόνισε ότι κάθε χρόνο το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας κάνει πειραματική αλιεία στον Παγασητικό, παίρνοντας δείγματα ψαριών, νερού και ιζημάτων, για να δουν σε τι κατάσταση είναι ο Παγασητικός. Ήδη είχε προγραμματιστεί για τέλος Σεπτεμβρίου, να γίνει η έρευνα, όπως ενημερώθηκε ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, από τον οποίο ζητήθηκε να έρθει σε επαφή, για να επισπευστούν τα πράγματα.

«Πανικοβάλλει τον κόσμο»
Και ενώ έχουν γίνει όλα αυτά, ο δήμαρχος Βόλου χθες το μεσημέρι από την Κάρλα δήλωσε ότι πρέπει να εξεταστεί αν έχουν πέσει λύματα, που διοχετεύτηκαν λόγω βλάβης στον βιολογικό καθαρισμό της Λάρισας, στον Πηνειό, μέσω της Κάρλας στον Παγασητικό, επισήμανε ο κ. Ξηραδάκης, πανικοβάλλοντας τους καταναλωτές.

Ο ίδιος είπε ότι εάν οι αλιείς δεν είχαν ανακινήσει το θέμα με αφορμή το πρόβλημα στην ναυσιπλοΐα, λόγω της λάσπης που έφτασε μέχρι την Κασσάνδρα Χαλκιδικής και των φερτών υλικών (στον Παγασητικό που τα νερά ανανεώνονται πιο αργά το πρόβλημα θα εξακολουθήσει να υφίσταται για καιρό), μέχρι σήμερα δεν θα είχε ασχοληθεί κανένας με το θέμα του Παγασητικού.
«Όλα αυτά έγιναν για να διασφαλίσουμε το επάγγελμά μας και να είμαστε τίμιοι και καθαροί απέναντι στους καταναλωτές, για τη δημόσια υγεία», τόνισε.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.