Φουλ της…καύσης σκουπιδιών παίζει η κυβέρνηση με τις τσιμεντοβιομηχανίες

Επέκταση της καύσης εναλλακτικών καυσίμων και σε άλλες ενεργοβόρες βιομηχανίες

Κοντά στην υπογραφή μιας νέας συμφωνίας, η οποία θα περιλαμβάνει τον τετραπλασιασμό των ποσοτήτων εναλλακτικών καυσίμων που θα καίγονται στους κλιβάνους των τσιμεντοβιομηχανιών , βρίσκεται η ελληνική κυβέρνηση με τις εταιρίες ΤΙΤΑΝ, ΑΓΕΤ-Lafarge και Χάλυψ. Παράλληλα φαίνεται ότι και άλλες ενεργοβόρες βιομηχανίες της χώρας θα οδηγηθούν προς την κατεύθυνση της καύσης RDF/SRF προκειμένου να μειώσουν το κόστος παραγωγής. Όπως αναφέρει σε συνέντευξή του στο protothema.gr ο Γενικός Γραμματέας Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Μανώλης Γραφάκος, στόχος είναι να μειωθεί η ταφή των αποβλήτων στους ΧΥΤΑ της χώρας που σήμερα αγγίζει το 80% των αστικών αποβλήτων. Παρά τις αντιδράσεις που έχουν εκδηλωθεί τόσο στη Θεσσαλονίκη όσο και στον Βόλο για την καύση RDF από τον ΤΙΤΑΝΑ και την ΑΓΕΤ-Lafarge, το Υπουργείο Περιβάλλοντος συνεχίζει να παρακάμπτει τις διαδικασίες διαβούλευσης και ενημέρωσης των τοπικών κοινωνιών και επεκτείνει ένα μέτρο το οποίο δίνει τη δυνατότητα στις εταιρίες να αυξήσουν την κερδοφορία τους, μειώνοντας το ενεργειακό τους κόστος, χωρίς ωστόσο να έχει εξακριβώσει ποιος είναι ο ακριβής του αντίκτυπος στην ατμόσφαιρα και το περιβάλλον γενικότερα. Λίγο καιρό μετά την αιφνιδιαστική τροποποίηση της ΑΕΠΟ της ΑΓΕΤ Ηρακλής, η οποία προκάλεσε πλήθος αντιδράσεων από φορείς της Μαγνησίας και κινήματα για την προστασία του περιβάλλοντος, το ΥΠΕΝ έρχεται να αιφνιδιάσει για μία ακόμη φορά προχωρώντας σε μία νέα συμφωνία, σε συνέχεια αυτής που είχε υπογραφεί επί υπουργίας Σωκράτη Φάμελλου, η οποία αλλάζει τα δεδομένα προς όφελος πάντα των εταιριών, με την τοπική κοινωνία να παραμένει αμέτοχη στην όλη διαδικασία.

Να θυμίσουμε ότι ένα από τα εργοστάσια επεξεργασίας αποβλήτων τα οποία θα τροφοδοτούν με εναλλακτικά καύσιμα τις τσιμεντοβιομηχανίες θα κατασκευαστούν από τον Δήμο Βόλου, μετά από κατά πλειοψηφία απόφαση που έλαβε του Δημοτικό Συμβούλιο Βόλου με τις ψήφους της παράταξης του Αχιλλέα Μπέου. Η γνωμοδότηση ωστόσο που έδωσε το Περιφερειακό Συμβούλιο Θεσσαλίας ήταν να κατασκευαστεί το εν λόγω εργοστάσιο χωρίς να παράγει ωστόσο SRF/RDF.

«Εμείς δεν είμαστε αντίθετοι στην παραγωγή RDF, γιατί κάνει καλό στο περιβάλλον» είχε δηλώσει πριν από περίπου ένα χρόνο ο Αχιλλέας Μπέος, ενώ παλαιότερα είχε υποβάλλει μήνυση και αγωγή κατά της ΑΓΕΤ Ηρακλής, υποστηρίζοντας ότι ρυπαίνει το περιβάλλον καθώς δεν διαθέτει τον απαιτούμενο εξοπλισμό για να καίει εναλλακτικά καύσιμα.

Διαβάστε ένα απόσπασμα από τη συνέντευξη που παραχώρησε ο Μ.Γραφάκος στο «Πρώτο Θέμα»

To κυβερνητικό σχέδιο για τη διαχείριση των αποβλήτων προβλέπει την ενεργειακή αξιοποίηση για μείωση στο 10% των προς ταφή απορριμμάτων έως το 2030. Διακρίνουμε ωστόσο, μία διστακτικότητα γι’ αυτό τον σχεδιασμό;

Ο σχεδιασμός είναι οι μονάδες επεξεργασίας αποβλήτων να μπορούν να παράξουν δευτερογενές καύσιμο (SRF/RDF), το οποίο σε προτεραιότητα θα πηγαίνει στην ενεργοβόρα βιομηχανία. Σήμερα έχουμε την τσιμεντοβιομηχανία η οποία μπορεί να αντλήσει περίπου το μισό, δηλαδή 800.000 τόνους από το παραγόμενο υλικό, αλλά πιστεύουμε ότι θα υπάρξουν και άλλες ενεργοβόρες βιομηχανίες στη χώρα που θα ενδιαφερθούν και για το υπόλοιπο. Θα χρειαστούν βέβαια πρόσθετες επενδύσεις για να μπορέσουν να το αξιοποιήσουν και να το αντικαταστήσουν με συμβατικά καύσιμα, κάτι που αποτελεί συνέχεια του εθνικού σχεδιασμού και είναι σε εφαρμογή και των Κοινοτικών Οδηγιών.

Σήμερα όμως αυτή η πρακτική εφαρμόζεται ήδη στα τσιμεντάδικα και μάλιστα με εισαγόμενα απόβλητα, γεγονός που προκαλεί αντιδράσεις.

Ναι, υπάρχει αυτό που λέτε, αλλά σε πολύ μικρότερη έκταση. Το capacity της τσιμεντοβιομηχανίας θα τετραπλασιαστεί καθώς επίκειται μία νέα συμφωνία με τις τρεις τσιμεντοβιομηχανίες της χώρας. Η συμφωνία αυτή θα βάζει χρονοδιαγράμματα και ποσότητες και θα αποτελέσει μια ασφαλή λύση στο που θα πάει το υπόλειμμα. Οι τιμές θα είναι ιδιαίτερα ανταγωνιστικές και ανάλογα με την απόσταση της μονάδας μπορεί να είναι έως και μηδενικές. Περιμένουμε όμως ότι θα εκδηλωθεί ενδιαφέρον και από άλλες ενεργοβόρες βιομηχανίες που σήμερα χρησιμοποιούν ορυκτά καύσιμα και θα θελήσουν να κάψουν εναλλακτικά καύσιμα. Από εκεί και μετά, υπάρχει και η δυνατότητα να δημιουργηθούν αυτόνομα στη χώρα μονάδες ενεργειακής αξιοποίησης που θα απορροφήσουν το υπόλειμμα όπου χρειάζεται να απορροφηθεί.

Γιατί χρειάζεται να γίνει αυτή η συμφωνία και τι θα προβλέπει;

Είμαστε σε συζητήσεις με την τσιμεντοβιομηχανία για να καθορίσουμε τις τελικές ποσότητες SRF/RDF (απορριμματογενή καύσιμα) που θα παίρνουν από τις μονάδες αποβλήτων. Πρόκειται για μια συμφωνία κατανόησης, καθώς υπήρχε αντίστοιχη από την προηγούμενη κυβέρνηση, η οποία όμως μπαίνει σε νέα βάση καθώς ο καθένας θα αναλάβει τις δικές του δεσμεύσεις, με συγκεκριμένες επενδύσεις, που και για τα τρία τσιμεντάδικα (ΤΙΤΑΝ, ΑΓΕΤ-Lafarge, Χάλυψ) υπολογίζονται σε 60-70 εκατ. Ευρώ αλλά και με συγκεκριμένες ποσότητες. Εξασφαλίζουμε έτσι ότι η εγχώρια τσιμεντοβιομηχανία σε ανταγωνιστικές τιμές έναντι κάθε άλλης λύσης θα παίρνει το υπόλειμμα των μονάδων. Είναι σημαντικό γιατί για πρώτη φορά τα εργοστάσια αποβλήτων θα ξέρουν που να διοχετεύσουν το υπόλειμμα που παράγουν.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.