ΚΚΕ: «Κίνδυνος να μετατραπεί το λιμάνι του Βόλου σε «πυριτιδαποθήκη» από την μονάδα LNG»

Εκδήλωση χθες στο Μεταξουργείο

Υπάρχει κίνδυνος να μετατραπεί το λιμάνι σε πυριτιδαποθήκη από την εγκατάσταση της μονάδας  LNG τονίστηκε χθες στην εκδήλωση της Τομεακής Επιτροπής Μαγνησίας του ΚΚΕ με θέμα «Πραγματικοί και κάλπικοι φίλοι της προστασίας του περιβάλλοντος. Το παράδειγμα του υγροποιημένου φυσικού αερίου», που πραγματοποιήθηκε στο Μεταξουργείο και στην οποία μίλησε η Εύη Γεωργιάδου, μέλος του Τμήματος Περιβάλλοντος της ΚΕ του ΚΚΕ και της Αντιπροσωπείας του ΤΕΕ.

Μιλώντας για τα σχέδια για δημιουργία εγκαταστάσεων υγροποιημένου φυσικού αερίου στο λιμάνι, η Εύη Γεωργιάδου τόνισε πως  έχουν ξεσηκώσει δικαιολογημένα το λαό του Βόλου, εγείρουν βάσιμες ανησυχίες για τους κινδύνους για την ασφάλεια των κατοίκων, για το περιβάλλον, για τον τουρισμό, για τον αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Δημητριάδας.

«Η υπαρκτή πιθανότητα διαρροής, πυρκαγιάς ή έκρηξης στις σχετικές εγκαταστάσεις, με τεράστιους κινδύνους για την ευρύτερη περιοχή, δεν αφήνουν κανένα περιθώριο για εφησυχασμό. Σε τέτοιου είδους εγκαταστάσεις, ενδεχόμενη διαρροή φυσικού αερίου από διάφορες αρχικές αιτίες, αναλόγως των χαρακτηριστικών της περιοχής, των καιρικών συνθηκών, αναλόγως της ποσότητας αερίου και αναλόγως της γειτνίασης με άλλες δραστηριότητες, μπορεί να είναι καταστροφική. Σε όσους βρίσκονται σε κοντινή απόσταση μπορεί να προκαλέσει εγκαύματα, καταστροφή ιστών των ματιών και του δέρματος, ακόμη και θάνατο λόγω των πολύ χαμηλών θερμοκρασιών στις οποίες διατηρείται το υγρό. Μπορεί επίσης να προκαλέσει ασφυξία. Οι σοβαρότεροι κίνδυνοι σχετίζονται με την πιθανότητα ανάφλεξης και έκρηξης του αερίου νέφους. Οι εργαζόμενοι και όσοι βρίσκονται εντός των ζωνών επικινδυνότητας κινδυνεύουν από τη θερμική ακτινοβολία, το ωστικό κύμα και τα θραύσματα που εκτοξεύονται εκατοντάδες μέτρα μακριά. Σοβαρές μπορεί να είναι οι ζημιές στις υποδομές και να αποτελέσουν αιτία δευτερευόντων ατυχημάτων», επεσήμανε η κ. Γεωργιάδου και ανέφερε παραδείγματα ατυχημάτων ανά τον κόσμο.

Ως προς τους περιβαλλοντικούς κινδύνους που υπάρχουν από το LNG η ομιλήτρια επεσήμανε ότι οι δραστηριότητες που λαμβάνουν χώρα για την αεριοποίηση και υγροποίηση του αερίου είναι αποδεδειγμένο ότι έχουν σοβαρές επιπτώσεις στο θαλάσσιο περιβάλλον. Η άντληση μεγάλων ποσοτήτων θαλασσινού νερού, η χρήση τοξικών ουσιών, η θερμική ρύπανση, τα ηχητικά ρεύματα κατά την κατασκευή εγκαταστάσεων, η αύξηση συνολικά της δραστηριότητας επηρεάζουν αρνητικά τους υδρόβιους οργανισμούς, με συνέπειες και στην αλιεία.

Επιπλέον, τόνισε, πως σοβαρό είναι το περιβαλλοντικό αποτύπωμα από τις διαρροές μεθανίου, αλλά και τη χρήση του φυσικού αερίου ως καύσιμο.

« Όλοι αυτοί που υποστηρίζουν την «πράσινη μετάβαση» και κόπτονται τάχα για τη λεγόμενη «κλιματική κρίση», αποκρύπτουν ότι το φυσικό αέριο που αποτελεί μορφή υδρογονάνθρακα, επίσης με την καύση του παράγει αέρια του θερμοκηπίου. Πολύ δε περισσότερο, στις διάφορες φάσεις, από την εξόρυξη έως τη χρήση του φυσικού αερίου, δημιουργούνται διαρροές μεθανίου, το οποίο είναι ισχυρό αέριο του θερμοκηπίου. Ιδιαίτερα σημαντικές είναι οι διαρροές μεθανίου κατά τη φάση της αεριοποίησης. Σύμφωνα με σχετική αναφορά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το μεθάνιο είναι ένας πολύ ισχυρότερος κλιματικός ρύπος από το διοξείδιο του άνθρακα (με δυναμικό υπερθέρμανσης του πλανήτη 28 φορές μεγαλύτερο από εκείνο του διοξειδίου του άνθρακα σε διάστημα 100 ετών και 86 φορές σε διάστημα 20 ετών). Επιπλέον, το μεθάνιο συμβάλλει στον σχηματισμό όζοντος, το οποίο αποτελεί ισχυρό ατμοσφαιρικό ρύπο που προκαλεί σοβαρά προβλήματα υγείας», εξήγησε.

Μάλιστα επεσήμανε πως η δημιουργία μιας τέτοιας μονάδας στο λιμάνι του βόλου αυξάνει τους κινδύνους ώστε η περιοχή να γίνει  στόχος στρατιωτικής επίθεσης η περιοχή σε περίπτωση επέκτασης του πολέμου μεταξύ ΝΑΤΟ και Ρωσίας.  Καταλήγοντας,  η Εύη Γεωργιάδου κάλεσε τους παρευρισκόμενους σε  αγωνιστική συμπόρευση με το ΚΚΕ, που βρίσκεται σταθερά και ουσιαστικά στην πρώτη γραμμή του αγώνα στοχεύοντας τον πραγματικό αντίπαλο που καταστρέφει το περιβάλλον.

 

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.