Σημαντικό το έργο της Ιεραποστολής στην Άπω Ανατολή

Ξεκίνησαν οι εργασίες του 2ου Συνεδρίου της Ορθόδοξης Θεολογικής Ένωσης

Στο έργο της ιεραποστολής στην Άπω Ανατολή, αναφέρθηκε ο Μητροπολίτης Κορέας, Έξαρχος Ιαπωνίας και καθηγητής στο Τμήμα Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου της Σεούλ κ. Αμβρόσιος, που βρίσκεται στην Άπω Ανατολή περίπου 25 χρόνια, ήταν ο κύριος ομιλητής, στο 2ο Συνέδριο της Διεθνούς Ορθόδοξης Θεολογικής Ένωσης I.O.T.A. (International Orthodox Theological Association), που διοργανώνει η Ακαδημία Θεολογικών Σπουδών Βόλου και ξεκίνησε σήμερα στον Βόλο.
Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν πολλοί Μητροπολίτες, επίσκοποι, κληρικοί και θεολόγοι διαφόρων Ορθοδόξων Εκκλησιών του κόσμου, ενώ στην έναρξη του Συνεδρίου παραβρέθηκαν ως εκπρόσωπος της κυβέρνησης η υφυπουργός Παιδείας Ζέττα Μακρή και η αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας και Σποράδων Δωροθέα Κολυνδρίνη.

Σε δηλώσεις του ο κ. Αμβρόσιος επισήμανε ότι οι Κορεάτες βαπτισμένοι Ορθόδοξοι είναι περίπου 4000 και μαζί με τους σλαβόφωνους και άλλους Ορθοδόξους που μένουν ή είναι διερχόμενοι από την Κορέα, ανέρχονται σε περίπου 10.000.
Η Ορθόδοξη Εκκλησία της Κορέας δραστηριοποιείται σε διάφορες πόλεις, με κέντρο την πρωτεύουσα Σεούλ, υπάρχουν δύο μοναστήρια και ένας εκδοτικός οίκος που εκδίδει πολλά βιβλία ορθοδόξου πνευματικότητας, κατασκηνώσεις για τα παιδιά και άλλες δραστηριότητες, για να καλυφθούν οι ανάγκες που υπάρχουν.

«Βρισκόμαστε σε έναν άλλο κόσμο, καμία φορά νιώθω ότι είμαι σε έναν άλλο πλανήτη, η Ορθοδοξία όμως είναι οικουμενική και με την ευλογία του Οικουμενικού Πατριάρχη, ο οποίος επισκέφθηκε τέσσερις φορές επίσημα την Κορέα και προσπαθούμε να μεταφέρουμε το μήνυμα της Ορθοδοξίας που είναι μήνυμα αγάπης και ειρήνης», τόνισε ο κ. Αμβρόσιος.
Όπως είπε προσευχόμαστε για την ένωση της Βόρειας με τη Νότια Κορέα το 2018 με τον Οικουμενικό Πατριάρχη πήγαμε στην αποστρατικοποιημένη ζώνη μεταξύ των δύο χωρών και έγινε μνημόσυνο για όλα τα θύματα του πολέμου της Κορέας (1950-1953).
Ο Μητροπολίτης Κορέας τόνισε ότι είμαστε αντίθετοι με τον πόλεμο και τώρα με τον πόλεμο στην Ουκρανία, προσπαθούμε να κάνουμε ότι μπορούμε για να βοηθήσουμε τους Ουκρανούς που υπάρχουν στην Κορέα και έχουμε στείλει στην Ουκρανία ανθρωπιστική βοήθεια αξίας 500.000 €, ενώ η Ορθόδοξη Εκκλησία συγκεντρώνει χρήματα και στέλνει στην Εκκλησία της Ουκρανίας, σε συνεργασία με τις άλλες Εκκλησίες, που μέσω της οργάνωσης «Έλεος» βοηθάει τα θύματα του πολέμου.

Σύμφωνα με τον κ. Αμβρόσιο η οικονομική κρίση παγκόσμια έχει πλήξει το έργο της ιεραποστολής, γιατί η μεγαλύτερη βοήθεια δινόταν από την Ελλάδα και με την κρίση υπήρξε μια πολύ μεγάλη δυσκολία, ωστόσο τόνισε ότι «πιστεύουμε στη βοήθεια του Θεού γιατί το έργο είναι το Θεού και προσπαθούμε να κάνουμε το καλύτερο για να συνεχίσουμε το ιερό αυτό έργο για τη διάδοση της Ορθόδοξης μαρτυρίας στη χώρα της πρωινής γαλήνης και του ανατέλλοντος ηλίου».

Ο Μητροπολίτης Κορέας χαρακτήρισε απαράδεκτη τραγωδία τον αδελφοκτόνο πόλεμο στην Ουκρανία, είπε ότι είναι αδιανόητο ορθόδοξοι λαοί να σκοτώνει ο ένας τον άλλον και ο ίδιος αναφέρθηκε στις συνέπειες του εθνοφυλετισμού, που είναι η ρίζα του προβλήματος του πολέμου και τον καταδίκασε ασυζητητί.

Η υφυπουργός Παιδείας
Η υφυπουργός Παιδείας Ζέττα Μακρή ανέφερε ότι είναι ένα μεγάλο σε όγκο και συμμετοχή συνέδριο, το δεύτερο που γίνεται στην πόλη μας και στην Ελλάδα και αυτό τιμά τον Μητροπολίτη Δημητριάδος κ. Ιγνάτιο και την προσπάθεια που έχει κάνει και ήδη έχει επιβραβευτεί και ξεχωρίσει.
«Είναι χαρά και τιμή μου που θα συμμετέχω και θα εκπροσωπήσω την κυβέρνηση και θεωρώ ότι αυτή η εξαιρετική προσπάθεια, δεδομένων και των συγκυριών, η οικουμενική ενότητα και οι θεολογικές προσεγγίσεις μόνο χρήσιμες θα είναι και μόνο τιμή περιποιούν για τον διοργανωτή που είναι ο σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Δημητριάδος», τόνισε.

Ο Μητροπολίτης Δημητριάδος
Ο Μητροπολίτης Δημητριάδος και Αλμυρού κ. Ιγνάτιος τόνισε ότι ξεκίνησε αυτό το πολύ μεγάλο συνέδριο για την Ορθόδοξη Εκκλησία με 450 και πλέον συνέδρους απ’ όλο τον κόσμο, κληρικούς, επισκόπους, ιερείς, θεολόγους και λαϊκούς, έγινε ο πρώτος Εσπερινός στον Ι.Ν. Αγ. Κωνσταντίνου και Ελένης και ακολούθησε η ομιλία του Μητροπολίτου Κορέας.
Σύμφωνα με τον Μητροπολίτη, είναι οι άνθρωποι που θεολογούν, σκέπτονται και έχουν δράσεις μέσα στην Ορθόδοξη Εκκλησία, που αντιμετωπίζουν τα προβλήματα σε όλες τις γωνιές του σύγχρονου κόσμου και εξέφρασε την ελπίδα ότι ο Βόλος είναι μια πόλη που θα την κρατήσουν στη μνήμη τους.
Αναφορικά με την εμπόλεμη κατάσταση που επικρατεί μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, ο κ. Ιγνάτιος είπε ότι υπάρχουν άνθρωποι που έχουν υποστεί τις συνέπειες του πολέμου και θα μιλήσουν, ενώ τόνισε ότι οι επιπτώσεις του πολέμου αυτό που γίνεται στην Ευρώπη είναι στην Αφρική, στην Ασία, σε όλη την Ορθοδοξία και αυτό είναι που μας πονάει, με αποτέλεσμα να διακυβεύεται η ενότητά της.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.