Βολιώτες μαθητές «πάντρεψαν» το πείραμα του Ερατοσθένη με την τεχνολογία

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Η απόσταση το 9ου Γυμνασίου Βόλου από τον Ισημερινό

Την απόσταση του 9ου Γυμνασίου Βόλου, στο συγκρότημα Μουρτζούκου από τον Ισημερινό, βρήκαν 263 μαθητές του σχολείου, βασιζόμενοι στο πείραμα του Ερατοσθένη και στη σύγχρονη τεχνολογία.
Το πείραμα, που είναι το πρώτο Πανελλαδικά, γίνεται για τρίτη χρονιά στο σχολείο, ενώ για πρώτη φορά συμμετείχε το σύνολο των μαθητών, όπως και οι 30 καθηγητές του σχολείου, όλων των ειδικοτήτων.

Η Νίκη Χατζηκυριάκου, φυσικός και διευθύντρια του 9ου Γυμνασίου Βόλου, είπε ότι σήμερα πρώτη μέρα της Φθινοπωρινής Ισημερίας, κάναμε το πείραμα του Ερατοσθένη, που γίνεται για τρίτη φορά στο σχολείο, τον Σεπτέμβριο και τον Μάρτιο.
«Θωρούμε ότι είμαι μια γιορτή για το σχολείο μας, όπως και οι Ισημερίες, ήταν γιορτή για τους αρχαίους, ενώ αποφασίσαμε για πρώτη φορά να κάνουν το πείραμα, όλοι οι μαθητές του σχολείου», δήλωσε η κα Χατζηκυριάκου.

Τα παιδιά συγκεντρώθηκαν στο προαύλιο, έκαναν κυκλικούς σχηματισμούς και όλοι μαζί σχημάτισαν το γράμμα «Ε», έβαλαν πασσάλους του ενός μέτρου, με σχοινάκια στους κύκλους, ώστε να μπορέσουν να βρουν τη γωνία που σχηματίζει το κοντάρι με τις ακτίνες του ήλιου.
Αφού τα παιδιά βρήκαν στη γωνία (περίπου 40 μοίρες), μέσω του Google earth, βρήκαν την απόσταση του σχολείου τους από τον Ισημερινό.

«Είναι ένα πολύ εύκολο και όμορφο πείραμα από τα ωραιότερα στην ιστορία της Φυσικής, που διδάσκει ότι με μια παρατήρηση και μια ιδέα που μπορεί να έχω και με ένα περίεργο και έξυπνο μυαλό, μπορώ να αλλάξω τον κόσμο», ανέφερε χαρακτηριστικά η διευθύντρια του σχολείου.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ο Ερατοσθένης ο Κυρηναίος (Κυρήνη 276 π.Χ. – Αλεξάνδρεια 194 π.Χ.) ήταν αρχαίος Έλληνας μαθηματικός, γεωγράφος, αστρονόμος, γεωδαίτης, ιστορικός και φιλόλογος. Θεωρείται ο πρώτος που υπολόγισε το μέγεθος της Γης και κατασκεύασε ένα σύστημα συντεταγμένων με παράλληλους και μεσημβρινούς.
Ένα από τα πιο σημαντικά πειράματα που πραγματοποιήθηκε στην ιστορία της ανθρωπότητας ήταν η μέτρηση της περιφέρειας της Γης από τον Ερατοσθένη τον 3 π.Χ. αιώνα. Ο Ερατοσθένης πληροφορήθηκε ότι στη Συήνη (σημερινό Ασουάν) ο ήλιος κατά το μεσημέρι του θερινού ηλιοστασίου ρίχνει τις ακτίνες του κάθετα στον ορίζοντα και φωτίζει τον πυθμένα ενός πηγαδιού. Την ίδια στιγμή στην Αλεξάνδρεια οι ακτίνες του ηλίου σχηματίζουν μια γωνία 7,2ο με την κατακόρυφο του τόπου. Στη συνέχεια μέτρησε την απόσταση Αλεξάνδρειας – Συήνης και υπολόγισε, όπως φαίνεται στο σχήμα που ακολουθεί, με μεγάλη ακρίβεια την περιφέρεια της γης. Σήμερα το πείραμα πραγματοποιείται σε παγκόσμια κλίμακα με τη συμμετοχή χιλιάδων μαθητών στην Εαρινή και την Φθινοπωρινή Ισημερία.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.