Τον πρόεδρο του ΣτΕ επισκέφθηκαν οι ένστολοι

Tη δυσαρέσκεια τους για την μη εφαρμογή της απόφασης της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας που έκρινε αντισυνταγματικές τις αναδρομικές περικοπές των αποδοχών των ενστόλων, εξέφρασαν στον πρόεδρο του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου οι ένστολοι.
Ο κ. Σωτήρης Ρίζος στην ολιγομελή αντιπροσωπεία των ενστόλων που τον επισκέφθηκαν δήλωσε αναρμόδιος για την μη εφαρμογή της Πολιτείας προς την δικαστική απόφαση και τους υπέδειξε να συμβουλευθούν τους δικηγόρους τους για την επίλυση του επίμαχου ζητήματος.
Σύμφωνα με νομικούς κύκλους οι ένστολοι μετά την μη εκτέλεση της απόφασης της Ολομέλειας του ΣΤΕ έχουν δύο επιλογές.
Η πρώτη επιλογή είναι να καταθέσουν αγωγή στα Διοικητικά Δικαστήρια σε βάρος του Ελληνικού Δημοσίου και να ζητήσουν να δικαστεί με διαδικασίες εξπρές, ως πρότυπη δίκη, σύμφωνα με τις επιταγές του νόμου 3900/2010.
Η δεύτερη επιλογή που έχουν οι ένστολοι είναι να καταθέσουν μηνυτήρια αναφορά στην Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ευτέρπη Κουτσαμάνη για μη εκτέλεση δικαστικής απόφασης κατά το Σύνταγμα, τον Ποινικό Κώδικα και την νομοθεσία, από την πλευρά των αρμοδίων υπουργών.
Αυτό μεταφράζεται ότι από την Εισαγγελία πρέπει να ζητηθεί η άρση της ασυλίας των αρμοδίων υπουργών που αρνούνται να εφαρμόσουν την απόφαση της Ολομέλειας του ΣΤΕ, προκειμένου να ασκηθεί σε βάρος τους ποινική δίωξη: 1) για παράβαση καθήκοντος (άρθρο 259 Ποινικού Κώδικα) και 2) για μη συμμόρφωση προς δικαστική απόφαση (άρθρο 232Α Ποινικού Κώδικα).
Το πρώτο αδίκημα της παράβαση καθήκοντος τιμωρείται με φυλάκιση μέχρι δύο ετών, ενώ ο διαπράξας το αδίκημα έχει και προσωπική ευθύνη για αποζημίωση και το δεύτερο αδίκημα, αυτό της μη συμμόρφωση προς δικαστική απόφαση, τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον 6 μηνών.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.