Επιβεβλημένες οι μετρήσεις για βαρέα μέταλλα και σε κατοικίες – υπηρεσίες

Επιπτώσεις από τα βαρέα μέταλλα, αλλά βοηθάει το χλώριο…

Επιβεβλημένες κρίνει τις μετρήσεις ή την φροντίδα που πρέπει να έχει ένα δίκτυο εσωτερικής ύδρευσης, όχι μόνο στα σχολεία, αλλά και στις κατοικίες και τα άλλα δημόσια κτίρια ο χημικός Αλέκος Γούναρης, που, μιλώντας στο «Ράδιο Ένα 102,5», έδωσε απλές συμβουλές για να προστατεύσουμε την υγεία μας, κυρίως από τα βαρέα μέταλλα.

Όπως ανέφερε ο κ. Γούναρης, ο πάροχος (η Δημοτική παροχή ύδρευσης) ευθύνεται για την ποιότητα του νερού που προμηθεύει στους καταναλωτές μέχρι τον υδρομετρητή. Από κει και πέρα το εσωτερικό δίκτυο ύδρευσης είναι των σπιτιών και των δημοσίων κτιρίων.
«Αφήστε λίγο το νερό να τρέξει»
«Ένα εσωτερικό δίκτυο μπορεί να είναι φτιαγμένο με σιδηροσωλήνες (οπότε εκτός από Σίδηρο έχουμε μετανάστευση και Μόλυβδου), χαλκοσωλήνες (μετανάστευση Καδμίου, Μολύβδου και Αρσενικού από τα υλικά συγκόλλησης) ή πλαστικοί σωλήνες με μπρούτζινα εξαρτήματα που μπορούν να περιέχουν ακόμη και Αρσενικό», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ο συμπολίτης χημικός τόνισε ότι σε παλιά δίκτυα σιδηροσωλήνων ήδη θα έχουν δώσει δείκτες όπως το κόκκινο νερό (σκουριά) που φαίνεται όταν το νερό μείνει για λίγη ώρα στο ποτήρι. Ο κ. Γούναρης, επέστησε την προσοχή όταν λείπει κάποιος για ένα διάστημα από το σπίτι του και επιστρέφει, να ποτίζει πρώτα τα λουλούδια, για να τρέξει το νερό ή να βάλει πλυντήριο, πριν το χρησιμοποιήσει για να μαγειρέψει και να πιεί, ώστε να διασφαλίσει χαμηλά επίπεδα βαρέων μετάλλων.
Επιπτώσεις στην υγεία μας
Αναφερόμενος στις επιπτώσεις στην υγεία μας ο κ. Γούναρης ανέφερε ότι γενικώς τα βαρέα μέταλλα έχουν επιπτώσεις στην υγεία μας, διότι εξουδετερώνουν τα ένζυμα που έχουν σχέση με τον μεταβολισμό και τη λειτουργία του οργανισμού. Ο Μόλυβδος μπλοκάρει τους νευροδιαβιβαστές, Αρσενικό και Κάδμιο, σε μακροχρόνια έκθεση, αποδείχτηκε ότι συντελούν στη δημιουργία καρκίνων. Ο Σίδηρος σε υψηλές συγκεντρώσεις και μετά από μακροχρόνια χρήση, δημιουργεί τις μικρότερες βλάβες στον οργανισμό.

Βοηθάει το χλώριο
Το χλωριωμένο νερό, επειδή είναι ισχυρός οξειδωτικός παράγοντας, αναγκάζει το διαλυμένο Σίδηρο να αποβληθεί υπό μορφή σκουριάς που δεν παραλαμβάνεται από τον οργανισμό. Αναφερόμενος στην προστασία των φίλτρων, επισήμανε ότι τα φίλτρα ενεργού άνθρακα έχουν πολύ καλή αποτελεσματικότητα (30-60%) στη συγκράτηση των βαρέων μετάλλων και του χλωρίου και λειτουργούν όταν οι συγκεντρώσεις είναι υψηλές. Το καλύτερο όμως είναι να προσέξει κανείς και να συντηρήσει το δίκτυο ύδρευσης, εκτίμησε. Τέλος, τόνισε ότι η ανάλυση του νερού βοηθάει σε δίκτυα όπου δεν είναι ορατό το πρόβλημα, διότι σε ένα εσωτερικό δίκτυο υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που επιβαρύνουν μικροβιολογικά το νερό (πιεστικά δοχεία κλπ.).

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.