Άλλη μια χρονιά στο μέτρημα βγαίνουμε λιγότερες…

Γράφει η Αθηνά Λαοπόδη, Γραμματέας Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ Μαγνησίας

Αύριο ξημερώνει 25 Νοεμβρίου- Παγκόσμια ημέρα κατα της κακοποίησης των γυναικών. Άλλη μια χρονιά στο μέτρημα βγαίνουμε λιγότερες- φέτος μέχρι τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές λείπουν από ανάμεσα μας 13 γυναίκες- θύματα του χρόνιου καρκινώματος της έμφυλης βίας. Παράλληλα στη γραμμή SOS 15900 πάνω από 1600 κλήσεις αφορούσαν τους τελευταίους μήνες καταγγελίες γυναικών για άσκηση ενδοικογενειακής βίας.

Φέτος δεν μπορούν οι θύτες αλλά και οι αυτόκλητοι κοινωνικοί αναλυτές να επικαλεστούν τις συνέπειες του εγκλεισμού και της πανδημίας, αφού δεν υπήρχε καθ’ όλη τη χρονιά κανένα περιοριστικό μέτρο. Η βία ψυχολογική, σωματική έως τα έσχατα του βιασμού και ακόμη πιο πέρα της γυναικοκτονίας ασκήθηκε από πρώην/νυν συντρόφους/συζύγους σε καθεστώς πλήρους ελευθερίας κινήσεων αφού «έτσι» συνήθισαν ότι μπορούν να επιβληθούν, να ασκήσουν εξουσία ή να εκδηλώσουν τη…συναισθηματική τους φόρτιση.

Είναι καιρός να υψώσουμε ένα αδιαπέραστο τείχος απέναντι στην έμφυλη βία. Με όπλα μας την παιδεία, την ουσιαστική στήριξή ψυχολογική-κοινωνική-οικονομική και νομική των κακοποιημένων γυναικών, την ίδρυση τμημάτων ενδοικογενειακής βίας στα αστυνομικά τμήματα, την 24ωρη παροχή ιατροδικαστικής υπηρεσίας και φυσικά την νομική κατοχύρωση του όρου «γυναικοκτονία» βάζουμε ένα οριστικό STOP στην έμφυλη βία.

Θα έχουμε πετύχει μόνο όταν δεν θα λείπει ούτε μια από ανάμεσα μας και όταν καμία γυναίκα δεν θα αισθάνεται απειλή να κυκλοφορεί μόνη της στο δρόμο το βράδυ- το έχουμε νιώσει όλες μας ανά φορές- με τον φόβο του βιασμού..

 

 

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.