Αθανάσιος Λιούπης: 20 χρόνια ευρώ. Ο απολογισμός και η πρόκληση του μέλλοντος

Του βουλευτή Ν. Μαγνησίας της Νέας Δημοκρατίας

Πριν από 20 χρόνια πάνω από 300 εκατομμύρια Ευρωπαίοι, μεταξύ αυτών και οι Έλληνες, κράτησαν στα χέρια τους το κοινό πλέον νόμισμα της Ένωσης, το ευρώ. Η δραχμή αποτέλεσε παρελθόν και το εν δυνάμει δυνατό νόμισμα ήρθε για φέρει κοντά τα κράτη-μέλη της Ε.Ε..

Η πορεία του ευρώ όμως αυτή την 20ετία μπορεί να χαρακτηριστεί ως ένας δύσκολος δρόμος για πολλά κράτη, που τελικά φαίνεται πως ομαλοποιείται. Η μετάβαση από τα εθνικά νομίσματα στο ευρώ ήταν ιστορικά ένα μοναδικό εγχείρημα. Το ευρώ έγινε ένα από τα πιο απτά επιτεύγματα της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης και συμβολίζει την κοινή πορεία των κρατών μελών, αλλά και την σταθερότητα και την πορεία προς την ανάπτυξη όλης της Ένωσης.

Τα πλεονεκτήματα του νέου νομίσματος πολλά. Σταθερότητα τιμών με χαμηλότερο πληθωρισμό, εύκολες, φθηνές και ασφαλείς αγοραπωλησίες και εμπορικές συναλλαγές εντός της ζώνης του ευρώ, επιχειρηματικές ευκαιρίες, ενίσχυση της οικονομικής σταθερότητας, χαμηλότερα επιτόκια και φθηνότερο κόστος δανεισμού, ενσωματωμένες χρηματοπιστωτικές αγορές, ισχυρότερη παρουσία της Ε.Ε. στην παγκόσμια οικονομία και πολλά ακόμη.
Το οικοδόμημα όμως του ευρώ δέχτηκε έναν ισχυρό τριγμό με την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση και την κρίση του δημόσιου χρέους, μια πραγματικότητα που τη βίωσε η χώρα μας με την έλευση των μνημονίων. Η κρίση αυτή έγινε αφορμή για τη δημιουργία κοινού μηχανισμού στήριξης και της θέσπισης συστήματος ενιαίας εποπτείας για τις ευρωπαϊκές τράπεζες, αναγνωρίζοντας την ανάγκη να υπάρξει ενιαίος συντονισμός υπό τους κόλπους της Ένωσης.

Η υγειονομική κρίση βρήκε την Ε.Ε. πιο έτοιμη και πιο αποφασισμένη να δράσει υπό το πρίσμα της αλληλεγγύης και της ενότητας. Το Ταμείο Ανάκαμψης αποτελεί αποδεδειγμένα την πρόθεση και πεποίθηση της ευρωζώνης να στηρίξει όλα τα κράτη μέλη της, να στηρίξει τις οικονομίες και τους πολίτες και να αμβλύνει τις ανισότητες. Οικονομικοί αναλυτές ισχυρίζονται πως αν η χώρα μας δεν ήταν μέλος της Ευρωζώνης, πέρα από την τελεσίδικη κατάρρευση της οικονομίας της, σήμερα θα είχε 1 τρις ευρώ εξωτερικό χρέος και δεν θα μπορούσε να ανταποκριθεί στη νέα παγκόσμια ενεργειακή κρίση που προέκυψε.
Η Ελλάδα, στην 20ετή της πορεία στο ευρώ, αν και επλήγη σοβαρά από την δημοσιονομική κρίση, έχει την ευκαιρία πλέον να αναγεννηθεί μέσα σε μια σταθερή και με προοπτικές ανάπτυξης οικονομία.

Η πρόκληση του μέλλοντος είναι να μπορέσει η χώρα μας να αξιοποιήσει ουσιαστικά και γρήγορα όλα τα χρηματοδοτικά εργαλεία, που θα την φέρουν στο προσκήνιο της παγκόσμια αλλαγής, οικονομικής, κοινωνικής, περιβαλλοντικής, ενεργειακής.
Το μέλλον για το ευρώ επιφυλάσσει πολλά νέα εγχειρήματα. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο η έντονη συζήτηση για ενιαίο Υπουργείο Οικονομικών με Υπουργό Οικονομικών υπεύθυνο για όλη την Ευρωζώνη, που θα προωθήσει την οικονομική σύγκλιση, προς όφελος όλων των κρατών-μελών και των πολιτών τους. Κύριο όμως μέλημα είναι η συνεργασία και η ενότητα στην Ένωση και η κατανόηση πως το ευρώ αποτελεί μία δέσμευση για την κοινή ευημερία, την προοπτική και την εξέλιξη.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.